Nem kell azonos donor az új eljárással végzett veseátültetéshez

Vágólapra másolva!
Úttörő transzplantációs eljárást alkalmaztak brit orvosok Coventryben, amikor egy nőnek testvére egyébként nem egyező veséjét ültették át speciális hűtés és szűrés után - olvasható a BBC hírportálján.
Vágólapra másolva!

Maxine Bath számára nem találtak egyező vesét, csak a dialízis tartotta életben. Most azonban megkaphatta nővére veséjét, mert a szerv kilökődését megakadályozták egy eljárással, amelyben erős hűtéssel kicsapatták a nem kívánatos immunfehérjéket, majd szűréssel eltávolították azokat.


Az új szervek kilökődésének kockázata csökkenthető, ha a donor családtag, ám a 41 éves, tizenöt éve vesebeteg Maxine immunrendszere ellenanyagot termelt valamennyi családtagja szöveteivel szemben, ezért az élődonoros átültetés lehetősége veszélybe került esetében. A termelődött antitestek eltávolításának ismert módjait sem alkalmazhatták nála, mert alacsony vérnyomása miatt veszélyes lett volna számára.


Az orvosok ezért egy korábban nem használt módszert, krioszűrést alkalmaztak a világon elsőként Maxine-nál. Az eljárásban a vérplazmát átengedik egy erősen hűtő készüléken, ezáltal a fehérjék, ellenanyagok kicsapódnak és könnyen kiszűrhetővé válnak. Az újramelegített plazmát ezután visszavezetik a páciens érrendszerébe. Maxine és testvére, Michelle is ötször ment át a műveleten az átültetés előtt.


A novemberben végrehajtott úttörő beavatkozás mára megváltoztatta Maxine életét, új veséje lehetővé teszi, hogy olyan ételeket - például csokoládét és mogyorót - is ehessen, amelyek addig tiltottak voltak számára.