A Nap színei és rács a fejen

Vágólapra másolva!
A Szegedi Tudományegyetem Fizikus Tanszékcsoportja február elején nyílt napot tartott. A Délmagyarország című napilap beszámolóját itt olvashatja.
Vágólapra másolva!
A Nap színei és rács a fejenhttp://www.delmagyar.hu/cikk.php?id=70&cid=141862A cikk eredeti változataMilyen messzire esett Newton almája? - A fizikai gondolkodás és a természettudományok/szabog/index.htmlSzabó Gábor előadása az ME-nHogyan lehet egyszerre játékos és tudományos a fizika?/szabogabor/index.htmlSzabó Gábor előadása az ME-n

- A fizikatanárnőnktől hallottam a rendezvényről. Nagyon szeretem a fizikát, ezért eljöttünk nézelődni a barátnőimmel - mondja Mezey Gyöngyi, aki másodikos a Deák Ferenc Gimnáziumban. - A családomban majdnem mindenki fizikatanár, sőt az egyik felmenőm Delfin-díjas fizikus, így aztán mondhatni, a véremben van a tudomány szeretete.

Gyöngyi barátnőjét, Szabó Anitát a csillagászat érdekli. A tanszék folyosóján a Nap színképét tanulmányozzák egy laptopon, Vinkó József egyetemi docens segítségével. - Eredetileg távcsöves megfigyelést terveztünk, de ez az időjárás miatt nem lehetséges, túl felhős az ég. A Nap széles színtartománya azonban így is látható ezen az ábrán - mondja a tanár a gimnazistáknak, akik közben a fizikatotót kezdik el kitölteni, hiszen tudják: a feladatlapot helyesen megoldók között a rendezvény végén komoly ajándékokat sorsolnak ki.

Papp Katalin látványos kísérleteket mutatott be. Fotó: Schmidt Andrea

Papp Katalin látványos kísérleteket mutatott be. (Fotó: Schmidt Andrea)

A Budó Ágoston tanteremben Papp Katalin egyetemi docens tart előadást Színes kísérletek címmel a Csongrádról, Kecskemétről, sőt Szolnokról jött érdeklődőknek. A fizika több területéről összeválogatott érdekességeket mutat be, mint például a fehér fény összetettségét. Az előadóterem padjai között alig maradt üres hely, nagy az érdeklődés.

- Örömünkre sokan jöttek el. Többen csoportosan, iskolákból és vannak, akik egyénileg - tájékoztat Szabó Gábor akadémikus, az optika tanszék egyetemi tanára. - A fizika napja elnevezésű programunkkal a fő cél a fizika megszerettetése és a Szegedi Tudományegyetem fizika szakának népszerűsítése. Hiszen kevesen választják ezt a szakirányt, az utánpótlás így egyre nehezebb. Sokan idegenkednek a természettudományoktól, hiszen már az általános iskolában elriasztják a diákokat. A látogatók betekintést nyerhetnek a laborok munkájába, ezáltal képet alkothatnak a fizikusok tevékenységéről. A kísérletekkel azt szeretnénk megmutatni, hogy a fizika érdekes.

- Mindig is a természettudományok iránt vonzódtam. Általános iskolában elektrotechnikai szakkörre jártam, ahol forrasztani tanultunk, kapcsolási rajzokat készítettünk - mondja Gál László első éves fizikus hallgató. - Most leginkább a fizika optikai része érdekel: a hullámtan és a lézerek.

Forrás: Délmagyarország