Napokon belül fontos bejelentést tesz Putyin

Események

war Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katonák egy elhagyott orosz harckocsi javításán dolgoznak a harkovi régió északi részén.
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 217. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
06:02
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:19
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij az ENSZ BT-hez fordult

Volodimir Zelenszkij videókonferencián csatlakozott az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülsééhe, amelyet Ukrajna kérésére hívtak össze. Az ukrán elnök felszólította a nemzetközi közösséget, hogy határozottan reagáljon a nemzetközi jogrend Oroszország általi megsértésére.

Az államfő a beszéd során felhívta a figyelmet, hogy Oroszország már most is megsérti a világ szabályait, megveti az ENSZ Alapokmányát, és csak idő kérdése, hogy tönkreteszi ezt az utolsó nemzetközi intézményt.

„Egy olyan állam, amely jelenleg népirtás politikáját hajtja végre, egy lépésre van attól, hogy nukleáris katasztrófát okozzon, ugyanakkor atomcsapásokkal fenyeget, nem maradhat vétójoggal az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja. Oroszországot ki kell zárni minden nemzetközi szervezetből. Ha ezt a kizárást az eljárás bonyolítja, a részvételt fel kell függeszteni" – szögezte le Volodimir Zelenszkij.

06:27
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Putyinnal nincs miről beszélni

Volodimir Zelenszkij az ENSZ BT ülésén felszólalva azt mondta: „Ha Oroszország normálisnak ismeri el a megszállt területeken rendezett színlelt népszavazásokat, végrehajtja az úgynevezett „krími forgatókönyvet", és újabb kísérletet tesz Ukrajna területének annektálására, azt jelenti, hogy Oroszország elnökével nincs miről beszélni. Az annektálás az a fajta lépés, amely egyedül szembeállítja őt az egész emberiséggel."

Arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjait, hogy ne halasszák el a javasolt akciókat, mivel a világ minden országától egyértelmű jelzésre van szükség.

06:38
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. szeptember 27-én az ukrán-magyar határszakaszon 6098 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4177 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 170 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 27-én 10 ember, köztük hét gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

07:03
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna meg fogja védeni a polgárait

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Ukrajna meg fogja védeni polgárait a Moszkva fennhatósága alá tartozó régiókban, amelyek a hatóságok állítása szerint az Oroszországgal való egyesülés mellett szavaztak. Zelenszkij a Telegramon egy videóban kijelentette: "Cselekedni fogunk népünk védelmében a Herszon régióban, a Zaporizzsja régióban, a Donbászban, a Harkov régió jelenleg megszállt területein és a Krím-félszigeten."

07:28
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Pusztító NATO-válaszról beszélt a lengyel miniszter

A lengyel külügyminiszter szerint az ukrajnai nukleáris támadás „pusztító" NATO-választ válthat ki. Zbigniew Rau washingtoni látogatásán azt mondta, hogy a szövetség éppen ezt az üzenetet továbbítja Moszkvának. „Legjobb tudomásunk szerint Putyin taktikai nukleáris fegyverek bevetésével fenyegetőzik Ukrajna földjén, nem pedig a NATO megtámadásával, ami azt jelenti, hogy a NATO-nak hagyományos módon kell reagálnia" – mondta Rau az NBC News Meet the Press című műsorában.

Rau azt mondta, hogy ha az orosz mozgósítás valóban áttöréshez vezet, az az orosz közvéleményben lesz. „Eddig a háború népszerű volt, legalábbis az orosz lakosság 80%-a számára. És most minden orosz családnak saját álláspontját kell felvennie a háborúval szemben, tudva, hogy szeretteit oda lehet küldeni, és ott megölhetik őket."

07:52
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Szabotázs miatt szivárognak a gázvezetékek

Az európai vezetők szerint a szabotázs a legvalószínűbb oka az Oroszország és Európa közötti Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 gázvezetékek szivárgásának, miután szeizmológusok robbanásokról számoltak be a balti-tengeri vezetékek körül.

08:23
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

A legerősebb válaszlépéssel fenyeget

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a „lehető legerősebb válaszlépéssel" fenyegetőzött az európai energiainfrastruktúra szándékos megzavarására az Északi Áramlat gázvezetékeken okozott károk nyomán. A svéd rendőrség közölte, hogy előzetes vizsgálatot indítottak esetleges szabotázs miatt. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök „szabotázscselekménynek" nevezte a szivárgásokat, amelyek „az ukrajnai helyzet eszkalációjának következő lépéséhez kapcsolódnak".

08:50
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Péntekre várják Putyin bejelentését

Vlagyimir Putyin orosz elnök a tervek szerint pénteken az orosz parlament mindkét házában felszólal, és hivatalosan is bejelentheti a népszavazást tartott ukrajnai területek Oroszországhoz való csatlakozását – közölte a brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési közleményében. Putyin kedden kijelentette, hogy Oroszország „embereket akar megmenteni" az ukrán területeken.

09:07
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

A nyugat soha nem fogja elismerni

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere kijelentette, hogy a nyugat soha nem fogja elismerni az ukrán területek Oroszország általi annektálását, amelyet Moszkva „ördögi rendszerének" nevezett. A NATO „álságosnak" és „a nemzetközi jog megsértésének" minősítette a népszavazást.

09:31
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Jogsértések

Az ENSZ emberi jogi hivatala szerint Oroszország Ukrajna elleni inváziója számos emberi jogsértéshez vezetett – beleértve a bírósági eljárás nélküli kivégzéseket és kínzásokat is –, amelyek háborús bűnöknek minősülhetnek, és súlyos jogi helyzetet idéztek elő. Az Emberi Jogok Főbiztosának Hivatala egy jelentésben kijelentette, hogy különösen aggasztja az orosz erők és a velük kapcsolatban álló fegyveres csoportok által a fogvatartottakkal szembeni kínzás és rossz bánásmód, de mindkét fél részéről történtek jogsértések.

10:00
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Tízezrek özönlöttek át a határon

Georgia és Kazahsztán közölte, hogy oroszok tízezrei özönlöttek országukba a szomszédos Oroszországból, hogy a katonakorú férfiak elkerüljék a behívást Vlagyimir Putyin mozgósítása után. Moszkva kijelentette, hogy nem fogja kérni a külföldre utazó oroszok kiadatását.

10:20
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

50 alkalommal vetettek be drónokat

Az ukrán vezérkar azt jelentette, hogy az elmút 24 órában az orosz csapatok több mint 50 alkalommal használtak drónokat, köztük az iráni Shahed-136-ot, hogy "felderítést hajtsanak végre, tüzet nyissanak és csapást mérjenek a polgári infrastruktúrára". Eközben az ukrán erők a közelmúltban visszaverték az orosz előrenyomulási kísérleteket Donyeck megye 10 településének közelében, köztük Soledar, Bahmut és Kamianka közelében

10:31
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz csatlakozásra szavaztak a megszállt régiókban

Az ukrajnai Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került részén a szavazók 93,11 százaléka, a szakadár Luhanszki Népköztársaságban 98,42 százaléka, a Donyecki Népköztársaságban a 99,23 százaléka, Herszon megyében pedig 87,05 százaléka szavazott az Oroszországhoz való csatlakozásra a szeptember 23. és 27. között megtartott népszavazáson.

Ezeket az adatokat közölte szerdán a TASZSZ hírügynökség a helyi választási hatóságokra hivatkozva az összes szavazat összesítése alapján.

A részvételi arány a referendumon, az oroszországi szavazóhelyiségek adatait is beleértve a donyecki régióban 94,15 százalékos volt, 1 662 607 jogosult vett részt a szavazáson. A zaporizzsjai régióban a részvételi arány 85 százalékos volt, itt 541 093 ember, a donyeckiban 97,51 százalékos, 2 131 207 szavazó, a herszoniban pedig 78,86 százalékos, 571 001 ember részvétele mellett.

11:00
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Izrael nem ismeri el az ukrajnai népszavazás eredményét

Izrael nem ismeri el az orosz ellenőrzés alá került négy ukrajnai régióban tartott népszavazás eredményét - jelentette a Háárec című újság szerdán.

Az izraeli külügyminisztérium kedd esti közleményében bejelentette, hogy Izrael elismeri Ukrajna szuverenitását és területi integritását és nem fogadja el az Ukrajna orosz megszállás alatt álló keleti körzeteiben lezajlott referendumok eredményét.

Az izraeli külügyminisztériumban vita folyt arról, miként reagáljon Oroszország várható döntésére a népszavazási eredmények után - közölték minisztériumi források a lappal. Kedd este az illetékesek úgy döntöttek, hogy határozott nyilatkozatot adnak ki annak ellenére, hogy Oroszország még nem jelentette be az érintett területek annektálásának szándékát. Izrael bejelentését nem előzte meg nemzetközi vagy amerikai kérés Oroszország szándékainak elítélésére - írta a lap.

11:18
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok megtámadták Harkovot

Harkov megye kormányzója, Oleh Szinyehubov azt mondta, hogy Oroszország szeptember 27-én este megtámadta a Kholodnohirskyi negyedet Harkovban. Ihor Terekhov, Harkov polgármestere szerint a támadás több lakónegyedben is áramszünetet okozott.

11:56
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Litvánia téli egyenruhákat ad Ukrajnának

Litvánia csaknem 25 000 ukrán katonát lát el téli egyenruhával. A Delfi litván hírügynökség szerint az ország védelmi minisztere, Arvydas Anusauskas azt mondta, Litvánia "több millió euró értékben" téli egyenruhákat vásárol, és azokat Ukrajnának szállítja.

12:29
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok újabb fegyvercsomagot készít elő Ukrajnának

Az Egyesült Államok új, 1,1 milliárd dolláros fegyvercsomagot készít elő Ukrajna számára, amelyet a következő napokban jelentenek be – írja a Reuters névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselőkre hivatkozva. A szállítmány nagy része valószínűleg HIMARS indítórendszereket és a hozzá tartozó lőszereket, különböző drón- és radarrendszereket tartalmaz majd, emellett kiképzést és technikai támogatást is biztosítanak az ukránoknak – mondta el a Reutersnek a tervről tájékoztató forrás.

13:22
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

35 millió dollár nukleáris védekezésre

A Fehér Ház 35 millió dollárt kér Ukrajna nukleáris biztonságának támogatására. A pénzt „további szenzorok beszerzésére és karbantartására, adatértékelés és elemzés támogatására, valamint az Ukrán Nemzeti Gárda atomerőművek védelmi képességeinek ellátására használnák fel" – közölte egy hírcsatorna egy meg nem nevezett amerikai tisztviselőre hivatkozva. Oroszország a megszállt Enerhodarban található Zaporizzsja atomerőművet támaszpontként használja Ukrajna elleni támadásokhoz, veszélybe sodorva ezzel a világ nukleáris biztonságát.

14:15
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Megérkeztek az első mozgósított orosz katonák a frontra

Az első mozgósított orosz csapatok megérkeznek az ukrajnai fronthoz – közölte Szerhij Haidai luhanszki kormányzó. Alig egy héttel azután, hogy Oroszország bejelentette a mozgósítást, máris megérkeztek az orosz sorkatonák, akiket az orosz 1. páncélos hadsereg sorainak feltöltésére küldtek – írta a kormányzó.

14:47
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Öten haltak meg egy orosz támadás után Donyeckben

Öten meghaltak, tízen megsebesültek tegnap a régióban egy orosz csapást követően – jelentette Pavlo Kirilenko kormányzó.

15:17
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz rakétacsapás a zaporizzsjai régióban - videó

Három orosz S-300-as rakéta csapódott be ma reggel Huliaipole központjában. A csapás lerombolt egy történelmi épületet és megrongálta a vasúti pályát.

15:42
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Mozgósított orosz katonák Szevasztopolban – fotók

16:07
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Peszkov az Északi Áramlat elleni támadásról és az orosz hadmozdulatokról

Dimitrij Peszkov szóvivő visszautasította a „kiszámítható és ostoba" vádakat, ami szerint orosz támadás történt volna a gázvezeték ellen -írta a The Guardian.

