Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO

Bencze Gyula a Mindentudás Egyetemén





Bencze Gyula

1936. május 2-án született Budapesten. Az ELTE TTK fizikus szakán szerzett oklevelet. 1975-ben lett a fizikai tudomány doktora. Szakterülete a magreakciók elmélete és a sokrészecske szóráselmélet. Új egzakt integrálegyenleteket vezetett le az N-részecske tranzitoperátorokra minimális csatolás mellett (Bencze-egyenletek, 1973), valamint két amerikai munkatársával kidolgozta az azonos részecskék szórásának egzakt algebrai elméletét (1979-1982) mind a stacionárius, mind pedig az időfüggő formalizmus keretében. Számtalan díj, kitüntetés tulajdonosa, neves külföldi egyetemek vendégprofesszora.





A Magyar Amerikai Koalíció (Hungarian American Coalition) és az Arany János Közalapítvány a Tudományért 2002. június 28-án egyezményt írt alá egy három éves programról, amely keretében a Magyar Amerikai Koalíció 60 000 USD-t ajánlott fel a Simonyi Károly díj alapításához, és adományozásának a lebonyolításához kapcsolatos feladatok ellátására. A díjat a Közalapítvány kuratóriumának elnöke ünnepélyes keretek között minden évben a Magyar Tudomány Napján adja át. A két, egyenként 10 000 dolláros díjat

  • a műszaki tudományok és
  • a fizikai tudományok

területén a felsőoktatásban vagy kutatóintézetben működő, kiemelkedő tudományos teljesítményt nyújtó oktatók és kutatók munkásságának elismerésére ítélik oda. Bencze Gyula mellet Pap László akadémikus, a hírközlés elismert tudósa, korszerű mobil rendszerek alapjainak kutatója érdemelte ki a díjat.

Az egyezmény aláírása után létrehozott Simonyi Károly Szakkuratórium vesz részt a díj pályáztatásában, elbírálásában, és tesz javaslatot az Arany János Közalapítvány a Tudományért kuratóriumának a díj odaítélésére.


Simonyi Károly

Kell-e félnünk a nukleáris energiától?/mindentudasegyeteme/bencze/20030127bencze1.htmlBencze Gyula előadása

Simonyi professzort a magyar szellemi életben leginkább A fizika kultúrtörténete című könyve alapján ismerik. Ez a maga nemében egyedülálló, több nyelvre lefordított mű sokoldalúan, történelmi, kultúrtörténeti közegbe ágyazottan mutatja be a fizika és tágabb értelemben a tudomány fejlődését és hatását. Simonyi Károly 2001-ben hunyt el. Fia, Charles Simonyi, a Microsoft szoftverfejlesztésének vezetője 25 millió forintot ajánlott fel a Simonyi család nevében a magyar tudomány támogatására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez