Hosszabb lesz a tűzszünet, egy 12 éves kisfiú volt a hétfőn elengedett utolsó izraeli túsz

Események

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, 2023.11.27., Hamász fogságából szabadult izraeli túszok, túsz, izraeli túsz  stand in a bus transporting them to an army base in Ofakim in southern
Hostages released by Hamas Gal (L) and Tal Almog-Goldstein (2L) stand in a bus transporting them to an army base in Ofakim in southern Israel after they were released by the Palestinian militant group from the Gaza Strip on November 26, 2023. Israel's prison service said 39 Palestinian detainees were released on November 26, 2023 under the terms of a truce agreement between Israel and Hamas in the Gaza Strip. The announcement came after 13 Israeli hostages were freed in the Palestinian territory under the deal, along with three Thais and a Russian-Israeli dual citizen. (Photo by Menahem KAHANA / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 53. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül
27 bejegyzés
05:26
2023. november 28.

Ez történt hétfőn

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:29
2023. november 28.

Izrael újabb 33 palesztin foglyot enged szabadon

Újabb palesztin foglyokat engedtek ki izraeli börtönökből, a Reuters a Hamászhoz kötődő médiára hivatkozva azt írja, hogy a foglyok között 30 gyermek és három nő van.

Az AFP hírügynökség az izraeli börtönhatóságot idézve szintén azt állítja, hogy 33 foglyot engedtek el, de arról nem írtak, közöttük hány nő és gyerek van. (BBC)

05:33
2023. november 28.

További fogolycserére is hajlandó az izraeli kormány

Az izraeli kormány újabb palesztin foglyok szabadon engedését hagyta jóvá abban az esetben, ha a Hamász további izraeli túszokat enged el. 

Az izraeliek 50 nőt engednének el - áll a kormány közleményben. (BBC)

06:14
2023. november 28.

Palesztin foglyokat szállító busz érkezik Ciszjordániába

A Reuters hírügynökség jelentése szerint megérkezett a ciszjordániai Rámalláhba a frissen szabadult palesztin foglyokat szállító autóbusz. (BBC)

07:18
2023. november 28.

Hosszabb lesz a tűzszünet

További két nappal hosszabb lesz a tűzszünet - mondta Majed Al Ansari a katari külügyminisztérium szóvivője. Al Ansari megerősítette, hogy a Hamász vállalta, hogy a meghosszabbított ideiglenes tűzszünet részeként további 20 túszt enged szabadon. Korábban Katar közvetített a túsztárgyalásokon Izrael és a Hamász között. (BBC)

08:22
2023. november 28.

Egy 12 éves kisfiú volt a hétfőn elengedett utolsó izraeli túsz - fotó

A 12 éves Eitan Yahalomi volt az utolsó izraeli túsz, akit hétfőn szabadon engedtek - írta a BBC. A kisfiút a Hamász Nir Oz kibucból rabolta el, édesanyjával és két nővérével együtt.

09:03
2023. november 28.

Palesztin fogoly a Hamászt Izrael elleni harcra szólítja fel

Egy palesztin foglyot, akit a hétvégén szabadon engedett Izrael - az izraeli-Hamász túszátadási megállapodás részeként - nyilvánosan támogatta a Hamászt és az izraeliek elleni erőszakot.

„Mi vagyunk Mohamed Deif (Al-Kasszam brigádvezető) kardja" – kiáltotta több tucat ember előtt a szabadon bocsátott fogoly, Roda Musa Abdelkader Abu Agamiya.

09:58
2023. november 28.

Két palesztint megöltek az izraeli erők Ciszjordániában

Két palesztint megöltek az izraeli erők Ciszjordániában – jelentette a Háárec című izraeli lap.

Egy ember lett gyilkosság áldozata a ciszjordániai Beitunia város közelében, míg egy másik a közeli Ramallah városában halt meg - írta a lap a palesztin egészségügyi minisztériumra hivatkozva, 

Október 7. óta több mint 200 palesztint öltek meg az izraeli erők Ciszjordániában.

Az erőszak is fellángolt, amikor az izraeli erők összecsaptak az Ofer börtön előtt, Beitunia és Ramallah között összegyűlt palesztinokkal, hogy üdvözöljék a szabadon engedett foglyokat.
Az Al Jazeera külön beszámolt arról, hogy két férfit is kórházba szállítottak, miután mindkettőjüket lábon lőtték az izraeli erők a Ramallahtól nyugatra fekvő Deir Ammar menekülttáborban.

10:30
2023. november 28.

Lehet-e hosszabb tűzszünet?

Sokan azon tűnődnek, hogy a gázai tűzszünet kétnapos meghosszabbítása megnyitja-e az utat egy hosszabb tűzszünet előtt.

