Átfogó támadásokat indított Oroszország, hatalmas ukrán veszteségek Donyecknél

Események

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, 2023.11.24.,  Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Bakhmut November, 2023,2023,artillery position,as Russia-Ukraine war con Horizontal
DONETSK OBLAST, UKRAINE - NOVEMBER 23: Ukrainian soldiers of the 80th brigade prepare the artillery as Russia-Ukraine war continues in the direction of Bakhmut, Ukraine on November 23, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 643. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
05:43
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:45
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Lavrov: Moszkvának nincsenek hódítási tervei Európában

Oroszországnak nincsenek és nem is lehetnek agresszív, hódítási tervei Európában - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Primakov-felolvasások elnevezésű, Moszkvában hétfőn megkezdődött nemzetközi fórumon.

Okfejtése szerint Oroszország azért volt kénytelen megindítani "különleges hadműveletét" Ukrajnában, mert az ottani "neonáci rezsim", amellyel szemben a Nyugat elnézően viselkedik, arra vetemedett, hogy mindent kiirtson, ami orosz.
"Ezzel párhuzamosan ezt a neonáci rezsimet eszközként használták fel arra, hogy a Nyugat érdekében stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra a harctéren" - mondta Lavrov rámutatva, hogy ez közvetlen veszélyt jelent az orosz érdekekre és biztonságra. (MTI)

Hangsúlyozta, hogy Moszkva nem fog elzárkózni "a történelmi Nyugat józanul gondolkodó szereplői elől". Azt mondta, Európa "nagyon-nagyon csúnyán aláásta a hírnevét, ha talán még nem is véglegesen", és Moszkva "tízszer is meggondolja majd", hogy a kapcsolatok helyreállítására irányuló esetleges javaslatok az ő érdekeit szolgálják-e.

05:47
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint hétezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4208 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 3381 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 48 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban.

06:19
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb orosz rakétahordozó áll készen a Fekete-tengeren

Oroszország a heves vihar ellenére tegnap aktív harci szolgálatba helyezte az Admiral Makarov hadihajót a Fekete-tengeren -írta a Kyiv Independent.

Az Admiral Makarov akár nyolc Kalibr cirkálórakéta hordozására és szárazföldi célpontok támadására is képes.

07:22
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Kudarcba fulladt az orosz próbálkozás

Oroszország kísérlete, hogy migránsválságot teremtsen a finn határon, kudarcba fulladt - írta az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete (ISW). Az amerikai elemzőcég szerint ez annak tudható, hogy Finnország gyorsan reagálva lezárta a határait .

08:24
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Republikánus vezetőkhöz menesztett küldöttséget Zelenszkij

Zelenszkij elnök hivatala küldöttséget menesztett az Egyesült Államokba, hogy találkozzon és kapcsolatokat építsen a republikánus párt vezetőivel - írta a Kyiv Independent.

09:07
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna első világháborús fegyvereket alkalmaz a harctéren

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) hadserege elkezdte bevetni a Maxim géppuskákat a fronton – írja a Business Insider magazin. Feltehetően ezekkel a fegyverekkel próbálnak harcolni az orosz drónok ellen. A kiadvány ugyanakkor megjegyzi, hogy ezeket a géppuskákat az első világháború előtt fejlesztették ki.

Korábban az ukrán fegyveres erők egyik foglya azt mondta, hogy a mozgósított újoncokat arra képezik ki, hogy elavult fegyverekkel dolgozzanak, beleértve az 1910-es Maxim rendszerű géppuskáit is.

10:00
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország több tengeri drónt tervez bevetni

A hazai gyártású haditengerészeti drónok képesek lesznek megkönnyíteni a tengeri flotta feladatait, és speciális feladatokat látnak majd el – számolt be egy katonai szakértő, Anatolij Matvijcsuk nyugalmazott ezredes a Lenta.ru-val folytatott beszélgetésében.

