[origo] címlap

hírek

levelezés

internet előfizetés

197.hu

Keresés


hírek  |  visszaemlékezések  |  naplórészletek  |  képgalériák  |  a magyar csapat  |  a film  |  kiállítás

Történelmi magyar arany az olimpián

1956. november 30., péntek, 13:09

Megszületett Magyarország első aranyérme a melbourne-i olimpián, majd ezt valóságos éremeső követte. Egy arany-, két ezüst-és egy bronzérmet gyűjtöttek be a magyar kajakosok és kenusok a Wendouree-tavon. "Ha szerencsénk van, a második helyezettek mind bajnokok lehettek volna" - mondja Kassai Farkas. Az eredmény így is szép, Hegyi Gyula sportvezető elérzékenyült, az aranyérmet nyert Urányi sírva fakadt a dobogón.
Forrás: Olimpiának indult...
Urányi (elöl) és Fábián: történelmi kajakarany
Kajakozóink és kenuzóink az első napon mindjárt bebizonyították, hogy nemhiába bíztak bennük: valamennyien érmesek lettek. Tízezer méteren, kajak kettesben az Urányi János, Fábián László páros biztonsággal nyerte a versenyt, így a sportág első magyar olimpiai aranyát szerezte. A többi kajak-kenus is szépen ment, kajak egyesben Hatlaczky Ferenc ezüstérmet, kenu egyesben Parti János ugyancsak ezüst-, míg kenu kettesben a Kassai Farkas, Hunics Ferenc pár bronzérmet szerzett. A küzdelmek a Wendouree-tavon folytak le, jó versenyidőben.

Nagy volt a küzdelem a kajak kettes versenyben, a magyar, a német és az ausztrál páros állt az élre a rajt után, és igyekeztek lerázni egymást. A magyar kettős haladt végig az élen, de nem sikerült egy hajónál nagyobb előnyre szert tennie. "Urányiék nagyon fifikásan versenyeztek" - mondja Mohácsi Ferenc. "Nem volt meglepő, hogy az olimpián rajt-cél győzelmet arattak. Tulajdonképpen nem is hajtották ki magukat" - véli Mohácsi.

A páros 1955-ben került össze, amikor a fiatal Fábiánt egy kajak egyesben aratott győzelme révén felfedezte az akkor már harmincas éveit taposó, tapasztalt Urányi. "Megtiszteltetés volt egy fiatal gyereknek, hogy odajön hozzá a rutinos versenyző" - emlékszik vissza Fábián László. Urányi tapasztalata a vízen is érződött. "Mindent tudott, amit a versenyzésről egyáltalán tudni lehet. Öcsinek csak az volt a dolga, hogy hajtson" - mondja Kiss Lajos.

Ez az olimpiai verseny nehezebbnek bizonyult, mint hitték. "A 10000 méter a vérünkben volt, általában úgy játszottunk a mezőnnyel, ahogy akartunk" - magyarázza Fábián. "De ez az olimpiai verseny más volt, itt nem sikerült olyan hatalmas fölénnyel nyernünk. A számot körpályán rendezték, tehát fordulókat kellett tenni, és minden fordulónál gyilkos harc folyt. Szerencsére nem volt kritikus pillanat a számunkra. Igaziból óriási meglepetés lett volna, ha nem nyerünk" - mondja Fábián.

Az első aranyérmet minden magyar megilletődötten fogadta. Urányi János elsírta magát a dobogón, hiszen neki ez az első aranyérme. Hegyi Gyula is boldog volt, hiszen nagy siker ez Magyarországnak. "Gyula bácsi könyörgött, hogy nyerjen már végre valaki, tudniillik a teljes magyar csapatnak nem volt egyetlen aranya sem. Kétszer is rosszul lett szegény a verseny alatt" - meséli Fábián.


1. Történelmi magyar arany az olimpián

2. Szovjet-román paktum kenu kettesbenHÍREK

Hazaérkezett a magyar olimpiai csapat

Disszidált a "csodafutók" edzője

Éremtáblázat és rekordok

Szovjet fociarannyal zárt az olimpia

Az olimpia magyar vonatkozású eseményei
SZAVAZÁS

1956 őszén százegynéhány sportoló nehéz döntés előtt állt.

Ön a helyükben

maradt volna harcolni a szabadságért?

utazott volna versenyezni a hazáért?

menekült volna a zűrzavarból?A szavazás állásaA FILM

Olimpiának indult...

Alkotók

Nyomozunk '56-os olimpikonok után
AJÁNLAT

SZABAD NET

Múlt-Kor: 1956

A legfontosabb 56-os filmek

[origo] olimpia: 1956

Games of the XVI Olympiad
Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Zrt. © Minden jog fenntartva