Az izraeli csapatok lerohanták az Al-Shifa kórházban bujkáló Hamász-terroristákat

Események

Horizontal Izrael Gáza
Izraeli katonák a Gázai övezetben
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 41. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés
05:37
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:44
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

A rendőrök összecsaptak a palesztinpárti tüntetőkkel Washingtonban

Összecsapott a washingtoni rendőrség a palesztinbarát tüntetőkkel a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) székháza előtt tartott tüntetésen. Az amerikai Capitol Police szerint körülbelül 150 ember „illegálisan és erőszakosan tüntetett" a DNC főhadiszállásának épülete közelében, a Capitol Hill környékén.

A tüntetés szervezői – köztük az If Not Now és a Jewish Voice For Peace tagjai is – a rendőrséget a tüntetők elleni erőszakkal vádolták. "Szégyenletes, ahogy az erőszakmentes tüntetők és közösségünk tagjai a rendőri erőszakkal találkoztak" - mondta az egyik szervező.

05:50
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Biden: A kétállami megoldás az egyetlen válasz

Joe Biden amerikai elnök kaliforniai sajtótájékoztatóján beszélt a gázai helyzetről. A Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott találkozóját követő sajtótájékoztatón arról kérdezték, mikor lesz vége a konfliktusnak. Azt mondja, nem tudja megjósolni, hogy mikor ér véget, de úgy véli, hogy akkor, "amikor a Hamász már elveszti a kapacitását" olyan támadások végrehajtására, mint például az október 7-i.

Biden azt mondja, világossá tette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök számára, hogy a kétállami megoldás az egyetlen válasz az izraeli-palesztin konfliktus hosszú távú megoldására. Az amerikai elnök szerint hiba lenne Gáza izraeli megszállása.

06:36
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Megsemmisült az utolsó gázai malom

Egy ENSZ-jelentés szerint az utolsó gázai lisztmalmot is találat érte és megsemmisült. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordinációs Hivatala (OCHA) közölte, hogy a Deir Al Balahban található As Salam malmot dél körül találták el.

"Ez volt az utolsó működő malom Gázában, és megsemmisítése azt jelenti, hogy a helyben előállított liszt belátható időn belül nem lesz elérhető Gázában" - áll az ügynökség legújabb jelentésében.

07:08
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Vacsora közben találták meg a tüntetők a kanadai kormányfőt

Csaknem 100 rendőrt vezényeltek a kanadai Vancouver kínai negyedének egyik étterméhez, ahol 250 palesztinbarát tüntető gyűlt össze, hogy demonstráljanak Justin Trudeau miniszterelnök előtt, aki éppen ott vacsorázott. A kormányfőt – akire nyomás nehezedik, hogy tűzszünetet szorgalmazzon az Izrael és a Hamász közötti háborúban – rendőrök kísérték ki az épületből. Egy 27 éves férfit letartóztattak, aki a demonstráció közben arcon ütött egy rendőrnőt.

Trudeau épp szerdán fogalmazta meg az eddigi legsúlyosabb kritikáját Izraellel szemben, figyelmeztetve, hogy a "nők, gyerekek és csecsemők gyilkolásának" véget kell vetni Gázában.

07:36
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Jemenből indított drónt lőtt le az amerikai hadihajó

Tisztviselők szerint egy amerikai hadihajó, a USS Thomas Hudner lelőtt egy Jemenből indított drónt a Vörös-tengeren. A Reutersnek névtelenül nyilatkozó források azt nem közölték, hogy a drón fel volt-e fegyverezve, és hogy pontosan hol történt a légi incidens.

A múlt hónapban egy másik amerikai hadihajó elfogott négy cirkáló rakétát és 15 drónt, amelyek Izrael felé tartottak, és állítólag a húti mozgalom indította őket Jemenből.

Épp tegnap a hútik szóvivője azt állította, hogy a csoport ballisztikus rakétákat lőtt ki izraeli célpontokra, többek között Eilat városára.

08:00
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Távközlési áramszünet

Gáza két fő távközlési vállalata a Gázai övezetben „teljes távközlési áramszünetre" figyelmeztetett a következő órákban. „A fő adatközpontok és kapcsolók fokozatosan leállnak az üzemanyag kimerülése miatt" – áll a társaságok közös közleményében.

08:32
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg válaszolt a libanoni tűzre

Izraeli Védelmi Erők (IDF) arról számolt be, hogy reagált a Libanonból érkező "számos, Izrael területére irányuló kilövésre". Harckocsikkal csapást mértek egy libanoni Hezbollah megfigyelőállomásra.
A Hezbollah tévécsatornája, az Al Manar arról számolt be, hogy a csoport izraeli katonai helyszíneket támadott meg a libanoni határon, ahol az izraeliek falvakat ágyúztak.
A Hamász október 7-i támadása óta a Hezbollah rendszeresen katonai állásokat támad Észak-Izraelben.

09:01
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Sorompónak ütközött egy autó a tokiói izraeli nagykövetségnél

Csütörtök reggel letartóztattak egy férfit Tokióban, miután autójával az izraeli nagykövetségtől körülbelül 100 méterre lévő sorompónak ütközött, és egy rendőr megsérült. Az NHK japán műsorszolgáltató szerint az 50-es éveiben járó férfi feltehetően egy jobboldali csoport tagja. Egyelőre nem világos, hogy szándékos volt-e az eset.
Az izraeli nagykövetségek és konzulátusok az elmúlt hónapban fokozták a biztonsági intézkedéseket világszerte.

09:31
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Hamász alagútrendszer Gáza alatt

Izrael és az Egyesült Államok szerint a Hamásznak van egy parancsnoki bázisa a Gázai övezet legnagyobb kórháza alatt, aminek a létezését azonban a Hamász folyamatosan tagadja.
Izrael szerint a bázis a szervezet bonyolult alagútrendszerének része, amelyet az enklávé nagy része alatt építettek – írja a BBC.

10:05
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael csapást mér a Hamász Politikai Hivatal vezetőjének rezidenciájára

Az Izraeli Védelmi Erők (rövidítve IDF) csapást mért a palesztin Hamász mozgalom Politikai Hivatal vezetőjének, Ismail Haniyehnek a Gázai övezetben lévő rezidenciájára – számolt be az IDF a Telegramon.

A célpontot az IDF harcosai november 16-án hajnalban találták el. Az izraeli hadsereg szerint itt tartották a Hamász magas rangú vezetőinek találkozóit – véli az IDF.

10:39
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Isaac Herzog: nem lehet vákuumot hagyni Gázában

Isaac Herzog izraeli elnök kijelentette, hogy Izrael nem hagyhat vákuumot Gázában, és a közeljövőben erős haderőt kell ott fenntartania, hogy megakadályozza a Hamász újbóli megjelenését – írta csütörtökön a Financial Times.

11:14
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország 21 tonna humanitárius segélyt küldött a gázai lakosoknak

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma 21 tonna humanitárius segélyt ad át a Gázai övezet lakosságának – írta a minisztérium Telegram csatornáján.

A rászorulók gyógyszereket, élelmiszert és vészvilágítási rendszereket kapnak. A rakományt egy speciális, Il-76-os repülőgép szállítja majd, amely már felszállt a Moszkva melletti Zsukovszkij repülőtérről. A humanitárius segélyt az Egyiptomi Vörös Félhold Társaságnak adják át, amely majd a helyszínre szállítja.

Korábban a rendkívüli helyzetek minisztériuma további 25 tonna humanitárius segélyt küldött Gáza lakosainak. Élelmiszert, higiéniai termékeket, ruhákat, takarókat és hordozható tűzhelyeket kaptak.

11:53
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli katonák csapást mértek a Hamász fegyvertárára

Az izraeli katonák megtalálták és megsemmisítették a Hamász haditengerészeti erők egyik fegyvertárát, amely búvárfelszerelést, robbanószerkezeteket és fegyvereket tartalmazott.

Ezenkívül találtak robbanóöveket, robbanóanyag-csöveket, RPG-ket, páncéltörő rakétákat, kommunikációs berendezéseket és hírszerzési dokumentumokat.

