A NATO igényli a magyar közreműködést <br/>

Vágólapra másolva!
A NATO koszovói rendezési erőfeszítései iránti magyar elkötelezettség erősebb, mint valaha - jelentette ki szerdán Martonyi János külügyminiszter Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A magyar diplomácia vezetője azután nyilatkozott a magyar sajtónak, hogy a NATO központjában találkozott Javier Solana NATO-főtitkárral. Elmondta: a válság meghatározó szakaszába lépett, "fontos dolgok történhetnek a következő napokban akármilyen előjellel". Ezért van szükség a magyar álláspont ismételt ismertetésére, a Budapest rendelkezésére álló információk átadására a NATO-nak, illetve az ország érdekeinek bevitelére a folyamatba.
Martonyi János elmondta: Solana feltétlenül igényli a magyar közreműködést, és Magyarország álláspontjának rendszeres ismertetését.
Magyarországnak erős elkötelezettsége a vajdasági magyar kisebbséggel és általában Délkelet-Európával szemben áll fenn, és Budapest eleget kíván tenni neki. A külügyminiszter kifejtette: magyar vélemény szerint egy nyolcéves folyamatot kell most lezárni. Magyarország demokratikus, stabil és gazdaságilag fejlődő Délkelet-Európában gondolkodik.
Fontos az is: a belgrádi vezetés ne lehessen abban a helyzetben, hogy újabb feszültséggócot teremtsen Montenegróban, a Szandzsákban vagy a Vajdaságban. A tartós rendezésnek feltétele lesz Slobodan Milosevic jugoszláv államfő távozása - mondta Martonyi János.
Elméletileg elképzelhető, hogy egy majdani békefolyamat részeként a magyar műszaki alakulat bemenjen Koszovóba, mint ahogy bement Boszniába is - vélte egy kérdés kapcsán Martonyi János. A jövendő megállapodás ugyanis új helyzetet teremt, és szükségessé teheti - a kockázatok és a felelősség figyelembe vételével - a magyar közreműködés bővítésének megfontolását. "Nem hiszem, hogy Koszovóba harcoló egységet küldenénk, de esetleg ez más területen elképzelhető" - tette hozzá a miniszter. Bármilyen döntés egyébként 258 igen szavazatot igényelne a parlamentben is - toldotta meg.

(MTI)

Ajánló:

A Szabadkai Rádió legfrisebb hírei.