A nők több mint 80 százaléka csak tetteti az orgazmust

Vágólapra másolva!
Az Archives of Sexual Behavior folyóirat legutóbbi számában megjelent egyik új tanulmány szerint a megjátszott orgazmus során elhangzó nyögések és kiabálás kizárólag a férfiak manipulálására szolgál.
Vágólapra másolva!

Gayle Brewer, a University of Central Lancashire és Colin Hendrie, a University of Leeds kutatója 71, 18 és 48 év közötti nőnek tettek fel kérdéseket. A kiadott hangokat több kategóriába sorolták, köztük volt a "csend", a "nyögés", a "sikítás", a szavak (például az "igen" vagy a partner neve), továbbá a "felszólítások" (például "még"). Más kérdések arra irányultak, miért adták ki a nők azt a hangot és hogy ők maguk mikor jutottak el a csúcspontra, ha eljutottak egyáltalán, ha pedig nem, miért kiabáltak.


Kiderült, hogy "a nők azért adnak ki akaratlagos hangokat, hogy befolyásolják partnerüket, nem pedig azért, hogy kifejezzék szexuális izgalmukat", mondta Brewer.


A nők gyorsítanának


A cikkben Brewer és Hendrie a "férfiak viselkedésének manipulálása a nők előnyére" kifejezést használja, amely úgy hangzik, mintha a nő egy pár gyémánt fülbevalót próbálna kipréselni a férfiból, azonban erről szó sincs. A nők például azért szeretnék, ha partnerük gyorsabban elmenne, mert unatkoznak, fáradtak, kellemetlenül érzik magukat vagy kevés az idejük, mondja Brewer. Más szóval a szavak nem azért jönnek elő a nők szájából, mert túlságosan izgatottak. Amikor valóban felizgulnak, például orális szex során, valószínűbb, hogy eljutnak az orgazmusig, sokkal kevesebbet sikoltoznak és kiabálnak.


Ez inkább egy olyan taktika, amellyel megpróbálják rávenni férfipartnerüket valamire, például arra, hogy legyen már vége a dolognak, a legtöbb esetben pedig csupán kedvesek akarnak lenni. "A résztvevők 92 százaléka érezte úgy, hogy hangadásával erősítette partnere önbizalmát" - olvasható a cikkben. "87 százalék használta fel a tudatos hangadást erre." A nők 25 százaléka rendszeresen felhasználja a hangadást az orgazmus tettetésére, rendszerint akkor, amikor úgy érzik, nem fognak eljutni a csúcsra. Ennek oka az, hogy a férfiak célorientáltak és addig nem hagyják abba, ameddig a nők nem jutnak el a csúcspontig.


Charlene Muehlenhardot, a University of Kansas klinikai pszichológia professzorát cseppet sem lepi meg az eredmény. Egy 2009-es tanulmányban a professzorasszony leírta, hogy a férfiak és a nők az ágyban előre megírt szerepeket játszanak: a férfiaknak "el kell juttatniuk a nőt az orgazmusig", a női orgazmus pedig "bizonyítja a férfi jó munkáját". Mivel a nők nem ejakulálnak, a férfiaknak más jelekből, például a hangokból kell kikövetkeztetnie, hogy "elvégezték-e a munkájukat".


A férfiak is tettethetik


Muehlenhard felmérése alapján a férfiak 36 százaléka tettetett már orgazmust hangadás segítségével (nőknél ez az arány 61 százalék volt). Ennek mély evolúciós gyökerei vannak, ugyanis például a makákóknál a hím addig nem élvez el, ameddig meg nem hallja a nőstény egy adott hangját.


"A biológia, a szocializáció és a kultúra együttesen befolyásolja viselkedésünket" - mondja Muehlenhard, aki szerint ez különösen a nemi életre igaz. Számos tanulmány igazolta, hogy a férfiak és nők meg vannak győződve arról, hogy tudják, mire van szüksége a másiknak, de gyakran tévednek, ez vezet azután a félreértésekhez.


Nehéz a szexuális izgalom hangjait tettetni, ha valaki unatkozik vagy fájdalmai vannak. A legjobb taktika az őszinteség, így nem közvetítünk hamis üzeneteket a partner felé, tanácsolja Brewer. Ha partnerünket felizgatja, hogy hangokat adunk, rendben van, hogy kéjes sóhajokkal vagy nyögésekkel erősítjük kicsit az önbizalmát.