Mindent a szemnek?

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók szerint valójában nem a szemünk, hanem az agyunk dönt arról, hogy egy másik embert vagy egy tárgyat vonzónak találunk-e.
Vágólapra másolva!
Beauty and the brainhttp://www.sciencedaily.com/releases/2006/09/060926171101.htmA cikk eredeti verziója (angol)

Piotr Winkielman, a San Diego-i University of California munkatársa vezette azokat a kísérleteket, melyek eredményeiről a Psychological Science című szaklap számolt be nemrégiben. "A dolog, ami tetszik nekünk, valójában egy olyan működés, amelyre az agyunkat előkészítettük. Egy inger akkor válik vonzóvá, ha beleesik a dolgok azon tartományába, amelyeket korábban már láttunk, vagyis az agy számára így egyszerűbb a folyamat. Kísérleteinkben azt mutattuk ki, hogy tetszőleges mintát alkalmazhatunk: előzetes felkészítés után az agy gyorsan fel fogja ismerni azt."

A kutatás korábbi kísérleteken alapul, melyek megállapították, hogy azok a képek, melyeket gyönyörűnek vagy tetszetősnek mondunk, valójában egy témára készült variációkat jelölnek. A jelenséget először az 1800-as években fedezték fel, és legdrámaibban talán Judith Langlois laboratóriuma, az austini University of Texas illusztrálta az 1990-es években. Ekkor a kísérleti csoport tagjai a számítógép által összeállított arcok közül tizenhatot jóval többször értékeltek magasabbra, mint az egyéni arcvonásokkal rendelkező mintákat.

Az is számít, mit nézünk.
Az is számít, mit nézünk


Winkielman szerint ugyan ez az érvelés többé-kevésbé elfogadható, amikor emberi arcokról van szó, ugyanakkor erősen megkérdőjelezhető, ha például tárgyakról vagy különböző állatfajokról esik szó, hiszen ezek esetében a szaporodási szándék aligha elfogadható indok. Winkielman és az új-zélandi University of Otagón dolgozó munkatársai az University of Denver kutatóival összefogva azzal kezdtek foglalkozni, vajon nem egy alapvetőbb mechanizmus áll-e a dolog mögött.

Közismert, hogy a prototípusok vonzóak, állapították meg a kutatók. Szintén közkézen forog az a tény, hogy ezeket a prototípusokat az agy könnyebben képes feldolgozni - egy olyan kísérlet igazolta ezt, melyben azt a sebességet mérték, ami alatt az emberek képesek voltak felismerni, mit is néznek éppen. A megvizsgálandó kérdés kézenfekvő volt ezek után: elképzelhető, hogy a prototípusok azért olyan vonzóak, mert könnyedén befogadhatóak az agy számára?

Véletlenszerűen előállított geometrikus mintákkal dolgozva Winkielman és munkatársai először "felkészítették" a kísérletben résztvevők agyát egy bizonyos prototípus befogadására, majd arra kérték őket, hogy a variációk különböző szintjeit sorolják kategóriákba, s rangsorolják is az egyes változatokat.

Ahogy sejtették, a résztvevők sokkal gyorsabban voltak képesek kategorizálni a modellként szolgáló képeket, és sokkal jobban is tetszettek nekik, amikor azok a lehető legközelebb álltak a prototípusokhoz. Azt is megjegyezték, hogy minél kevesebb ideig tartott egy-egy minta besorolása, annál inkább vonzónak tartották azt a résztvevők.

Winkielman a dolgozatban megjegyzi: amikor az egyenletből kivették a kategorizáció sebességi tényezőjét, az "eredeti" prototípushoz való közelség és a vonzalom között fennálló összefüggés eltűnt. Egy harmadik kísérletben - újra elvont képekkel dolgozva - elektródák mérték az állon és a homlokon észlelhető változásokat (hogy így vizsgálhassák a mosoly megszületését vagy a szemöldök összehúzását). Ez a kísérlet is megerősítette a korábbi eredményeket: azok a képek tetszettek a résztvevőknek, melyek a legközelebb álltak a prototípusokhoz.

"Úgy tűnik, szükségtelen holmi tudattalan partnerkeresési vággyal magyarázni azt a tényt, hogy az ember a prototípusokhoz jobban vonzódik. A mentális folyamat elképesztően egyszerű: bizonyos tárgyak képe könnyebben befogadható, s ez egy hangosabb csengőt szólaltat meg az agyban."

Ez a szófukar magyarázat megoldja a szépségfelfogásban rejlő kulturális különbségek problémáját - csakúgy, mint a szépség történelem során átélt változásait -, hiszen a szépség megítélése ezek szerint attól függ, hogy korábban mit láttunk, vagyis mi az, amit az agyunk gyorsabban képes felfogni.

Forrás: ScienceDaily