Oroszország újjáépíti kémhálózatát Csehországban<br/>

Vágólapra másolva!
A Sunday Telegraph című brit lap azt állítja, hogy birtokába került egy bizalmas cseh kormányzati jelentés, amely arról számol be, hogy az Oroszország prágai nagykövetségén dolgozó 167 diplomata és alkalmazott fele diplomáciai mentességet élvező kém.
Vágólapra másolva!

"Oroszország újjáépíti széles körű kémhálózatát Csehországban, miközben az ország a NATO egyik legújabb tagjaként az észak-atlanti szövetségbe integrálódik" - közölte vasárnap a Sunday Telegraph.
A brit lapnak birtokába került egy bizalmas cseh kormányzati jelentés, amely arról számol be, hogy az Oroszország prágai nagykövetségén dolgozó 167 diplomata és alkalmazott fele diplomáciai mentességet élvező kém.

Sokkal több orosz diplomata dolgozik Prágában, mint a NATO két másik új tagállamában, Lengyelországban és Magyarországon. A Csehországnál népességében hatszor nagyobb Nagy-Britannában is csak 47 diplomata dolgozik Oroszország londoni nagykövetségén - írta a lap.

A Sunday Telegraph szerint a prágai szociáldemokrata kormány szeretné felmelegíteni a jó kapcsolatokat Moszkvával, és nem aggasztja az oroszok túlzott jelenléte.
A cseh kémelhárítás által készített jelentés szerint a GRU, az orosz katonai hírszerzés prágai központja rendszeres, intenzív kapcsolatban áll a németországi és az ausztriai orosz katonai titkosszolgálati állomásokkal, és ez azt jelzi, hogy Prága az orosz katonai hírszerzés regionális központjává vált.

Csehországban az orosz kémek megpróbálnak informátorokat beszervezni a baloldali csoportokból, az ambíciózus fiatal politikusok köreiből, a szakszervezetek, a diákság soraiból, az Oroszországgal kapcsolatban álló üzletemberekből. A kémeket számos diplomáciai mentességgel nem rendelkező ügynök segíti: az egykori Vörös Hadsereg Csehországban megházasodott és ottmaradt volt tisztjei, és orosz üzletemberek.

A nagykövetség munkatársai az új ügynökök beszervezése mellett megpróbálják feléleszteni alvó kémhálózatukat is, amely a szovjet csapatok nyolc évvel ezelőtti kivonulása után maradt hátra.
A cseh kémelhárítás feltételezése szerint a moszkvai kémek üzleti kapcsolatban állnak az orosz maffiával is, hogy a hidegháború után megkurtított költségvetésüket kibővítsék. "Számos törvényes és törvénytelen vállalkozásban egyesítették erőiket, ezek egy része pénzcsinálással foglalkozik, másokat a kémtevékenység fedezésére hoztak létre" - áll a lap birtokába került jelentésben.

(MTI)

Ajánló:

Ha ön szeretne lehallgatni valakit (angolul)