Ugyanolyan hatásos a fogamzásgátló a túlsúlyos nőknél mint a soványaknál

Vágólapra másolva!
Nem igaz az az - orvosok körében is elterjedt - tévhit, miszerint az elhízott nőknél kevésbé hatásos a fogamzásgátló tabletta, mint vékonyabb társaiknál - állapították meg egy kutatás során New Yorkban.
Vágólapra másolva!

A fejlett világban egyre nagyobb problémát jelent az elhízás, becslések szerint a 20 év feletti amerikai nők 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Ebben a csoportban kulcsfontosságú a fogamzásgátló tabletta hatékonysága, mivel az elhízott nők körében kockázatosabb a terhesség.


Dr. Carolyn Westhoff, az Egyetem szülész-nőgyógyász professzora munkatársaival nem a nők emlékeire támaszkodott, hogy azok mennyit nyomtak, amikor a gyógyszer csődöt mondott és teherbe estek, hanem azt vizsgálták, mi történik a nők petefészkében. Ehhez összesen 226, 18-35 év közötti nőt osztottak két csoportba aszerint, hogy alacsony vagy magasabb hormontartalmú tablettát szedtek-e, hogy meghatározzák, valóban szükséges-e a magasabb hormontartalom a nagyobb súlyúak számára.


Három-négy hónap elteltével (erre a várakozási időre azért volt szükség, mert általában ennyi időbe telik, mire egy nő szervezete alkalmazkodik a gyógyszerhez) ultrahangvizsgálattal és vérvételekkel határozták meg, valóban sikerült-e gátolni a peteérést. A tablettát rendszeresen szedő nők adatait értékelve kiderült, hogy a 96 normál súlyú nőből 3-nál következett be peteérés, míg az 54 elhízott közül egynél. A kutatás során azt is megállapították, hogy a gyógyszert nem rendszeresen szedőknél nagyobb valószínűséggel következett be peteérés.


"Ez alátámasztja azt az elméletet, hogy nem a testsúly, hanem a tabletta rendszeres szedése befolyásolja annak hatékonyságát. Az alacsony hormontartalmú tabletta éppolyan hatékony, mint a magasabb hormontartalmú, ami azt is jelenti, hogy elkerülhetők az utóbbival járó fokozott egészségügyi kockázatok, például a trombózisveszély. A fogamzásgátló tablettát szedő nőknek nem kell aggódniuk a gyógyszer hatékonysága miatt, ha rendszeresen szedik azt" - mondta el a nőgyógyász szakértő.