Ez attól függ, hogy a Hamász mit tud felajánlani. Naponta 10 túszt kell elengedniük ahhoz, hogy a tűzszünet fennmaradjon.

A túszokat szerte Gázában nemcsak a Hamász, hanem számos más frakció és csoport is fogva tartja, és nem könnyű elérni őket.

Ha ez a kétnapos hosszabbítás zökkenőmentesen történik - és a Hamász további nevekkel tud előállni -, akkor fontolóra vehetik a felek a hosszabbítást.

Izrael viszont úgy nyilatkozott, van egy határa annak, hogy meddig hajlandó bármilyen hosszabbítást végrehajtani. És azt is világosan megmondta, hogy amint ez a folyamat véget ér, teljes erővel visszatér a háborúba.

Izrael fő célja pedig, mint mondja, a Hamász felszámolása – fejtette ki a BBC News politikai elemzője, Lucy Williamson.

11:10
2023. november 28.

Összecsapások a börtön előtt Ciszjordániában

Az izraeli erők összecsaptak néhány palesztinnal, akik tegnap este egy ciszjordániai börtön előtt gyűltek össze a foglyok szabadon bocsátására - közölte a palesztin egészségügyi minisztérium.

A minisztérium közölte, hogy egy palesztin meghalt az Ofer börtön környékén, de nem világos, hogy részt vett-e az összecsapásokban.

A palesztin média arról számolt be, hogy lelőtték. Izrael nem kommentálta azonnal az incidenst.

A tüntetők egy része a Hamász és az Iszlám Dzsihád zászlóit lengette.

11:43
2023. november 28.

A gázai egészségügyi rendszer elpusztítása katonai cél

Egy londoni sajtótájékoztatón Ghassan Abu-Sittah professzor, beszámolt az al-Ahli Arab és Dar al-Shifa kórházakban zajló szörnyű eseményekről, amikor azok megszűntek működni, és elmondta, hogy tanúja volt annak, hogy az IDF fehér foszfor lőszereket használt.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tagadta, hogy ilyen fegyvereket használt volna.

"Miután tanúja voltam a mészárlásnak, láttam, a cél egy lakhatatlan Gázai övezet létrehozása, és a modern élet minden elemének elpusztítása - mondta Abu-Sittah.

12:31
2023. november 28.

A meghosszabbított tűzszünet feltételei

A meghosszabbított tűzszünet értelmében minden egyes izraeli túszért, akit Gázából visszaszállítottak, három palesztint engednek ki izraeli börtönökből.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala közölte, hogy megkapta a még ma kiszabadítandó foglyok listáját, és hogy családjaikat értesítik.

A tegnap este szabadon bocsátottak között két nő és kilenc gyermek és tinédzser volt, akiket ugyanabból a kibucból raboltak el.

Körülbelül 170 ember van fogságban Gázában, de a Hamász azt állítja, hogy nem mindannyiukat tartja fogva, ami megnehezítheti a legveszélyeztetettebbek kiszabadítására irányuló erőfeszítéseket.

A legfiatalabb túsz egy tíz hónapos csecsemő.

Amerikai tisztviselők azt mondják, hogy továbbra is dolgozni fognak az egyezség meghosszabbításán, amíg mindenkit szabadon nem engednek.

13:05
2023. november 28.

A thaiföldi miniszterelnök-helyettes Izraelbe utazik

Parnpree Bahiddha-Nukara thaiföldi miniszterelnök-helyettes Izraelbe utazik, hogy hazahozza a kiszabadult 17 thaiföldi túszt.

Parnpree Izraelben meglátogat három thaiföldi állampolgárt, akiket a Hamász október 7-i támadása során szerzett sérüléseik miatt kórházba szállítottak. A miniszterelnök-helyettes más, Izraelben dolgozó thaiföldi munkavállalókkal is találkozik - közölte a thaiföldi külügyminisztérium.

Parnpree és a 17 túsz várhatóan csütörtökön, helyi idő szerint valamivel dél után érkezik vissza Bangkokba.

A thaiföldi tisztviselők által korábban közölt összesítések szerint tizenöt thaiföldi állampolgárt tart még fogva a Hamász.

13:37
2023. november 28.

Gáza északi részén hetek óta először jutottak ivóvízhez

Az OCHA jelentése szerint a humanitáriusok tegnap jutottak el először a terület északi részébe - amióta azt az izraeli katonai műveletek miatt lezárták - és palackozott vizet, élelmiszert, sátrakat és takarókat hoztak magukkal.

Az ENSZ irodája szerint hetek óta ez volt az első korty tiszta víz, amihez az ott élő emberek hozzájutottak.

Az ENSZ főtitkárának hivatala szerint a tűzszünet ideje alatt némileg bővült a segélyekhez való hozzáférés, de ez alig tudta kielégíteni az 1,7 millió kitelepített ember szükségleteit.

A Gázai övezet déli részén az emberek ajtókat és ablakkereteket égetnek el, hogy tudjanak főzni - közölte az ENSZ sürgősségi segélyeket koordináló hivatala, az OCHA.

Khan Younisban két kilométeres sorok kígyóztak csak azért, hogy főzőgázhoz jussanak - tette hozzá.

A lőtt sebesülteket, amputált és égési sérülteket az al Ahli kórházból a Khan Younis-i Európai Kórházba szállították - mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezetője.

14:15
2023. november 28.

51-re emelkedett a szabadon bocsátott emberek száma

A hétfői szabadon bocsátásokkal 51-re emelkedett a tűzszünet keretében kiszabadult izraeliek száma. Eddig 150 palesztint engedtek ki izraeli börtönökből.

Az Associated Press jelentése szerint az eddig kiszabadult túszok többsége fizikailag jól van.

Az eddig szabadon engedett palesztin foglyok többnyire tinédzserek voltak, akiket azzal vádoltak, hogy köveket és gyújtóbombákat dobáltak az izraeli erőkkel való összecsapások során - írja a The Guardian.

15:03
2023. november 28.

100 humanitárius segélyszállító teherautó Gázában

Az Al Jazeera jelentése szerint ma 100 humanitárius segélyszállító teherautó lépett be Gáza északi részébe .

Az Al Jazeera Mohamed Adnan Abu Hasnát idézte, az ENSZ palesztin menekültügyi szervezetének, az UNRWA-nak a szóvivőjét:

A gázai Nuseirat menekülttáborban az emberek sorba állnak az utolsó működő benzinkútnál. A segélyszállító teherautóknak gázt kell szállítaniuk erre az állomásra, mivel az emberek fát használnak a főzéshez és a tüzeléshez.

15:37
2023. november 28.

Mintegy 234 000 otthon rongálódott meg Gázában

Az Associated Press jelentése szerint több mint 234 000 otthon sérült meg Gázában. Északon az otthonok és a polgári infrastruktúra lerombolása „súlyosan veszélyezteti az élet fenntartásához szükséges alapvető követelményeket" – áll a közleményben.

A tűzszünet lehetővé tette a Gázában és más északi részeken maradt lakosok számára, hogy kimerészkedjenek és felmérjék a pusztítások mértékét, és megpróbálják felkutatni és eltemetni rokonaikat. Gáza északi részén készült felvételeken látható, hogy szinte minden épület megsérült vagy megsemmisült.

16:00
2023. november 28.

Megérkezett Egyiptomba a Dixmude

A Dixmude francia helikopter-hordozó kikötött Egyiptomban, és még ezen a héten megkezdheti a gázai sebesült gyerekek kezelését - közölte Sébastien Lecornu védelmi miniszter kedden.

A Dixmude egészségügyi kapacitásait katonai-polgári egészségügyi erő létrehozásához igazították, különösen a gyermekgyógyászatban. Két műtővel és 40 ággyal képes ellátni a könnyű sérüléseket, mielőtt a földi kórházakba szállítanák őket.

16:29
2023. november 28.

Kétszáz segélyszállító teherautó Gázában

A Vörös Félhold segélyszervezet közölte, hogy az ideiglenes fegyverszünet kezdete óta 200 humanitárius segélyt szállító teherautó tudott eljutni Gáza városába és annak északi régiójába.

17:02
2023. november 28.

Németországban már csaknem ezer antiszemita incidens történt a Hamász izraeli terrortámadása

Németországban a Hamász október 7-i izraeli terrortámadása utáni egy hónapban 994 antiszemita incidensről tettek bejelentést.

A berlini Antiszemitizmus Kutató-, és Információs Központ (RIAS) elnevezésű civil szervezet keddi jelentésében kiemelte, hogy ez az adat naponta 29 incidenst jelent, 320 százalékkal többet, mint a 2022-es átlag.

A jelentésben az október 7. és november 9. közötti időszakot vették figyelembe.

A RIAS közleménye hangsúlyozta, hogy a jelzett időszakban sok zsidó tapasztalt a mindennapi életben antiszemita incidenseket, és nem érezte biztonságban magát.

Ötvenkilenc esetben a bejelentő közvetlen szomszédságában történt az antiszemita incidens.

Giessenben például két férfi nyomult be erőszakkal egy zsidó ember lakásába, hogy eltávolítsa az ablakában lévő izraeli zászlót.

17:28
2023. november 28.

Izraeli lövedék csapódott egy libanoni városba

A libanoni állami hírügynökség jelentése szerint egy izraeli lövedék csapódott be a dél-libanoni Aita al-Shaab városába.

A Reuters megjegyzi, hogy bár a fegyverszüneti megállapodás formálisan nem vonatkozik Libanonra vagy a Hezbollahra, a hetekig tartó összecsapások a libanoni és izraeli határon leálltak, miután bejelentették a gázai harcok szüneteltetését.

18:04
2023. november 28.

Gázában több áldozata lehet a betegségeknek, mint a bombázásoknak

Amennyiben nem javul gyorsan az egészségügyi helyzet a Gázai övezetben, többen halhatnak meg betegségek következtében, mint a bombázások miatt - figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A gázai egészségügyi hatóságoknak az ENSZ által megbízhatóként elfogadott adatai szerint eddig 15 ezer ember halt meg Izrael gázai légicsapásai következtében. Az áldozatok mintegy 40 százaléka gyerek, és félő, hogy a romok alatt további holttestek vannak.

"Előbb vagy utóbb azzal kell szembesülnünk, hogy ha nem tudjuk helyreállítani az egészségügyi rendszer működését, több ember fog meghalni betegségek miatt, mint a bombázások során" - mondta Margaret Harris, a WHO szóvivője Genfben.

18:38
2023. november 28.

Lövések dördültek el a tűzszünet közepette

A reggeli órákban izraeli harckocsik lőtték Gáza város Sejk Radván negyedét, áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

A Reuters szerint az Izraeli Védelmi Erők szóvivője az esettel kapcsolatban közölte, hogy "az IDF egyik harckocsija figyelmeztető lövést adott le".

19:16
2023. november 28.

A Hamász globális szolidaritási akciókra hívott fel a palesztin néppel

A Hamász iszlamista terrorszervezet kedden globális szolidaritási akciók megtartására szólított fel a Gázai övezet lakóival szerdán.

Felhívásában a Hamász a palesztin szolidaritás világnapjára hivatkozott, amelyet 1977 óta november 29-én tartanak.

A Hamász közleményében háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta Izraelt a Gázai övezetben zajló hadművelet során, amely a palesztin terrorszervezetnek a zsidó állam elleni október 7-i összehangolt véres támadása nyomán indult. A palesztin szélsőségesek több mint 1200 embert gyilkoltak meg Izrael déli részén, és mintegy 240 túszt hurcoltak magukkal.

20:01
2023. november 28.

Törökország tábori kórházakat állítana fel a Gázai övezetben

Törökország egészségügyi minisztere szerint országa reméli, hogy hamarosan tábori kórházakat állíthatnak fel és megkezdhetik az egészségügyi szolgáltatások nyújtását a Gázai övezetben.

Fahrettin Koca ezt az X-en, korábbi nevén Twitteren jelentette be ezt, órákkal azután, hogy egy török delegáció Egyiptomból átkelt a Gázai övezetbe, hogy megvizsgálja a tábori kórházak lehetséges helyszíneit - írja a The Times of Izrael.

Törökország a hónap elején küldött Egyiptomba egy hajót, amely orvosi felszerelést és ellátmányt, köztük mentőautókat és nyolc tábori kórházat szállított.

20:52
2023. november 28.

Újabb túszokat engedett el a Hamász

Az Izraeli Védelmi Erők megerősítették, hogy a Hamász 12 túszt adott át a Vöröskeresztnek, hogy Izraelbe szállítsák őket.

"A Vöröskereszttől kapott információk alapján 12 túsz - köztük tíz izraeli és két külföldi állampolgár - úton van izraeli terület felé" - áll az IDF rövid közleményében - írja a The Times of Izrael.

21:22
2023. november 28.

Jens Stoltenberg: A NATO nem játszik aktív szerepet a konfliktusban

A NATO nem játszik aktív szerepet az izraeli-palesztin konfliktusban, de jelen van a tágabb közel-keleti régióban - jelentette ki Jens Stoltenberg a szövetség főtitkára kedden Brüsszelben.

Stoltenberg a NATO-tagállamok külügyminiszteri tanácskozásának első napját záró sajtótájékoztatóján elmondta: a szövetség kiképzőmissziót indított Irakban, hogy támogassa az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelmet, szoros partnerséget ápol számos arab állammal Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és az Öböl-menti régióban.

Mint mondta, a NATO mindent megtesz annak érdekében, hogy a konfliktus ne szélesedjen ki. "Iránnak azt üzenjük, hogy nem szabad kihasználniuk a konfliktust, és vissza kell fognia szövetségeseit, a Hamászt és a Hezbollahot" - hívta fel a figyelmet.