Kelet Timor: amnesztia a függetlenségi harcok vezetőjének?<br/>

Vágólapra másolva!
Muladi indonéz igazságügyi miniszter hétfőn kijelentette, hogy véleménye szerint amnesztiában kellene részesíteni Xanana Gusmaót, az indonézellenes kelet-timori függetlenségi harcosok házi őrizetben lévő vezetőjét.
Vágólapra másolva!

Azzal indokolta javaslatát, hogy előbbre jutottak a Kelet-Timor jövőjéről tartott tárgyalások az indonéz kormány, a portugál kormány és a helyi lakosság képviselői között, és ebben Xanana Gusmaónak nagy érdemei vannak. Ha az 1992-ben bebörtönzött és február óta házi őrizetben tartott felkelővezér visszanyeri szabadságát, még tevékenyebben részt vehet a rendezésben - mondta az indonéz miniszter.
Muladi fontos szerepet játszott azokon a tárgyalásokon, amelyeket az Indonézia által 1975-ben megszállt, majd egy évvel később annektált volt portugál gyarmat, Kelet-Timor jövőjéről tartottak. Ennélfogva és beosztásánál fogva is nagy szava lehet a kelet-timori felkelők vezetőjének további sorsát illetően. Hangsúlyozta azonban, hogy nem a kormány álláspontját, hanem magánvéleményét fejtette ki.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

1999.április 29.