Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Orosz ágyútűz közepette vonulnak vissza az ukránok Bahmutnál

Események

Ukrajna, Zaporizzsja, háború, orosz-ukrán háború, Oroszország, ágyú, tüzérség, tarack
Zaporizzsja, 2023. március 3. Ukrán tüzérek FH70-es tarackkal lövik az orosz állásokat a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja környékén 2023. március 2-án. MTI/EPA/STR
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 374. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
07:27
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

07:28
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai támogatás Ukrajnának

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár (mintegy 140 milliárd forint) - gyorsan mozgósítható - katonai támogatást nyújt Ukrajnának - közölte az amerikai védelmi minisztérium pénteken.

A hivatalos közlemény szerint a szállítmány tartalmaz egyebek között nagy mozgékonyságú HIMARS és más rakétatüzérségi, valamint Bradley gyalogsági harci járművekhez használható lőszert. Emellett a katonai csomagban vannak folyami átkelésnél használható, pontonhidat szállító, páncélozott járművek, és romboló lőszerek.

A támogatás emellett tartalmaz pótalkatrészeket, és javításokhoz szükséges eszközöket, valamint kiképzési segítséget is az ukrán katonaság számára. (MTI)

07:30
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint itt fognak támadni az oroszok

Ukrán vezérkar: az orosz erők Bahmut bekerítésére törekednek

 Az orosz erők nem hagynak fel a Donyeck megyei Bahmut teljes körbekerítésére tett erőfeszítéseikkel - közölte az ukrán vezérkar péntek esti harctéri helyzetjelentésében.

A kijevi katonai vezetés közleménye szerint az orosz hadsereg fő csapásirányait Bahmuton kívül a Harkiv megyei Kupjanszk, valamint a donyecki régióban Liman, Avgyijivka és Sahtarszk felé jelölte ki.

A vezérkar hozzátette, hogy az orosz csapatok pénteken harminc légi- és hat rakétacsapást hajtottak végre, valamint több mint húsz támadást rakéta-sorozatvetőkkel. Az ukrán erők öt csapást mértek orosz élőerő- és katonai felszerelés-összpontosulásokra, továbbá lelőttek egy orosz Szu-34-es repülőgépet és egy ZALA típusú drónt. (MTI)

08:13
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint tízezer menekülő érkezett Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5358 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5407 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Remdőr-főkapitányság.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 66 ember, köztük 20 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

09:46
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz ágyútűz közepette vonulnak vissza az ukránok Bahmutnál

Az ukránok visszavonulnak Bahmut egyes részeiről, az ellenőrzött visszavonulás részeként csapataik két kritikus fontosságú hidat romboltak le a város közelében - jelentette az amerikai Háborús Tudományok Intézete (ISW)

A Reuters jelentése szerin az oroszok intenzív ágyúzással próbálják megakadályozni az ukrán erők be- és kijutását a városból. (The Guardian)

10:07
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán dróntámadás Bahmutnál -videó

Az ukránok kamikaze drónokkal támadják az orosz egységeket.

10:34
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ellenőrzést tartott az orosz védelmi miniszter Ukrajnában - videó

Ritka látogatást tett az Ukrajnában állomásozó orosz erőknél Szergej Sojgu védelmi miniszter – írta a The Guardian. A lap szerint Sojgu a keleti csapatösszevonást ellenőrizte.

11:08
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Közép-ukrajnai településeket bombáztak az oroszok - képek

Oroszország március 4-re virradó éjszaka Nikopol és Marhanetsz településeket lőtte - jelentette Szerhij Liszak, a Dnyipropetrovszki terület kormányzója.

11:41
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Drámai a helyzet, utcai harcok Bahmutban

Bahmut ostromáról beszélt a város polgármestere Olekszandr Marcsenko a a BBC Radio 4 Today című műsorában. A polgármester azt mondta, az utcákon zajlanak a harcok, de az oroszok még nem foglalták el teljesen a várost. Marcsenko szerint az oroszok a felperzselt föld taktikáját alkalmazzák, a város szinte teljesen elpusztult, nincs egyetlen épület sem, amely érintetlen maradt volna . Körülbelül 4000 vagy 4500 civil van a városban, ők óvóhelyeken élnek, ahol nincs se víz, se gáz, se áram - mondta a műsorban. (The Guardian)

12:14
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Humanitárius segélyt küldött Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia 168 tonna humanitárius segélyt küldött Ukrajnának. A szaúdi SPA állami hírügynökség szerint a gépek már megérkeztek Lengyelországba.

13:16
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Német fegyvergyártó építhet tanküzemet Ukrajnában

A német fegyvergyártó Rheinmetall tárgyalásokat folytat az ukrán hatóságokkal egy ukrajnai harckocsiüzem építéséről – írta a The Kyiv Independent a Der Spiegelre hivatkozva. A vállalat vezetője, Armin Papperger szerint Ukrajnában mintegy 200 millió euróért lehetne üzemet létesíteni, amely évente akár 400 Panther típusú harckocsit is gyárthatna.

Papperger ígéretesnek nevezte az ukrán kormánnyal folytatott tárgyalásokat, azt reméli, hogy a következő két hónapban döntés születik.

13:52
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás érte a Barátság kőolajvezeték tartályait

A drónok a belgorodi régióban az egyik alállomást támadták, de a tartályok üresek voltak. A támadásban senki sem sérült meg – írta a Nexta.

14:19
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán hadvezetés jelentése szerint az orosz-ukrán háború kezdete óta az orosz veszteségek már elérték a 152 190 főt. A tájékoztatás szerint az ukrán hadsereg többek között megsemmisített 3409 orosz tankot, 302 repülőt és 289 helikoptert is.