12:15
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Nincs tűzszünet, amíg nem engedik el a túszokat

Nincs helye hosszú tűzszünetnek, amíg nem engedik el az izraeli túszokat - szögezte le az izraeli külügyminisztérium közleményében, melyben az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatára válaszoltak szerda éjjel.

Izrael elutasítja az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai rendkívüli ülésén elfogadott, tűzszünetre felszólító határozatát mindaddig, amíg nem teljesítik a határozat másik követelését, a Gázai övezetbe hurcolt mintegy 240 izraeli túsz szabadon bocsátását.
A külügyminisztérium válaszában felszólította a Biztonsági Tanácsot, hogy ragaszkodjon az összes túsz gyors szabadon bocsátásához a határozatban foglaltak szerint.

12:46
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael meg akarja védeni a gázai civileket

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) rendkívüli óvatossággal tevékenykednek a Gázai övezetben található kórházi épületek közelében, hogy megvédjék az enklávéban élő civileket - nyilatkozott Isaac Herzog izraeli elnök a The Financial Times (FT) brit lapnak adott interjújában.

13:15
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Biden támogatja Izrael al-Sifa rajtaütését

Joe Biden amerikai elnök támogatta a Gázai övezetben található Al-Sifa kórházban végrehajtott izraeli razziát, és elítélte azt, hogy a Hamász központot működtetett az egészségügyi komplexum alatt – írja a Bloomberg.

Biden elmondta, hogy a Hamász központja katonai műveleteket hajtott végre az egészségügyi komplexum alatt, ami háborús bűnnek számít, és hozzátette, hogy Izrael óvintézkedéseket tett.

A politikus azt is elmondta, hogy „kissé reménykedik", hogy a felek megállapodnak a palesztin csoport által fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról. Biden hozzátette, hogy mindent megtesz, hogy kiszabadítsa őket.

„A Hamász már nyilvánosan kijelentette, hogy újból meg akarják támadni Izraelt, ahogy korábban is tették – csecsemők fejét vágják le, nőket és gyerekeket égettek el élve. Tehát az az elképzelés, hogy megállnak, és nem tesznek semmit, irreális" – mondta az amerikai elnök.

13:47
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Megölték a betlehemi lövöldözés gyanúsítottját

Az izraeli rendőrség csütörtökön közölte, hogy lelőtték a Jeruzsálem és a megszállt ciszjordániai Betlehem városa közötti ellenőrzőpontnál elkövetett lövöldözés gyanúsítottját, hozzátéve, hogy nagy erőket vezényeltek a helyszínre.
Az izraeli mentőszolgálat közölte, hogy orvosai öt sérültet láttak el, köztük egy kritikus állapotban van – írja a Reuters.

14:00
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász cáfolja az al-Sifában talált fegyverekről szóló állításokat

A Hamász cáfolta az Izraeli Védelmi Erők (IDF) állításait az al-sifai kórházban talált fegyverekről – számolt be a Yedioth Ahronoth izraeli kiadvány.

Korábban az IDF bejelentette , hogy a Gázai övezetben található Al-Sifa kórház területén találtak egy Hamász parancsnoki központot. Az izraeli fél fegyverek és különféle Hamász-felszerelések felfedezéséről is beszámolt.

A Hamász megjegyezte, hogy az izraeli hatóságok ugyanígy jártak el az Ar-Rantisi kórház esetében is.

14:49
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Civilek haltak meg egy légicsapás során Gáza középső részén

Egy hivatalos palesztin hírügynökség szerint körülbelül 50 civil halt meg és több tucat megsebesült a szerda esti izraeli légicsapásokban.

A Wafa jelentése szerint izraeli katonai repülőgépek a Gázai övezet közepén lévő Sabra negyedet vették célba, és egy mecsetet találtak el.

A hírügynökség szerint a további csapásokban hárman haltak meg a gázai Nuseirat menekülttábor maláj iskolájában, és egy gyerek szintén meghalt a dél-gázai Khan Junisz városában egy bombamerényletben.

Az izraeli hadsereg nem kommentálta az állításokat, de azt állítja, hogy légicsapásai a Hamász infrastruktúráját célozta meg.

16:00
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli ellenzéki vezető lemondásra szólította fel Netanjahut

Izrael legfőbb ellenzéki vezetője, Jair Lapid felszólította Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy mondjon le, mivel a kormány szerinte rosszul kezeli a Hamász elleni háborút – írja a BBC News.

16:20
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Összecsaptak a rendőrök és a gázai tűzszünetért tüntetők a Demokrata Párt washingtoni székházánál

Összecsapott az amerikai rendőrség szerdán a Demokrata Párt országos székháza előtt gyülekező tüntetők egy csoportjával, akik azonnali tűzszünetet követeltek a Gázai övezetben zajló konfliktus lezárásáért.

A Capitolium közelében tartott tüntetést három érdekvédelmi csoport szervezte. Az esemény idején a pártszékházban, a Nemzeti Demokrata Bizottság (NDC) épületében tartózkodó törvényhozók később arról számoltak be, hogy a rendőrség mindenkit evakuált a területről.

A tüntetők egymásba karolva álltak föl az irodaház bejáratánál, miközben néhányuk azt skandálta: "Kinek az oldalán álltok?".

A hatóságok megpróbálták eltávolítani a tüntetőket a helyszínről, a beszámolók szerint egy embert le is löktek a bejárathoz vezető lépcsőn. A rendőrség paprikaspray-t és irritációt okozó kémiai vegyületet tartalmazó lövedékeket is bevetett.

A Capitolium rendőrei szerint a nagyjából 150 ember jogszerűtlenül és erőszakosan tüntetett, de a szervezők elutasítják azt az állítást, hogy bárki is erőszakos lett volna.

17:02
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Heves összecsapások az Al-Sifa kórház közelében

A palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoport közölte, hogy harcosai heves összecsapásokban vesznek részt az izraeli erőkkel az Al-Sifa kórházkomplexum közelében.

Az IDF erői szerda kora reggel hatoltak be a kórházba, a Gázai övezet fő létesítményébe a Hamász elleni hadművelet keretében.

Az izraeli hadsereg később közölte, hogy talált egy "műveleti központot" a kórházban, és megosztotta a Hamász fegyvereiről és felszereléseiről készült képeket. Az izraeli katonák ma folytatták az Al-Sifa kórház átkutatását.

17:43
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét több száz külföldi és kettős állampolgár hagyhatja el a Gázát

Ismét több száz külföldi állampolgár és második útlevéllel rendelkező palesztin hagyhatja el csütörtökön a Gázai övezetet.

Az egyiptomi vörösfélhold szerint 200 ember már meg is érkezett közülük Egyiptomba a rafahi határátkelőn keresztül.

Mintegy 800 külföldi állampolgár és második útlevéllel rendelkező palesztin pedig a tervek szerint a nap folyamán hagyhatja majd el Gázát.

A palesztin határőrség által közzétett lista szerint az övezetet elhagyó állampolgárok Oroszországból, Fehéroroszországból, Bosznia-Hercegovinából, Ausztriából, Svájcból, Spanyolországból, Svédországból, Norvégiából és az Egyesült Államokból származó útlevéllel rendelkeznek.

Rajtuk kívül még néhány sebesült is érkezett Egyiptomba orvosi kezelésre.

18:09
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Elítélte az emberi jogi főbiztos, hogy fegyverként használják a civilek elleni támadásokat

Határozottan elítélte csütörtökön Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, hogy az Izrael és a palesztin Hamász közötti háborúban mindkét fél fegyverként használja a civilek elleni támadásokat.

"Nyilvánvaló, hogy mindkét oldalon egyesek a civil halálos áldozatokat vagy elfogadható járulékos veszteségként vagy szándékosan bevetett és szükséges háborús fegyverként fogják fel" - állította Volker Türk Genfben az emberi jogi tanács tagállamainak képviselői előtt. A főbiztos a Közel-Keleten tett látogatása után osztotta meg tapasztalatait.

Türk szerint a Gázai övezeti háború "humanitárius és emberi jogi katasztrófát" idézett elő, romba dőlt az emberi értékek legalapvetőbb tiszteletben tartása.

18:50
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli elnök: A Gázai övezetben nem alakulhat ki hatalmi vákuum

A Gázai övezetben nem alakulhat ki hatalmi vákuum, ezért egy "nagyon erős haderőnek" kell ottmaradnia, hogy megakadályozza a Hamász iszlamista terrorszervezet talpra állását - mondta Jichák Hercog izraeli államelnök a Financial Times című brit üzleti napilapnak csütörtökön.

A brit lap csütörtöki számában megjelent cikkben Hercog nyitva hagyta azt a kérdést, hogy ennek a haderőnek hogyan kellene felállnia, bár elmondása szerint az Egyesült Államok és a régió országai nagy szerepet játszanának ebben a kérdésben.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy országa a háború után is fenntartja majd a Gázai övezet feletti ellenőrzést.

A Gázai övezetben zajló, sok áldozattal járó izraeli katonai műveletre reagálva Hercog elmondta, hogy aggodalommal tölti el a palesztinok halála, de Izraelnek mindenekelőtt saját népét kell megvédenie.

19:16
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael a túszok újabb nyomaira bukkant az es-Sifá kórházban

Az izraeli katonák az október 7-i terrortámadásban a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok már Gázában készült fényképeire bukkantak számítógépeken az es-Sifá kórházban - jelentette a katonai szóvivő csütörtökön.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője, Jonatán Konrikusz a BBC brit közszolgálati televíziónak elmondta, hogy a kórházban tartott rajtaütésen rengeteg számítógépet és egyéb berendezést találtak, amelyek rávilágíthatnak a helyzetre, remélhetőleg a túszokkal kapcsolatban is.

Ezeken a túszokról elrablásuk után készült fotókra és videókra leltek, de a BBC hangsúlyozta, hogy a katonák nem mutatták meg a felvételeket.

"A Hamász itt volt az elmúlt napokban" - mondta Konrikusz. "Végső soron ez csak a jéghegy csúcsa, a Hamász nincs itt, mert látták, hogy jövünk. Biztosan ez késztette őket távozásra. Értékelésünk szerint van még mit felfedni" - tette hozzá.

Az izraeli egységek csütörtökön épületről-épületre haladtak a komplexumban, és emeletről-emeletre kutattak.

19:49
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ-szervezetek elutasítják a biztonsági zónákra vonatkozó izraeli elképzeléseket Gázában

Több ENSZ-szervezet elutasította csütörtökön, hogy részt vegyen az Izrael által civilek számára javasolt biztonsági zónák létrehozásában a Gázai övezetben.

Az érintett szervezetek - a többi között az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM), valamint az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) - vezetői csütörtökön Genfben közölték, hogy ez csakis minden fél hozzájárulásával volna lehetséges.

"Egyetlen biztonsági zóna sem biztonságos valójában, ha mindössze egyoldalúan jelentették be, és csak a hadsereg jelenlétével kényszerítik ki" - áll a közös állásfoglalásban. Egyben világossá tették, hogy az ENSZ szervezeteinek egyike sem vett részt ilyen zónák kialakításában, vagy tett ilyenekben előkészületeket otthonaikból elűzött emberek fogadására.

20:22
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Jelenleg kicsi az esély a betegek kimenekítésére az es-Sifá kórházból

Biztonsági és logisztikai akadályok miatt jelenleg meglehetősen korlátozottak a lehetőségek a gázai es-Sifá kórházban tartózkodó betegek evakulására, de az ENSZ megvizsgálja, hogyan lenne erre mód - tudatta csütörtökön Rick Brennan, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) regionális vészhelyzeti igazgatója.

A tisztviselő elmondása szerint a kórházban ápoltak elszállításának egyik legfőbb akadálya, hogy a palesztin vörösfélhold nem képes elegendő üzemanyaggal ellátni a betegszállító járműveket.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának jeruzsálemi szóvivője pedig azt közölte, hogy mentőautóból sincs elég a Gázai övezetben.

Egyiptom ugyanakkor kész a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi létesítményének rendelkezésére bocsátani mentőautókat az emberek kimenekítése érdekében, ha ehhez biztonsági garanciákat kap - fűzte hozzá a Brennan.

20:51
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

UNRWA: Szándékosan "megfojtják" a szervezet tevékenységét a Gázai övezetben

A Gázai övezetben mesterségesen kialakított üzemanyaghiány ellehetetleníti az ENSZ palesztinokat segítő szervezetének (UNRWA) humanitárius tevékenységét az övezetben - figyelmeztetett csütörtökön Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa.

"Úgy gondolom, hogy szándékosan elfojtják és megbénítják a szervezet humanitárius tevékenységet a Gázai övezetben" - mondta Lazzarini Genfben újságírók előtt, felháborítónak nevezve, hogy könyörögniük kell az üzemanyagért.

A főbiztos rámutatott: veszélybe került a 800 ezer kitelepített gázai támogatását végző szervezet tevékenysége.

A svájci diplomata elmondása szerint a szervezet hetekig könyörgött az üzemanyag bejuttatásáért, amelyre a Hamász palesztin terrorszervezet és az Izrael közötti háború októberi kezdete óta először szerdán kerülhetett sor.

21:21
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász szerint győztesen kerülnek majd ki a háborúból

A Hamász vezetője, Haniyeh kijelentette, hogy biztos abban, hogy a palesztinok képesek lesznek túlélni a Gáza elleni izraeli offenzívát, és győztesként kerülhetnek ki a háborúból - "minden kétséget kizáróan".

A Hamász vezetője hozzátette, hogy a már hetekig tartó háború után és a civilek elleni "barbár" izraeli támadások ellenére a palesztin nép meghiúsította Izrael terveit.

Haniyeh köszönetet mondott a regionális szövetségeseknek is a háború alatti támogatásukért, anélkül, hogy megnevezte volna őket.

Az Irán által támogatott libanoni Hezbollah terrorcsoport szinte naponta indít támadásokat az izraeli csapatok ellen az izraeli-libanoni határon, a gázai palesztinok támogatására - írja az Aljazeera.

21:52
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Jordánia nem írja alá az áramot vízért cserébe biztosító megállapodást Izraellel

Jordánia nem fogja aláírni az áramot vízért cserébe biztosító megállapodást Izraellel - jelentette be csütörtökön Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter.

"Volt egy regionális párbeszédünk regionális projektekről. Úgy vélem, hogy mindebben (...) ahogy a háború ezt bizonyítja, nem lesz előrelépés" - hangsúlyozta Szafadi az al-Dzsazíra pánarab televíziónak adott nyilatkozatában a Gázai övezetben dúló háborúra utalva.

Leszögezte, hogy Jordánia mindent megtesz, "ami véleménye szerint segít a palesztin népnek".

A jordániai diplomácia vezetője kiemelte, hogy a királyság a háború lezárására összpontosít. Mint mondta, Izrael cselekményei háborús bűncselekménnyel érnek fel, és nem minősíthetők önvédelemnek. "Ha bármely más ország csinálná azt, amit Izrael, már szankciókkal sújtották volna" - húzta alá.

22:16
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael szerint a Hamász megölt egy túszt

Daniel Hagari ellentengernagy, az izraeli hadsereg szóvivője szerint Yehudit Weiss-t, akinek holttestét az izraeli csapatok találták meg, a Hamász terroristái ölték meg a Gázai övezetben - írja a The Times of Izrael.

"Nem értünk oda hozzá időben" - közölte Hagari.

22:41
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Támogatásáról biztosította a Hamászt az iráni Kudsz hadtest

Az iráni Forradalmi Gárda elitalakulata, a Kudsz hadtest az "ellenállás" támogatásáról biztosította a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael ellen folytatott harcát Gázában.

Eszmail Kááni, a Kudsz hadtest parancsnoka a Hamász parancsnokainak küldött csütörtöki üzenetében hangoztatta: nem engedik, hogy az ellenség elérje "piszkos céljait" Gázában és Palesztinában - tudatta a Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség.

"Testvéreitek az ellenállás tengelyében mellettetek állnak!" - üzente az iráni tábornok.

05:58
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.