Peszkov beszélt az orosz hadmozdulatokról is, azt mondta, az ukrajnai katonai hadjárat "minimálisan" folytatódik a "donyecki népköztársaság" "felszabadításáig".

16:22
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán külügy: Kijev sohasem fogadja el az orosz ultimátumokat

Kijev "érvénytelennek és értéktelennek" tekinti a négy megszállt ukrajnai területen az Oroszországhoz való csatlakozásról rendezett népszavazásokat, és az ukrán kormány folytatja erőfeszítéseit a megszállt területek felszabadítására - közölte szerdán az ukrán külügyminisztérium.

A kijevi tárca nyilatkozatában tankokat, vadászgépeket, nagy hatótávolságú tüzérségi eszközöket, légvédelmi és rakétaelhárító rendszereket kért szövetségeseitől, és leszögezte: "Ukrajna sohasem fog elfogadni semmilyen ultimátumot".

16:40
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna ellen küldheti az amerikai-orosz kettős állampolgárokat Oroszország

Az amerikai nagykövetség a honlapján közzétett nyilatkozatában azt írta, hogy az orosz-amerikai kettős állampolgárokat az orosz kormány mozgósítása keretében behívhatják az ukrajnai invázió támogatására.

Mint írták, Oroszország megtagadhatja a kettős állampolgárok amerikai állampolgárságának elismerését, megtagadhatja az amerikai konzuli segítséghez való hozzáférésüket, megakadályozhatja az Oroszországból való távozásukat, és katonai szolgálatra hívhatja be a kettős állampolgárokat.

A nagykövetség arra figyelmeztetett, hogy állampolgárai ne utazzanak Oroszországba, és hogy az országban tartózkodók azonnal hagyják el Oroszországot.

16:59
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

2000 krími tartalékos már fegyvert kapott

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az újonnan mozgósított tartalékosok kiképzése országszerte megkezdődött, beleértve az ukrán határ menti Rosztov régiót és a 2014-ben Ukrajnától elcsatolt Krím félszigetet is.

A NATO-tag Lengyelországgal és Litvániával határos Kalinyingrádi exklávéban is megkezdődött a kiképzés és mintegy 2000 tartalékos már kapott fegyvert a Krímben - közölte a minisztérium.

17:35
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

A német hatóságok attól tartanak, hogy az Északi Áramlat-1 "örökre használhatatlanná" válhat

A Tagesspiegel újság kormányzati forrásokra hivatkozva arra figyelmeztetett, hogy a robbanás következtében nagy mennyiségű sós víz fog a csővezetékekbe áramlani. A szivárgás pedig korróziót okozhat, ha nem javítják ki gyorsan.

A lap azt írja, hogy a támadás összetettsége miatt szakértők úgy vélik, azt csak állami szereplő hajthatta végre.

Christine Lambrecht német védelmi miniszter azt mondta, hogy az ország haditengerészete hozzájárul a szivárgás kivizsgálásához, hozzátette, hogy a helyzetet tisztázni kell, és a felelősöket gyorsan azonosítani kell.

Egy nyilatkozatában Lambrecht így fogalmazott:

A balti-tengeri csővezetékek feltételezett szabotázsa újabb emlékeztető arra, hogy függünk ettől az infrastruktúrától a víz alatt is.

01:00
szeptember 28, 2022
Vágólapra másolva!

Kreml: Washington egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a konfliktus részesévé váljon

Az Egyesült Államok egyre közelebb kerül ahhoz, hogy az ukrajnai konfliktus részesévé váljon, ami rendkívül veszélyes - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak nyilatkozva.

Hangsúlyozta, hogy az orosz fél negatívan fogadta Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentését, miszerint Washington nem ellenzi, hogy Ukrajna bevesse az Egyesült Államok által szállított fegyvereket azon területek ellen, ahol népszavazást tartottak az Oroszországhoz való csatlakozásról.

"Az amerikai fél de facto egyre inkább belekeveredik ebbe a konfliktusba, az amerikai fél egyre inkább közeledik ahhoz, hogy a konfliktus részesévé váljon, ami rendkívül veszélyes" - hangsúlyozta Peszkov.

06:33
szeptember 29, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.