15:01
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna állítólag támogatta az oldalán harcoló orosz alakulat oroszországi támadását

Denisz Nikitin, az állítólag az ukrán Nemzetközi Légió soraiban harcoló Orosz Önkéntes Alakulat vezetője az FT-nek azt mondta, hogy Ukrajna támogatta csoportja oroszországi, brjanszki területen végrehajtott rajtaütését.

"Igen, természetesen ez az akció
egyeztetve volt (Ukrajnával), máskülönben nem történhetett volna meg" - mondta Nikitin.

Ukrajna korábban tagadta, hogy közvetlenül támogatta volna az akciót - írja a Kyiv Independent.

15:48
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Didier Reynders: Már a nyáron megkezdheti munkáját a nemzetközi agressziók kivizsgálásával foglalkozó központ

A tervek szerint már a nyáron megkezdheti munkáját a nemzetközi agressziós bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó központ (ICPA) - jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja Kijevben, az ukrajnai háborús során elkövetett bűncselekmények elszámoltathatósága érdekében Együtt az igazságért címmel rendezett konferencián szombaton.

Nyitóbeszédében Didier Reynders közölte, várakozásai szerint a kijevi konferencia résztvevői aláírják az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust struktúráján belül működő központ létrehozásáról szóló megállapodást.

Hangsúlyozta, az ICPA létrehozása valamennyi EU-tagállam teljes támogatását élvezi, az Európai Bizottság pedig készen áll arra, hogy megadja a szükséges támogatást a központ működéséhez.

16:21
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Civil áldozatok

Két civil meghalt Ukrajna dnyipropetrovszki területén a mai orosz ágyúzások következtében - közölte Szerhij Liszak kormányzó.

A kormányzó jelentése szerint a támadásokban egy 57 éves nő és egy 68 éves férfi halt meg Chervonohryhorievkában.

17:06
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Bakhmutból való menekülés közben meghalt egy nő, ketten megsérültek

Egy nő meghalt, két férfi pedig súlyosan megsebesült, miközben megpróbáltak átkelni egy rögtönzött hídon a Bakhmutból való menekülés közben - írja a Sky News.

Az áldozatok megpróbáltak elmenekülni a harcok sújtotta városból, amikor ágyúzás érte őket - közölték az őket segítő katonák.

Az ukrán hadsereg egyik képviselője az Associated Pressnek (AP) elmondta, hogy a civilek számára most már túl veszélyes járművekkel elhagyni a várost, helyette gyalog menekülnek az emberek.

18:26
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Az EP elnöke további nyugati fegyverszállítmányokat szorgalmazott Ukrajnában

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke szombaton a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg)városban tett látogatásán azt szorgalmazta, hogy az uniós tagállamok küldjenek még több fegyvert Ukrajna támogatására, és komolyan vegyék fontolóra vadászgépek szállítását is.

Metsola kiemelte, hogy továbbra is felhívásokat fog közzétenni annak érdekében, hogy a győzelemhez szükséges felszerelések eljussanak Ukrajnába.

Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban az EP elnöke úgy fogalmazott, reméli, hogy az erről szóló tárgyalások akár már az idén megindulhatnak. Elismeréssel szólt arról, hogy Ukrajna milyen gyors ütemben tett előrelépéseket a tagság érdekében, és azt hangoztatta, hogy az ország jövője az Európai Unióban van.

Az EU tavaly júniusban adott tagjelölti státuszt Ukrajnának, négy hónappal azt követően, hogy Oroszország megtámadta az országot.

19:38
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

A németek tankokat akarnak venni Ukrajnának

A német Rheinmetall cég 96 db Leopard 1-es harckocsit akar vásárolni a svájci Ruag védelmi cégtől, hogy Ukrajnába küldje őket.

A Ruag 2016-ban vásárolta a tankokat Olaszországban, és azok még mindig ott vannak.

"A Rheinmetall meg akarta vásárolni a harckocsikat, és egyúttal kijelentette, hogy a felújítás után Ukrajnába küldenék a tankokat" - mondta a Ruag szóvivője.

Az üzlet egyelőre a svájci hatóságok ellenállásába ütközött, de még mindig létrejöhet. Valószínűleg a svájci Szövetségi Tanács fog dönteni a kérdésben.

A Leopard 1-es harckocsik könnyebbek, mint a Leopard 2-esek, kisebb motorteljesítménnnyel és rövidebb lőtávolsággal rendelkeznek - írja a The Guardian.

23:08
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétákat lőttek Jurjevkára

Az ukrán csapatok két rakétát lőttek ki a HIMARS sorozatvetőből Jurjevkára. Károkról, áldozatokról egyelőre nincsenek hírek.

23:16
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Szvatovót támadják az ukránok

Ukrán tüzérségi csapás érte szombat este a luhanszki Szvatovót. Egy ember megsebesült a támadásban.

23:26
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt egy férfi egy orosz rakétacsapásban

Orosz rakétacsapásban halt meg egy 57 éves férfi a Herson megyei Lvove-ban.

00:34
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel támadja a donyecki régiót az ukrán tüzérség

Szombaton 16 támadást hajtott végre az ukrán légierő a Donyeck-medence ellen.

00:45
március 04, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó van Ukrajna több régiójában

Szombaton Harkov, Poltava, Kirovohrad, Cserkasszi, Dnyipropetrovszk, Szumi és Mikolajiv régiókban is megszólaltak a légi riadók. Az orosz hadsereg az energiarendszereket támadta. Sérültekről nincs hír.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről