Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Megtámadták az amerikai csapatokat a Hamász-terroristák

Események

Horizontal Izrael
Egy izraeli Merkava tank részt vesz egy hadgyakorlaton a libanoni határ közelében, az észak-izraeli felső galileai régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 21. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
06:29
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:39
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Katar tárgyal a túszok elengedéséről

A Gázában túszként fogva tartott összes civilt napokon belül szabadon engedhetik, ha szünetel a harc – állítja a tárgyalások katari vezetője. Dr. Mohammed Al Khulaifi, Katar külügyminisztere a Sky Newsnak adott exkluzív interjújában azt mondta, hogy a Hamász által elfogott izraeliek felszabadítására irányuló tárgyalások kemények, de a közvetítők haladnak előre. "Ez egy nagyon-nagyon nehéz tárgyalás" - mondta.

A katari miniszter szerint a harcok bármelyik oldalának fellendülése, beleértve az izraeli szárazföldi offenzívát is, veszélyeztetné a sikeres tárgyalás esélyeit.

06:44
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétatalálat ért egy egyiptomi kórházat

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy tudomása van egy biztonsági incidensről a határ közelében, a vörös-tengeri egyiptomi üdülővárosban. Korábban az egyiptomi Al-Qahera News arról számolt be, hogy hat ember megsérült, miután egy rakéta becsapódott egy egészségügyi intézménybe ma kora reggel.

Az Al-Qahera jelentése szerint a Taba városában történt robbantás Izrael és a gázai Hamász fegyveresei közötti harcokhoz kapcsolódik.

A Gázától 220 kilométernyire lévő Tabában egy szemtanú arról számolt be, hogy robbanást hallott, és erős füstöt és port látott felszállni. A rakéta állítólag egy mentőállomást és a tabai kórház adminisztrációjának lakóépületét találta el.

Független hírforrás még nem erősítette meg a jelentést.

07:24
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai megtorló légicsapások voltak Szíriában

Ma kora reggel az amerikai hadsereg megtorló légicsapást intézett két olyan helyen Kelet-Szíriában, amelyek kapcsolatban állnak az iráni Forradalmi Gárda hadtestével – közölte a Pentagon.

A támadások válaszul szolgáltak az október 17-e óta Irakban és Szíriában lévő amerikai támaszpontok és személyzet elleni drón- és rakétatámadásra.

A csapások az Egyesült Államok kormányának eltökéltségét tükrözik, hogy fenntartsák az egyensúlyt, és elrettentsenek minden további agressziót, amelyet valószínűleg Izrael Hamász elleni háborúja táplál.

A Pentagon szerint a múlt hét óta legalább 12 támadást hajtottak végre az Egyesült Államok támaszpontja és személyzete ellen Irakban, négyszer pedig Szíriában. Ezekben 21 amerikai katona megsebesült.

07:46
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Korlátozott behatolásra készülhet Izrael

Izrael korlátozottabb behatolást fog végrehajtani Gázában, mielőtt egy teljes körű inváziót megkísérelne – írja a Sky News biztonsági és védelmi szakértője, Deborah Haynes.

Az izraeli parancsnokok azt mondták, hogy a palesztin enklávét irányító Hamász elleni háborújuk különbözni fog a két ellenség közötti korábbi konfliktusoktól.

Már eddig is jelentősen eltér a méretaránytól: a légi bombázások példátlan özöne a terület nagy területeit érintette, civilek ezrei haltak és sebesültek meg, a lakosság nagy része pedig kénytelen volt elhagyni az otthonát.

08:01
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

A bürokrácia nehezíti a segélyezést

Az Egyiptomból Gázába tartó rafahi átkelőnél az „őrült" bürokrácia lelassítja a segélyek célba jutását – mondta az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) vezetője, aki nehezményezi, hogy minden egyes kamionnak ki kell pakolnia a rakományát egy ellenőrző ponton, majd az ellenőrzés végeztével újra visszarakni.

Cindy McCain azt mondta: "Nagy mennyiségű segélyt kell bevinnünk. Biztonságos, korlátlan bejutásra van szükségünk Gázába, hogy gondoskodjunk arról, hogy az emberek ne haljanak éhen, mert most ez történik."

Az Egyesült Államok vezeti a tárgyalásokat Izraellel, Egyiptommal és az ENSZ-szel, hogy megpróbáljanak létrehozni egy tartós szállítási mechanizmust.

08:26
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az Európai Tanács aggódik a gázai helyzet miatt

Miközben „a lehető leghatározottabban" elítélte a Hamászt az izraeli civilek elleni október 7-i támadások miatt, az Európai Tanács szerint „a nemzetközi humanitárius joggal összhangban mindenkor biztosítani kell a civilek védelmét".

Felszólítják a Hamászt, hogy haladéktalanul bocsásson szabadon minden túszt, és elítélik a „polgári lakosság emberi pajzsként való felhasználását", „különösen sajnálatos atrocitásnak" minősítve a gyakorlatot.

Gázában „gyors, biztonságos és akadálytalan humanitárius hozzáférésre" szólít fel a szervezet.

08:42
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Volt nagykövete sem érti, hogy mit akar az Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság álláspontja az Izrael és a Hamász közötti lehetséges, humanitárius okok miatti tűzszünetről "nem volt egyértelmű" - mondta Nagy-Britannia volt jordániai nagykövete a Sky Newsnak.
Peter Millett azt is elmondta, hogy az ellenségeskedés szüneteltetése lenne a legjobb módja a túszok kiszabadításának is.

"Nem hiszem, hogy a civilek légicsapásokkal történő bombázása a legjobb módja a túsztárgyalásoknak, sem Izrael hosszú távú békéjének és stabilitásának." A régió egészét tekintve azt mondta, hogy "nagy a veszélye annak, hogy a Hezbollah, az irániak, a huthik és mások bevonzódnak egy sokkal szélesebb körű tűzvészbe".

09:03
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Humanitárius szünetre szólított fel az EU

A 27 EU-tagállam vezetői egyöntetűen „humanitárius folyosók és szünetek" kialakítását szorgalmazták a gázai lövöldözésben, hogy az élelmiszer, a víz és az orvosi ellátás eljusson a palesztinokhoz.

A megállapodást csütörtökön későn kötötték meg, miután további engedményeket tettek Spanyolországnak, amely a „tűzszünet" megemlítését kérte – tekintve, hogy ez erősebb üzenet az EU-tól. De a tűzszünet követelése a spanyol elnök részéről egyúttal stratégiai lépés is volt, hogy más engedményeket is kiszedjen a szövegből. Pedro Sánchez meggyőzte a többi uniós vezetőt, hogy állapodjanak meg a kétállami megoldásról szóló békekonferencia támogatásában – ez a felhívás most szerepel a hivatalos nyilatkozatban.

A tagállamok megegyeztek a gázai és izraeli civilek meggyilkolásának konkrét nyelvezetéről is. „Az Európai Tanács megismétli annak fontosságát, hogy a nemzetközi humanitárius joggal összhangban mindenkor biztosítsák a civilek védelmét. Elítéli a civil életek elvesztését" – olvasható a kiegészítő bekezdésben.

09:22
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az iszlám államok elítélik az ENSZ-főtitkárt ért kritikát

Az 57 nemzetet képviselő Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) közleményt adott ki, amelyben kifejezi, hogy "határozottan elítéli Izrael tiszteletlen és megfélemlítő kijelentéseit António Guterres ENSZ-főtitkár ellen".

A nyilatkozatot azután hozták nyilvánosságra, hogy Izrael lemondásra szólította fel az ENSZ-főtitkárt egy beszéd miatt, amelyben azt mondta, hogy a Hamász október 7-i támadása "nem légüres térben történt", és több évtizedes "szenvedő megszállás" után történt.

"A palesztin nép sérelmei nem igazolhatják a Hamász megdöbbentő támadásait" - mondta Guterres kedden az ENSZ előtt tartott beszédében. „És ezek a szörnyű támadások nem igazolhatják a palesztin nép kollektív megbüntetését."

Izrael ENSZ-nagykövete szerint a beszéd „megértést fejez ki a terrorizmus és a gyilkosság iránt".
Az OIC közleményében kijelentette, hogy Izrael "politikai kényszercselekményt követ el az ENSZ ellen".

10:19
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael több tucat Hamász-célpontra mért csapást a Gázai övezetben

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közleménye szerint az izraeli erők az elmúlt 24 órában célzott rajtaütéseket hajtottak végre a Gázai övezet középső részén, és több tucat Hamász-célpontot találtak el.

A szárazföldi erők vadászgépek és drónok segítségével több célpontra mértek csapást Shuja'iyya térségében.

A célpontok között voltak rakétakilövő helyek, katonai parancsnoki és irányító központok, valamint Hamász harcosok – közölte az izraeli hadsereg.

11:39
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

A gázai túlzsúfolt menedékhelyek egészségügyi kockázatot jelentenek

Az ENSZ Segély- és Munkaügyi Ügynöksége (UNRWA) szerint jelenleg mintegy 629 000 menekültnek nyújtanak menedéket 150 ENSZ-telephelyen a Gázai övezetben.

Ez azt jelenti, hogy ezek az óvóhelyek elérték a tervezett kapacitásuk közel háromszorosát.

„A jelenlegi túlzsúfoltság továbbra is aggodalomra ad okot, és egészségügyi és védelmi kockázatot jelent" – áll az ügynökség friss frissítésében.

Azt is közölték, hogy három gázai iskola károkat szenvedett el a közeli légicsapások következtében. Egy ember meghalt, további 15 pedig megsebesült.

Az UNRWA egy további munkatársa is meghalt, így a konfliktus kezdete óta 39-re nőtt az elhalálozott munkatársak száma.

Több mint 5000 Izraelben élő gázai lakost azóta Ciszjordániába telepítettek át. Nekik élelemre, menedékre és készpénzes segítségre is szükségük van – tette hozzá a segélyszervezet.

12:07
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Nincs egyeztetés Izraellel a szíriai csapásokról

Az Egyesült Államok nem egyeztetett Izraellel, és nem is tájékoztatta őket előre a mai kelet-szíriai légicsapásokról – mondták amerikai tisztviselők újságíróknak a Pentagon tájékoztatóján.

Megismételték, hogy az incidens nem kapcsolódik az Izrael-Hamász konfliktushoz. Korábban Lloyd Austin védelmi miniszter nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a csapások „elkülönültek" a gázai övezettől, és „nem jelentenek változást a konfliktushoz való hozzáállásunkban".

A Pentagon illetékesei azt is közölték, hogy a csapások célja egyértelmű üzenet küldése Iránnak.

"Azt akarjuk, hogy Irán nagyon konkrét lépéseket tegyen, utasítsa milíciáit és meghatalmazottjait, hogy álljanak le" - mondta egy tisztviselő.

12:42
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Szíriai csapások értek iráni fegyverboltokat

Csapások értek az iráni erők által használt fegyver- és lőszerraktárakat – közölték a tisztviselők.

A támadások helyi idő szerint (01:30 GMT) 04:30 körül zajlottak az Irak határán fekvő város, Abu Kamal közelében, és F-16-os vadászgépekkel hajtották végre azokat.

Egyelőre nem tudni, volt-e áldozata a támadásoknak.

13:03
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 20 amerikai katona megsebesült a támadásokban

A Pentagon szerint az elmúlt napokban az iraki és szíriai katonai támaszpontok elleni drón- és rakétacsapások összesen 21 amerikai katonát sebesítettek meg. Könnyebb sérüléseket szenvedtek el.

Az Izrael és a Hamász közötti konfliktus kezdete óta legalább 12 alkalommal támadtak meg amerikai és koalíciós csapatokat Irakban és négyszer Szíriában.

Amerikai tisztviselők a támadásokat a térségben működő iráni proxy-csoportoknak tulajdonítják.

Az Egyesült Államok mintegy 900 katonát állomásoztat Szíriában, és 2500 katonát a szomszédos Irakban. Csütörtökön az Egyesült Államok közölte, hogy további 900 katonát mozgatnak meg a régióba.

13:29
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az IDF és a Shin Bet meggyilkolta a Hamász parancsnokait

Az Izraeli Védelmi Erők közleménye szerint az IDF és a Shin Bet megölte a Hamász északi tüzérségének vezetőjét Khan Juniszt.

Továbbá az Izraeli Légierő (IAF) vadászgépei megölték Haszan al-Abdallah parancsnokot.

Később a nap folyamán az IDF bejelentette, hogy csapást mért a Hamász három magas rangú munkatársára, akik a Daraj Tuffah zászlóaljban szolgáltak.

Ezenkívül az IDF vadászrepülőgépei 3 magas rangú Hamász hadi célpontot találtak el a Daraj Tuffah zászlóaljban.

13:51
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozták az izraeli csapásokban meghaltak nevét

A Hamász által ellenőrzött Gázai övezet egészségügyi minisztériuma csütörtökön közzétette mindazok névsorát, akik állítása szerint meghaltak, amióta Izrael megkezdte megtorló csapásait, miután a Fehér Ház kétségbe vonta a számadatokat.

A dokumentum szerint legalább 7028 ember halt meg az izraeli támadások következtében. A gázai hatóság információit és a listán szereplő összes név hitelességét nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

14:15
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA további 900 katonát küld a Közel-Keletre

Az Egyesült Államok újabb kilencszáz katonát küld a Közel-Keletre, hogy fokozza jelenlétét a térségben - közölte Pat Ryder, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője pénteken.

"Megerősíthetem, hogy az első mozgósítási bejelentés óta már körülbelül 900 katonát vezényléséről döntöttünk a térségbe" - közölte Ryder.
Arról nem nyilatkozott, hogy az amerikai csapatokat pontosan hova telepítik, csak annyit közölt, hogy ezek az egységek nem Izraelbe mennek, hanem "elrettentő és védelmi célokat látnak el" a térségben.
Az iráni kötődésű terrorszervezetek egyre gyakoribb támadásai miatt Washington a Közel-Keleten állomásozó katonák védelme érdekében már hadihajókat, köztük két repülőgép-hordozót és vadászgépeket is vezényelt a régióba.
"Azt is tervezzük, hogy két amerikai Vaskupola rendszert Izrael rendelkezésére bocsájtunk, hogy tovább erősítsék légvédelmi képességeiket" - közölte Ryder, hozzátéve hogy elfogórakétákat is terveznek szállítani Izraelnek.

14:58
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az Ukrajnának és Izraelnek szánt támogatási kérelmet ketté kell osztani

Az újonnan megválasztott amerikai házelnök, Mike Johnson csütörtökön azt mondta, hogy az Ukrajna és Izrael támogatására szánt támogatási kérelmet külön kellene kezelni, és ezzel arra utalt, hogy nem fogja támogatni Joe Biden elnök mindkét országnak együtt szánt 106 milliárd dolláros segélycsomagját.

Johnson a Fox News hírtelevíziónak adott interjújában elmondta, hogy általában véve aggályai vannak Ukrajna finanszírozásával kapcsolatban, és úgy véli, hogy az Izraelnek szánt pénzeket máshol végrehajtott megszorításokból kell finanszírozni.

A politikus csütörtökön találkozott Joe Bidennel, és elmondta a Fehér Ház munkatársainak: a képviselőházi republikánusok között egyetértés van abban, hogy ezeket a kérdéseket ketté kell választani.

Biden azt szeretné, ha a kongresszus 106 milliárd dolláros kiegészítő finanszírozást biztosítana, amelynek nagy részét Ukrajna védelmének megerősítésére fordítanák, a fennmaradó összeget pedig Izrael, az indo-csendes-óceáni térség és a határvédelem között osztanák szét.

15:30
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

A gázai túszok száma 229-re emelkedett

229-re emelkedett a túszok száma a Gázai övezetben a Hamász október 7-itámadása óta – írja a Reuters az izraeli hadseregre hivatkozva.

15:53
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Nyolc további segélyszállító teherautót küldenek Gázába

Várhatóan további nyolc, élelmiszert, gyógyszert és vizet szállító teherautó fog átjutni a Gázai övezetbe pénteken – közölte egy magas rangú ENSZ-tisztviselő.

„Körülbelül 74 kamiont szállítottunk be. Ma újabb nyolcra számítunk" – mondta Lynn Hastings, az ENSZ humanitárius koordinátora a megszállt palesztin területekért genfi újságíróknak a Reuters szerint.

A segélyszervezetek dolgozói többször is elmondták, hogy a konvojok a terület növekvő humanitárius szükségleteinek csak egy töredékét elégítik ki. Az Associated Press szerint a háború előtt naponta átlagosan 500 teherautó lépett be Gázába.

16:17
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai légicsapások

Az Egyesült Államok két olyan helyet vett célba Szíria keleti Deir ez-Zor tartományában, ahol Irán által támogatott harcosok tartózkodnak - közölték szíriai ellenzéki aktivisták az Associated Press-nek.

Omar Abu Layla, egy európai székhelyű aktivista, a Deir Ezzor 24 sajtóorgánum vezetője azt állította, hogy a fő célpont a Mayadeen városa melletti farmoknak nevezett terület volt.

A második csapás pénteken hajnalban a „zöldövezetnek" nevezett területet érte az Irakkal határos Boukamal térségben – tette hozzá.

Abu Layal a farmok területét fontos pontnak nevezte, mert itt tárolják az Iránból hozott fegyvereket, amit Libanon más területeire szállítanak.

A brit székhelyű Syrian Observatory for Human Rights nevű ellenzéki háborús megfigyelő szervezet szintén beszámolt az iraki határ közelében fekvő Mayadeen és Ashara melletti farmok területén történt csapásokról – jegyezte meg az AP. Az Obszervatórium közlése szerint mentőket láttak a környékre menni, de nem világos, hogy vannak-e áldozatok.

16:38
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Kiderült, mennyi holttest van még a romok alatt Gázában

Az Egészségügyi Világszervezet egyik tisztviselője azt mondta, hogy becslések szerint 1000 holttest még mindig a romok alatt van Gázában, és még nem azonosították őket.

A Hamász vezette minisztérium szerint október 7-e óta több mint 7000 palesztin halt meg az izraeli légicsapásokban.

17:15
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Küszöbön az izraeli szárazföldi offenzíva Gázában

Robert Clark elemző elmondta, három oka van annak, hogy Izrael késlelteti szárazföldi behatolását – írja a Sky News.

Az izraeli védelmi erők csapatait és tartalékosait ki kell képezni.

Lehetővé kell tenni a palesztinok számára, hogy elhagyják Gáza városát, és délebbre meneküljenek viszonylagos biztonságba.

Lehetővé kell tenni az Egyesült Államoknak, hogy befejezze a légvédelem telepítését a régióban.

"Tehát ha ez a három célkitűzés megvalósul, akkor egy korlátozott, de mégis szárazföldi behatolást fogunk látni Gázában" - mondta.

17:54
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét robbanások voltak Gázában

A közösségi médiában közzétett bejegyzésében az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy csapást mért egy „terrorista alagúthálózatra Gázában", valamint megsemmisítette a Hamász nyugati zászlóaljának parancsnokát.

18:34
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

További hat segélyszállítmányt szállító teherautó érkezett Gázába

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága közölte, hogy 10 szakértője, köztük egy háborús sebészeti csapat hat orvosi segélyszállítmányt és víztisztító tablettát szállító teherautóval lépett be Gázába. Az orvosi eszközök 1000-5000 ember kezelésére elegendőek, míg a víztisztító tabletták 50 000 liter ivóvíz kezelésére alkalmasak.
A sebészeti csapat és az egészségügyi felszerelések segítenek enyhíteni a gázai orvosokra és nővérekre nehezedő rendkívüli nyomást – tette hozzá. „De sürgősen szükség van a biztonságos, tartós humanitárius hozzáférésre. Ez a humanitárius katasztrófa óráról órára mélyül" – mondta Fabrizio Carboni, az ICRC regionális igazgatója.

20:09
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Sorozatos légicsapásokról számoltak be Gázában

Palesztin forrás nagyszabású izraeli légicsapásokról számolnak be a Gázai övezet egész területén, különösen annak északi részén.

21:13
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász tagadja a vádakat

A Hamász visszautasítja Izrael azon állítását, miszerint parancsnoki központjait a gázai kórházak alá rejtette, és "alaptalannak" minősítette a felvetést.

Az IDF korábban közölte, hogy a terrorcsoport fő műveleti bázisa az övezet legnagyobb kórháza, a Shifa kórház alatt található.

21:52
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Libanonból Izrael felé kilőtt rakéták csapódtak be Szíriában

Az Izraeli Védelmi Erők szerint több, Libanonból Izrael területére kilőtt rakéta Szíriában landolt.

A támadási kísérletért a Hezbollah terroristacsoportot nevezték meg felelősnek.

22:41
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael elhúzódó szárazföldi hadműveletre készül

Izrael arra számít, hogy hamarosan "hosszú és nehéz" szárazföldi offenzívát indít Gázában a Hamász "elpusztítása" érdekében.

Yoav Gallant védelmi miniszter szerint a hetek óta tartó légitámadásokat követő szárazföldi invázió "hosszú ideig fog tartani", mivel a terroristacsoport hosszú földalatti alagútrendszert épített ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről