A cukorbaj szövődményeit komolyan kell venni

Vágólapra másolva!
A cukorbetegséget komolyan kell venni, mert szövődményei nagy bajt okozhatnak - mondja Sámán Miklósné, a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének elnöke.
Vágólapra másolva!
Cukorbetegek Budapesti Egyesületehttp://www.cbe.hu/Az egyesület honlapjaEgyütt a cukorbetegség ellen/mindentudasegyeteme/20060519egyutt.htmlAz ME rendezvénye

A civil szervezet vezetője Jermendy György Miért baj a cukorbaj? című előadása előtt rendezett felvilágosító programon nyilatkozott a Mindentudás Egyetemének.

Ön szerint mi az oka annak, hogy a cukorbetegség az utóbbi időben terjedőben van?
- Nem biztos, hogy nő a számuk. Arról lehet szó, hogy korábban sokan nem fedezték fel a betegségüket. A cukorbetegségnek sok esetben nincsenek látványos tünetei, így az korábban sokkal inkább "titokban" maradhatott. De persze az is közismert, hogy a modern ember életmódja nagyon megváltozott az utóbbi időben. Sokkal jobban el vagyunk hízva, mert egészségtelenül táplálkozunk. Ráadásul a lakosság nagy része egészségtelen életmódot is folytat, például nem mozog, a fiatalok pedig sokat ülnek a TV előtt. Ezek mind ronthatják a helyzetet. Az is növelheti a cukorbetegek számát, hogy ma már a cukros szülők bátran vállalhatnak gyereket, nem úgy, mint korábban. Ilyen esetekben a gyermekek gyakran szintén cukrosak lesznek.

Korábban nem mertek szülni?
- Nem nagyon, mert féltek, hogy az utódok is betegek lesznek. Ma már szerencsére rendelkezésünkre állnak olyan gyógyszerek, melyek segítségével együtt lehet élni egy életen át a betegséggel, így semmi akadálya szülésnek.

A cukorbajt érdemes komolyan venni
Habár gyógyitható, a cukorbajt érdemes komolyan venni - véli Sámán Miklósné
Az orvostudomány a fiatal- és az időskori cukorbajt is kezelni tudja?


Mi a helyzet a hazai felvilágosítással? Milyen akadályai vannak ennek a munkának?
- Ez egy nagyon jó kérdés. Mi a Cukorbetegek Budapesti Egyesületében 18 éve foglalkozunk felvilágosítással, ennek ellenére a mai napig azt kell tapasztalnunk, hogy a társadalom befogadóképessége még mindig nincsen a megfelelő szinten: az emberek elmennek az olyan problémák mellett, mint a cukorbaj. Ennek a betegségnek nincsenek látványos tünetei, például nincsenek rosszullétek, így az emberek azt hihetik, nincsen semmi okuk arra, hogy elmenjenek orvoshoz. Így sok esetben csak véletlenül derül ki valakiről, hogy cukros.

Milyen a cukorbetegség megítélése a társadalomban?
- Sajnos a legtöbben komolytalan, súlytalan betegségnek hiszik, és nem veszik komolyan. Pedig ez egy helytelen megközelítés. Az általunk és a többi szervezet által végzett felvilágosítás során rávilágítunk arra, hogy jóllehet a betegséggel könnyen együtt lehet élni, a cukorbajjal együtt járhat nagyon sok komolyabb, akár az életre is veszélyes szövődmény. Közismert, hogy ez azért lehetséges, mert a cukorbetegség az érhálózaton keresztül gyakorlatilag az egész szervezetet megtámadja. Ha a betegséget időben felismerik és kezelik, akkor az hátráltathatja a szövődmények kialakulását, melyek, ha mégis kialakulnak, bizonyosan sokkal gyorsabb lefolyásúak lesznek, mintha az ember elhanyagolta volna magát és betegségét.

A cukormérés gyors és sok helyen ingyenes
A cukormérés gyors és sok helyen ingyenes (Képeink az ME rendezvényén készültek.)
Milyen csatornákon keresztül, milyen formában igyekeznek eljuttatni az üzenetüket a betegeknek, illetve azoknak, akik ugyan betegek, de még nem tudnak róla?
Mindentudás Egyetemén

Ha valaki - mondjuk megtekintvén Jermendy György előadását - azt veszi észre magán, hogy talán cukorbeteg, és szeretné megtudni, hogy valósak-e a feltételezései, mit tehet?
- Ma már szerencsére rengeteg módja van annak, hogy végére járjon annak, van-e diabétesze. A megjelölt patikákban ingyenesen meg tudja méretni a vércukorszintjét, de háziorvosok is kötelesek elvégezni ugyanezt a mérést, ha a beteg úgy kívánja. De ha hozzánk vagy más diabétesz klubba megy el az ember, ott is megméretheti a cukorszintjét. Azt mondom: érdemes.

Fotó: Mayer András