Washington párbeszédet sürget Peking és Tajpej között <br/>

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok hétfőn sürgette, hogy Kína és Tajvan újítsa fel a békés párbeszédet. Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint a tajvani elnökválasztás új lehetőséget teremtett a két fél közötti ellenségeskedések befejezésére.
Vágólapra másolva!

Sandy Berger a bangladesi fővárosban nyilatkozott erről, ahol Clinton elnök kíséretének tagjaként tartózkodik. A nemzetbiztonsági tanácsadó úgy vélekedett, hogy az új tajvani elnök békülékeny nyilatkozatokat tett az elmúlt egy-két nap folyamán, és mértéktartóak a pekingi megnyilatkozások is.

"Úgy vélem, eljött az ideje, hogy a felek megragadják a lehetőséget a párbeszéd felújítására" - mondta Dakkában Sandy Berger, és közölte: Pekingbe kíván látogatni azután, hogy elkíséri Bill Clintont Genfbe, a Háfez Asszad szíriai elnökkel tartandó találkozóra. Reméli, hogy a Pekingben megvitatandó témák széles köre felöleli majd a párbeszéd felújítását is a Tajvani-szoros két oldala között.

Várhatóan napirendre kerül a kényes tajvani kérdés Richard Holbrooke amerikai ENSZ-nagykövet hétfőn megkezdett kínai tárgyalásain is.

(MTI)

Ajánló:

Adatok az országról.

Korábban:

(2000. március 19.)