Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Újabb településekről evakuálták az embereket, fontos Hamász-terrorista katonai létesítmények semmisültek meg

Események

izrael, palesztin, konfliktus, háború, Rafah, Gáza, 2023. 10. 14.
Izraeli katonák harckocsikkal és páncélozott járművekkel Dél-Izraelben, a Gázai övezet határának közelében egy gyülekezési ponton
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül39 bejegyzés
06:21
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:22
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai áldozatokat azonosítottak

Legkevesebb 30-ra nőtt az Izrael és Hamász közötti háborús összecsapások amerikai halálos áldozatainak száma - jelentette be az amerikai külügyminisztérium vasárnap.

A közleményben kiemelték: helyi idő szerint vasárnap este 13 amerikai állampolgárt tartottak számon eltűntként, felkutatásuk folyamatban van.

06:25
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Biden: Nagy hiba lenne Gáza megszállása

A Hamászt ki kell iktatni, de Gáza megszállása nagy hiba lenne - mondta Joe Biden amerikai elnök a CBS 60 Minutes című műsorának arra a kérdésre, hogy támogatná-e jelenleg Gáza izraeli megszállását.

07:11
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Félmillió ember hagyta el Gázát

500 ezer ember hagyta el Gáza északi részét, az izraeli hadsereg két biztonságos evakuációs útvonalat tart fenn - jelentette Jonathan Conricus alezredes, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) nemzetközi szóvivője.

Az alezredes beszélt a pénteki, civileket ért támadásról is, ami egy ilyen, biztonságosnak minősített úton történt. A támadásban hetven ember halt meg.  A szóvivő szerint az izraeli hadsereg nem támad civileket, bár azt elismerte, hogy a Hamász tagjainak likvidálása során már nem alkalmazzák azokat a figyelmeztető eljárásokat, mint korábban, így a civil áldozatokat nem lehet mindig elkerülni. (BBC)

07:40
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Így vadásztak házról házra a Hamász terroristái - felkavaró videó!

08:37
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Rövid időre megnyílik a gázai határátkelő

A rafahi átkelő rövid időre megnyílhat, a palesztin nagykövetség tájékoztatása szerint a külföldi állampolgárok reggel 9 órától, magyar idő szerint reggel 8 órától használhatják a gázai határátkelőt Egyiptom felé. Az átkelő megnyitásakor várhatóan humanitárius segélyeket is beengednek Gázába. (Sky News)

09:10
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Térképen a gázai evakuációs terület

A Gázai övezet nagyjából 41 km hosszú és 10 km széles, a lakosság száma 2,2 millió fő. A pirossal jelzett területen körülbelül 1 millió ember él, nekik kell elhagyni az övezetet. (BBC)

Forrás:BBC
10:15
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Humánitárius konvoj indult a gázai határátkelő felé - videó

A jelentések szerint a humanitárius segélyekkel, többek között élelmiszerrel, vízzel és orvosi felszerelésekkel megrakott teherautók elindultak a Gázai övezetbe vezető rafahi határátkelő egyiptomi oldala felé, amely nagyjából 9 órakor nyílik meg.

10:45
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael 28 települést evakuál a libanoni határon

Izrael bejelentette a libanoni határ közelében fekvő 28 település lakóinak evakuálását – írta a Sky News.

A Libanontól alig több mint 2 kilométer távolságon belül lakó izraelieket arra utasították, hogy hagyják el otthonaikat – jelentette az izraeli védelmi minisztérium.

A Hezbollah tegnap megtámadta az izraeli hadsereg állásait és egy határ menti falut, Shtulát, Izrael pedig ellencsapásokkal torolta meg a támadásokat.

11:21
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Kiderült, eddig mennyien haltak meg az izraeli csapásokban

2750 palesztin meghalt, további 9700-an megsebesültek az izraeli csapásokban - közölte a gázai egészségügyi minisztérium. Izraelben 1400 ember halt meg, 3500-an megsebesültek a Hamász támadásaiban.

11:57
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Mégsem nyitják meg a gázai határátkelőt?

Annak ellenére, hogy az egyiptomi biztonsági erők és a palesztin nagykövetség rafahi képviselője azt állította, hogy a határ megnyílik a segélyek és a külföldi állampolgárok előtt, egy ideiglenes tűzszünet mellett, most mindkét ponton kétségek merültek fel.

Izzat El Reshiq, a Hamász tisztviselője azt mondta, hogy a jelentések nem igazak.

Korábban pedig Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is azt mondta, hogy jelenleg "nincs tűzszünet és humanitárius segély a Gázai övezetben".

12:29
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael elvetette a tűzszüneti tervet Gáza déli részén

Izrael hétfőn közölte, hogy nem került sor tűzszünetre Gáza déli részén, annak ellenére, hogy egyiptomi biztonsági források szerint megállapodás született arról, hogy az ostromlott palesztin enklávéból külföldiek távozhatnak, és segélyeket lehet bejuttatni - írja a Reuters.

13:01
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli biztonsági kabinet 17:00 órakor ül össze

Izrael legmagasabb szintű biztonsági kabinetje várhatóan 17:00 órakor ül össze a tel-avivi katonai parancsnokságon - jelentette az izraeli média a miniszterelnöki hivatalra hivatkozva.

13:09
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Amerika Izrael mellett van

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael mellett.

- közölte a közösségi médiában. "A Hamászt nem érdekli, ha a palesztinok szenvednek".

Antony Blinken amerikai külügyminiszter nemrég ismét Izraelben szállt le, hogy találkozzon Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel.

13:45
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael ismét Hamász-létesítményeket támadott a Gázai övezetben

Az izraeli légierő hétfőre virradóra ismét intenzíven bombázta a Gázai-övezetben a területet uraló és Izraelt megtámadó Hamász iszlamista terrorszervezet katonai létesítményeit - jelentette a helyi média.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet palesztinoktól származó értesülései szerint hétfőre virradóra volt az eddigi legjelentősebb izraeli bombázás az övezetben a Hamász Izrael ellen október 7-én elindított terrortámadása óta.

Az izraeli hadsereg szóvivőinek közlése szerint az éjszaka folyamán légitámadásban meghalt a Hamász újabb fontos vezetője. Közzétették az iszlamista szervezet azon hat, magas rangú vezetőjének a listáját, akiket a hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat a háború kezdete óta megölt.

14:17
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász 199 túszt tart fogva Gázában

Az izraeli hadsereg a médiának adott nyilatkozatában megerősítette, hogy a Hamász 199 túszt tart fogva Gázában.

14:39
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Több tucat embert tartóztattak le Ciszjordániában

A megszállt Ciszjordániában már hónapok óta tartanak az éjszakai razziák, de a gázai háború kezdete óta jelentősen megnőtt a gyakoriságuk.

Az éjszaka folyamán több tucat razziát hajtottak végre az izraeli erők. Az izraeli erők által őrizetbe vett személyek száma mintegy 600-ra tehető.

15:11
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Kína békét akar

Kína közel-keleti kérdésekkel foglalkozó különmegbízottja, Zhai Jun a jövő héten a térségbe látogat - jelentette a kínai állami média vasárnap.

A CGTN-nek adott interjújában elmondta, hogy az izraeliek és a palesztinok közötti béketárgyalásokat fogja előmozdítani.

15:42
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Légicsapások a Hamászra

Izrael megsemmisítette a Hamász egyik parancsnokának főhadiszállását - közölte a légierő.

16:31
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU felszólította a Hamászt

Az EU mind a 27 tagállamának vezetői felszólítottak a Hamász által Gázában fogva tartott túszok "azonnali és feltétel nélküli" szabadon bocsátására. A vezetők holnap rendkívüli csúcstalálkozón tanácskoznak, mivel a Hamász-támadás nyomán az EU-ban egyre nagyobb a félelem a régió bizonytalansága miatt.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel által ma reggel felolvasott, határozott hangvételű nyilatkozatban megvédte Izrael jogát a védekezésre, de leszögezte, hogy ennek "a nemzetközi joggal és a nemzetközi humanitárius joggal teljes összhangban kell történnie".

16:54
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ezért ürítették ki a településeket a libanoni határ mentén

Izrael legfőbb katonai szóvivője szerint a libanoni határ mentén fekvő mintegy 28 település kiürítéséről szóló döntést azért hozták, hogy csökkentsék a polgári áldozatok kockázatát, és hogy szükség esetén "szélesebb támadási szabadságot" biztosítsanak a hadseregnek.

Folytatjuk a helyzet folyamatos értékelését, nem fogunk kockázatot vállalni. Ha a Hezbollah elköveti azt a hibát, hogy tesztel minket, a reakció halálos lesz" - mondta Daniel Hagari az X-en.

17:10
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Törökország a konfliktus megoldását sürgeti

Recep Tayyip Erdogan török elnök és iráni kollégája, Ebrahim Raisi hétfőn telefonbeszélgetés keretében megvitatta azokat a lehetséges lépéseket, amelyeket az országok tehetnek az izraeli és palesztin erők közötti harcok befejezése érdekében - jelentette a Reuters a török elnökség jelentése szerint.

Erdogan hivatala szerint az elnök közölte Raisival, hogy Törökország azon dolgozik, hogy humanitárius segélyt juttasson a Gázai övezetbe, és megismételte felhívását, hogy tartózkodjanak az olyan lépésektől, amelyek súlyosbíthatják a helyzetet.

17:21
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

28 ezer szobát biztosít Izrael az evakuáltak számára

Az izraeli szállodai szobák felét a Gázai övezethez közeli településekről evakuált családok elhelyezésére használják - közölte hétfőn az Izraeli Szállodaszövetség vezetője.

Izraelnek 56 ezer szállodai szobája van, és 28 ezret biztosítanak az evakuáltaknak, a számlát pedig az állam állja - jelentette a Reuters szerint Yael Danieli, a szövetség vezetője.

17:36
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az Arab Liga vezetője a humanitárius folyosók megnyitását sürgeti

Az Arab Liga vezetője a gázai katonai műveletek azonnali beszüntetésére és a segélyek beengedésére szólított fel.

"Követeljük a katonai műveletek azonnali befejezését és a biztonságos folyosók megnyitását, hogy segélyt juttassanak el a lakossághoz" - mondta Ahmed Aboul Gheit főtitkár egy bagdadi találkozón.

17:53
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin minden féllel tárgyal

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn külön-külön tárgyal Izrael, Irán, Szíria, Egyiptom és a Palesztin Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal - jelentette a Reuters szerint Jurij Uzsakov, a Kreml külpolitikai tanácsadója

18:01
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Tel-Avivban szólnak a szirénák

A Reuters gyors értesülése szerint Tel-Avivban ismét megszólaltak a figyelmeztető szirénák.

18:08
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok pozitív a rafahi átkelővel kapcsolatosan

A Fehér Ház tisztviselői remélik, hogy a mai nap folyamán néhány órára megnyílhat a rafahi átkelő az egyiptomi határon.

18:26
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu: a világnak össze kell fognia a Hamász legyőzése érdekében

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a Knesszetben kijelentette, hogy Izrael népe egységesen a győzelemre törekszik, ugyanakkor elismerte, hogy vizsgálatot fognak indítani a hírszerzés és a biztonsági szervek mulasztásai miatt, amelyek lehetővé tették a Hamász számára, hogy október 7-én ilyen pusztító támadást hajtson végre. Felszólította a világot, hogy egyesüljön és harcoljon a Hamász ellen.

18:44
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Tűzharc a libanoni határnál

Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője közölte, hogy Izrael viszonozza a tüzet Libanonra, miután egy lövést adtak le az erőire. Jelentette, hogy izraeli részről nincsenek áldozatok.

A Reuters jelentése szerint a libanoni Hezbollah hétfőn öt izraeli állást vett célba Észak-Izraelben.

18:56
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Blinken a török külügyminiszterrel beszélt

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn Hakan Fidan török külügyminiszterrel beszélt "a konfliktus kiszélesedésének megakadályozására és a háború humanitárius költségeinek minimalizálására irányuló diplomáciai erőfeszítésekről" Izraelben - közölte Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő.

A miniszter megismételte, hogy a Hamásznak azonnal le kell állítania minden erőszakos támadást, és azonnal szabadon kell engednie a túszokat"

- mondta Miller. "A miniszter üdvözölte Törökország konstruktív elkötelezettségét".

19:22
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Legalább hat brit halt meg a Hamász támadásában

Legalább hat brit halálos áldozata van a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadásának - közölte hétfőn Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Sunak, aki a londoni alsóházban tájékoztatta a képviselőket a terrortámadás utáni helyzetről, elmondta: a brit kormány adatai szerint további tíz brit állampolgár eltűnt, és félő, hogy közülük többen szintén meghaltak.

A brit kormányfő szerint a Hamász támadását "nevén kell nevezni", és ki kell mondani, hogy a szervezet pogromot hajtott végre Izraelben.

19:54
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Egyperces néma csenddel nyitották meg a kneszet téli ülésszakát Izraelben

Egyperces néma csenddel és imával nyitották meg a kneszet téli ülésszakát Izraelben a múlt szombati, Gázai övezet melletti terrortámadás áldozatainak adózva - jelentette a helyi média hétfőn.

Az ülés elején Amír Ohana házelnök vigasztaló szavakat intézett az áldozatok családtagjaihoz, és köszönetet mondott a segítségnyújtásra szerveződő szolidáris izraeli civileknek.

"Még 75 év elteltével sem ért véget a szabadságharcunk" - mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnök a téli ülésszak nyitóülésén. A "náci" Hamász elleni küzdelmet a fény és a sötétség közötti háborúnak nevezte, egzisztenciális harcnak a sötétség erői ellen.

"Győzni fogunk, mert a létünk forog kockán" - hangsúlyozta Netanjahu, s kifejtette, hogy a háború célja a "Hamász feletti győzelem, uralmának felszámolása".