„Nem mondanám, hogy Oroszország soha nem használt haditengerészeti drónokat. Használtuk ezeket, végeztek bizonyos kutatási, felderítési feladatokat, csak nem használtuk tömegesen, és az újságírók keveset írtak róluk" – jegyezte meg.

A szakember szerint hamarosan több tengeri drón is lesz, ezeket speciális célokra használják majd.

10:33
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Mini-drónokat készítettek a Szu-57-hez

Mini-drónokat készítettek az orosz Szu-57 ötödik generációs vadászrepülőgéphez, amelyet a fedélzetén szállítanak majd – számolt be egy tájékozott forrás a RIA Novosztyinak.

Feltételezhető, hogy repülés közben a repülőgép ledobja ezeket, majd irányítás alá kerülnek. 

Az ügynökség beszélgetőtársa szerint támadó drónokat, felderítő járműveket és elektronikus hadviselési drónokat készítettek. Nincs meghatározva, hogy a mini drónok mikor lépnek szolgálatba.

11:16
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas ukrán veszteségek Donyecknél

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egységei 110 embert veszítettek Kleshcheevka és Kurdyumovka települések környékén Donyeck irányában – számolt be „Dél" csoport sajtóközpontjának vezetője, Vadim Asztafjev a TASS-nak .

Asztafjev tisztázta, hogy az orosz katonaság megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők 24. és 93. gépesített dandárjának katonáit és felszerelését. A munkaerő-veszteség mellett az ukrán fél további két gyalogsági harcjárművet is veszített.

11:41
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit ágyúzta

Az orosz erők négy települést támadtak meg Szumi megyében november 27-én – jelentette a helyi katonai adminisztráció a Telegramon.

12:32
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Károk keletkeztek egy üzemben Herszonban

A Kijev által ellenőrzött Herszonban egy üzem megsérült – számolt be Alekszandr Prokudin, az ukrán regionális katonai közigazgatás (OVA) vezetője.

13:07
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Fennakadások a moszkvai repülőtereken

November 28-án három moszkvai repülőtéren történtek fennakadások - derül ki a Yandex adataiból.

Domodedovoban 12 gép később szállt fel, négy járatot töröltek. Öt seremetyevói indulást elhalasztottak, és további két járatot töröltek. Hat járat késett Vnukovóban .

Nincs információ a Zsukovszkij repülőtér menetrendjének fennakadásáról.

13:38
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna Gorlovka közelében koncentrálja erőit

Jan Gagin, Gorlovka régió vezetőjének tanácsadója szerint az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) katonáit átcsoportosította a régióba. Szerinte az ellenség egyszerre több területen akar csapást mérni.

„Megpróbálják elterelni a figyelmet azokról a területekről, amelyek katasztrofális helyzetben vannak" – magyarázta.

Gagin felvilágosított, hogy az elmúlt napokban a front ezen szakaszán már több kísérlet is történt az orosz erők állásainak megtámadására, de nem jártak sikerrel. Ennek következtében az ukrán hadsereg mintegy két tucat katonát veszített – tette hozzá.

14:16
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

A krími hidat lezárták az autók előtt

Átmenetileg leállították a forgalmat a Krími hídon – írja a Lenta.

A hídon és az ellenőrzési területen tartózkodó járművezetőket nyugalomra és a közlekedésbiztonsági tisztek utasításainak betartására kérték. A felfüggesztés okát nem közölték.

15:04
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Zaporizzsjában robbanás történt

Erős robbanás történt a Kijev által ellenőrzött Zaporizzsja városában – számolt be az Ukrinform ügynökség a Telegramon.

Helyi idő szerint 9:15-kor légiriadó szólalt meg a térségben.

15:37
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Halálos támadás Herszonban és Dnyipropetrovszkban

Herszon megyében egy november 28-án végrehajtott orosz csapás során egy 40 éves férfi megsebesült – közölte Volodimir Litvinov, a Beryslav kerületi katonai közigazgatás vezetője.

Szintén meghalt egy ember és ketten megsérültek a Dnyipropetrovszk megyei Nikopolban történt orosz lövöldözés során – jelentette Szerhij Liszak kormányzó.

16:01
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Újraindult a forgalom a Krími hídon

A korlátozást követően 15 perccel újraindult az autóforgalom a Krími hídon – írja a Lenta.

Korábban a forgalom felfüggesztésének okát nem közölték. A hídon és az ellenőrzési területen tartózkodó járművezetőket nyugalomra és a közlekedésbiztonsági tisztek utasításainak betartására kérték.

16:38
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Gabonaexport-rekordot tervez az idei szezonban Oroszország

Rekordtermést követően 65 millió tonnás exportrekordot tervez gabonából az idén Oroszország a mezőgazdasági miniszter keddi bejelentése szerint.

"A több mint 151 millió tonna gabona és hüvelyesek - ezen belül közel 99 millió tonna búza - betakarításával Oroszország képes lesz fedezni saját szükségleteit és rekordmennyiséget szállítani külföldi partnereknek" - közölte kedden Dmitrij Patrusev mezőgazdasági miniszter helyi médiajelentések szerint.

Oroszország az előző termőszezont 60 millió tonnás gabonaexport-rekorddal zárta.

17:11
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Jens Stoltenberg: Bízom abban, hogy Washington továbbra is támogatást fog nyújtani Ukrajnának

Reményét fejezte ki kedden Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatást fog nyújtani Ukrajnának, "mert ez az Egyesült Államok biztonsági érdeke".

A NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozására érkezve Stoltenberg kifejtette a jelen lévő újságíróknak: az ukrán fegyveres erők bátorsága, elszántsága, ügyessége lenyűgözte az egész világot, mivel vissza tudták szorítani az orosz erőket északon, keleten és délen, és felszabadították azon területek körülbelül a felét, amelyet Oroszország a háború elején elfoglalt.

18:05
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Finnország két hétre lezárja az összes átkelőhelyet Oroszországgal közös határán

Finnország két hétre teljesen lezárja Oroszországgal közös határát a személyforgalom előtt az illegális bevándorlás megfékezése végett - közölte kedden a Petteri Orpo finn miniszterelnök televízióban közvetített sajtókonferenciáján.

Mari Rantanen finn belügyminiszter szerint a határzár szerda éjféltől december 13-ig lesz hatályban.

Finnország a múlt héten már egy kivételével lezárta határátkelőit Oroszországgal közös határán, mindössze a legészakibb Raja-Jooseppit hagyta nyitva. A kormány bejelentése szerint most ezt is lezárják, s a két ország határán csak az áruforgalmat fogják keresztül engedni.

18:52
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU további finanszírozást hagyott jóvá az ukrán fegyveres erők kiképzéséhez

Az Európai Unió Tanácsa az Európai Békekeret keretében további 194 millió euró (mintegy 75,6 milliárd forint) finanszírozást hagyott jóvá az ukrán fegyveres erők kiképzéséhez - tájékoztatott az uniós tanács kedden.

A brüsszeli közlemény szerint a kiegészítő finanszírozás az Európai Unió Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) keretében történő kiképzéséhez járul hozzá.

Az EUMAM Ukrajna keretében az ukrán katonai kiképzésre a kedden megítélt támogatással együtt 255 millió euróra emelkedett az uniós finanszírozás - írták. A jóváhagyás célja, hogy továbbra is támogassa az ukrán fegyveres erők kapacitásépítését Ukrajna kérése és szükségletei alapján.

A támogatás továbbra is megkönnyíti az ukrán fegyveres erők személyzete képességeinek nagyszabású fejlesztését, és lehetővé teszi az uniós tagállamok számára, hogy biztosítsák a szükséges képzési felszereléseket és felszereléseket - írták.

19:45
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Megmérgezték az ukrán katonai hírszerzés vezetőjének feleségét

Nehézfémekkel mérgezték meg és kórházban kezelik az ukrán katonai hírszerzés (GUR) vezetőjének, Kirilo Budanovnak a feleségét - közölte kedden a szolgálat szóvivője.

Andrij Juszov megerősítette a Marianna Budanova megmérgezéséről és kórházi kezeléséről korábban megjelent sajtóinformációkat, anélkül, hogy közölte volna, hol történt az esemény.

Kirilo Budanov a 21 hónapja zajló orosz-ukrán háború során fontos szerepet játszott több, az orosz erők ellen végrehajtott titkos műveletben. A 37 éves férfi maga is több mérgezési kísérlet célpontja volt, és egy kudarccal végződött pokolgépes merényletet is elkövettek ellene.

Az Ukrainszka Pravda című lap helyi forrásra hivatkozva azt írta, hogy a Marianna Budanova ellen bevetett mérget valószínűleg a nő ételébe rejtették, és a GUR több munkatársát is megmérgezték.

20:40
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Irán vadászgépeket és harci helikoptereket vásárolt Oroszországtól

Irán Szu-35-ös vadászgépeket, Mi-28H harci helikoptereket és Jak-130-as gyakorló repülőgépeket vásárolt Oroszországtól - jelentette kedden a Tasnim félhivatalos iráni hírügynökség Sardar Farhi védelmi miniszterhelyettes közlésére hivatkozva.

A beszerzés értékéről és a harci járművek számáról nem közöltek információt.

A Tasnim közlése szerint Farhi azt mondta, hogy Oroszország jelezte, kész Iránnal közösen helikoptereket gyártani, de egy erről szóló esetleges kétoldalú megállapodásról nem volt tájékoztatás.

21:37
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Négyen meghaltak lakóépületeket ért orosz csapásokban ukrán források szerint

Orosz tüzérségi csapás ért egy ötemeletes lakóépületet és több családi házat két ukrajnai településen kedden, a támadásokban négy ember meghalt, és legkevesebb öten megsebesültek - közölték helyi ukrán tisztviselők.

Az ország déli részén, a Dnyeper partján fekvő Nikopol városában kedd reggel egy ötemeletes lakóépületet ért találat, melynek következtében egy 63 éves férfi meghalt, két - egy 65 és egy 63 éves - nő pedig megsebesült - közölte Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Telegramon, hozzáfűzve, hogy a romok alatt további áldozatok, illetve sebesültek is lehetnek.

22:13
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán életek százezreit menthette volna meg Kijev a békeszerződéssel

Kijev több százezer ukrán katona életét menthette volna meg, ha tavaly tavasszal aláírja a békeszerződést Moszkvával - jelentette ki kedden Vlagyimir Megyinszkij orosz elnöki tanácsadó, aki akkor az Ukrajnával tárgyaló orosz küldöttség vezetője volt.

"Mély meggyőződésem, hogy ha Kijev akkor, kölcsönösen elfogadható feltételek mellett aláírta volna a békeszerződést, ezzel katonái százezreinek életét mentette volna meg. De (Volodimir) Zelenszkij (ukrán elnök) a háborút választotta" - mondta Megyinszkij az orosz állami tévécsatornákon leadott nyilatkozatában.

Megyinszkij arra reagált, hogy David Arahamija, aki a béketárgyalásokon az ukrán küldöttség vezetője volt, és aki jelenleg az ukrán elnök pártja, a Nép Szolgája frakcióvezetője az ukrán parlamentben, egy, a hét végén adott ukrajnai tévényilatkozatában, arra kérdésre, hogy Kijev miért szakította meg a tárgyalásokat Moszkvával, kijelentette:

"Amikor visszatértünk Isztambulból (a tárgyalások helyszínéről), Boris Johnson (akkori brit miniszterelnök) eljött Kijevbe, és azt mondta, hogy mi egyáltalán nem írunk alá velük semmit. És egyszerűen harcoljunk csak".