Atomenergia - zöld energia

Vágólapra másolva!
A szénerőműveket atomerőművekkel kiváltva csökkenteni lehetne a felmelegedést okozó széndioxid kibocsátást. Azonban Csernobil óta kevesen hiszik, hogy az atomenergia zöld volna.
Vágólapra másolva!
Szavazás

Jó lenne, ha a szén-alapú erőművek helyett egy atomerőmű termelné
az áramot?

Igen

Nem



A globális felmelegedés veszélyéről szóló figyelmeztetések az üvegházhatásért felelős széndioxid kibocsátásának csökkentését tartják korunk egyik legfontosabb környezetvédelmi feladatának. Egyre többen támogatnák a hagyományos szén- vagy szénhidrogén alapú erőművek üzemeltetésének fokozatos visszaszorítását. A széndioxid kibocsátás csökkentésének igénye azonban ellentmondásban van az emberi civilizáció egyre növekvő energiaéhségével. Megoldás kínálhat a szén alapú erőművek kiváltása az atomerőművi kapacitások bővítésével, hiszen tény, hogy az atomerőművek energiatermelése általában nem jár környezetterheléssel, leszámítva a kiégett fűtőelemek elhelyezését, melyek ártalmatlanítására egyelőre nincs végleges és biztonságos megoldás. Franciaország ezt az utat választotta: az országban jelenleg 57 atomreaktor termeli az ország villanyáram szükségletének háromnegyedét.
Az atomenergia békés felhasználásának több mint fél évszázados történetét azonban súlyos reaktorbalesetek árnyékolják be (1957 - Windscale, 1976 - Harrisburg, 1986 - Csernobil), melyek minden esetben emberi mulasztások, hibás döntések következményei voltak.


Mondja el véleményét, vitázzon a FÓRUMban!
Vajon eljutott-e mára az atomtechnológia arra a szintre, hogy lényegében teljesen biztonságos atomerőművek termelhessék a villanyáramot és kizárható legyen a hibás emberi magatartás okozta vészhelyzet? Ön mit gondol, zöld-e az atomenergia? Véleményét itt elmondhatja!

Szavazzon vagy fejtse ki véleményét bővebben a kapcsolódó fórumunkon! A fenti teszt kitöltésével pedig részt vehet internetes játékunkban. A helyesen válaszolók és a fórumon legtöbbször hozzászólók között Mindentudás Egyeteme-tárgynyereményeket sorsolunk ki, szeptember 22-én, a Kutatók éjszakája rendezvényén, a Jövő Házában.

Az ME kapcsolódó előadásai és klubjai:

Előadások:
Jéki László: Sugárözönben élünk
Bencze Gyula: Kell-e félnünk a nukleáris energiától?
Tombor Antal: Mi van a konnektor mögött?

Klub:
Éghajlatváltozás, klímapolitika