20:20
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász rakétákat lőtt ki Jeruzsálem és Tel-Aviv felé

Miután korábban megszólaltak a szirénák Jeruzsálemben, a Hamász fegyveres szárnya közölte, hogy rakétákat lőtt ki Jeruzsálem és Tel-Aviv felé.

Az al-Kasszám Brigádok közleményében azt írta, hogy a támadás válasz volt arra, hogy az izraeli erők "civileket vesznek célba" - írja az Aljazeera.

20:56
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Magas rangú Hamász-tagot likvidált Izrael

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint csapást mértek és megölték a Hamász regionális hírszerzési vezetőjét a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Younis városában - írja a The Times of Izrael.

Az izraeli hadsereg egyúttal több videót is közzétett, amelyek a Gázai övezetben végrehajtott légicsapásokat mutatják, többek között alagutak és egy rakétakilövő osztag ellen.

21:29
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli állásokat támadott állítása szerint a Hezbollah

A Hezbollah libanoni fegyveres szervezet közölte, hogy öt célpontot - Miszgav Am, Kirbát Al-Manara, Hermon, Risa és Ramija településeket - támadott hétfőn Észak-Izraelben rakétagránátokkal és gépfegyverrel, a támadásnak több sebesültje van.

A Hezbollah televíziója, az al-Manar azt jelentette, hogy izraeli drónok hét rakétát lőttek ki dél-libanoni célpontokra, Rmeis településnél.

Az Irán támogatta Hezbollah és Izrael között napok óta folynak a kölcsönös támadások.

A libanoni fegyveres szervezet azt is közölte hétfőn, hogy megkezdte az izraeli megfigyelőkamerák lerombolását a libanoni határ mentén, miután a libanoni-izraeli határon nőtt a feszültség Hamász és Izrael között október 7-én kitört a háború.

A Hezbollah médiája közzétett egy videót, amelyen orvlövészek az izraeli-libanoni határ öt pontján, közöttük Metula izraeli város közelében elhelyezett megfigyelőkamerákat lövik ki.

22:02
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU humanitárius légihidat létesít Gáza megsegítésére

Az Európai Unió fokozza a palesztin népnek nyújtott sürgősségi támogatását, melynek keretében humanitárius légihidat létesít Gáza megsegítésére - jelentette be az Európai Bizottság hétfőn.

A brüsszeli közlemény kiemelte: a Hamász iszlamista terrorszervezet által Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadás és az azt követő események katasztrofális humanitárius helyzetet okoztak a gázai lakosság számára, az EU ezért növeli a palesztin népnek nyújtott sürgősségi segítséget.

A részleteket ismertetve közölték: az EU humanitárius légihídja több Egyiptomba tartó repülőjáratból áll majd, ezek életmentő felszerelésekből szállítanak utánpótlást a gázai humanitárius szervezeteknek. Az első két légijárat még a hét folyamán indul, és lakhatást biztosító feleszereléseket, gyógyszereket, higiéniai eszközöket és más humanitárius rakományt szállítanak.

22:35
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Kreml: Putyin sorra hívja a közel-keleti vezetőket

Öt közel-keleti vezetőt hív fel a nap folyamán Vlagyimir Putyin orosz elnök, mások mellett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Mahmúd Abbász palesztin elnököt is - jelentette ki újságíróknak Jurij Usakov, az orosz államfő tanácsadója.

"Ma, mondhatni, erős startot vettünk: öt telefonbeszélgetéssel" - mondta Usakov.

Közölte, hogy Putyin már beszélt Bassár el-Aszad szíriai és Ebrahim Raiszi iráni elnökkel, a továbbiakban pedig Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi államfőt, Mahmúd Abbász palesztin vezetőt és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt fogja felhívni. (Kairói délutáni közlés szerint az orosz és az egyiptomi elnök eszmecseréje már megtörtént.)

"Úgy gondoljuk, hogy e helyzetben azonnali tűzszünet bevezetése és a politikai rendezés folyamatának megkezdése a legfontosabb" - mondta az orosz elnöki tanácsadó, aki úgy vélekedett, hogy aktív és gyors lépéseket kell tenni a példátlan eszkaláció megállítására.

23:37
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász szerint több mint kétszáz embert ejtettek foglyul

Az al-Kasszam Brigádok, a Hamász katonai szárnyának szóvivője, Abu Obeida közölte, hogy 200-250 embert ejtettek foglyul - írja az Aljazeera.

Elmondása szerint 200 fogoly az al-Kasszám Brigádoknál, a többiek pedig különböző frakcióknál vannak.

Abu Obeida elmondta, hogy a foglyokkal jól bánnak, "az iszlám hitnek" megfelelően; hozzátette, hogy "az izraeli légicsapások 22 fogoly megöléséhez vezettek".

06:40
október 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről