Vágólapra másolva!
Rothadó fogakról és tüdőkről készült színes képek tűnhetnek fel a cigarettásdobozokon, ha az Európai Unió tervei megvalósulnak. A cél: arra ösztönözni a dohányosokat, hogy felhagyjanak káros szenvedélyükkel. Az ötlet nem új, az év elején Kanadában is hasonló rendelkezést hoztak.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament szerdán tárgyalja azt a rendeletet, mely keményebb harcot hirdet a dohányzás ellen. A cigarettásdobozokon rothadó fogak és tüdők képei jelenhetnek meg, és nagyobb figyelmet kívánnak fordítani a dobozon feltüntetettet figyelmeztetésekre is, emellett az alacsony kátránytartalom, illetve az enyhe kifejezések feltüntetését is tiltani szeretnék.

A javaslat átalakíthatja a cigarettásdobozok kinézetét, az cigaretta káros hatásaira figyelmeztető képek ugyanis a csomagolás 40 százalékát töltenék be. Nem csak képek, de új üzenetek is díszítenék a dobozokat, többek között: A dohányzás miatt félmillió embert hal meg évente az Európai Unióban, vagy A dohányzás impotenciát okoz.

Az EU-tagországokban kapható cigisdobozokon jelenleg a csomagolás 4 százalékán olvashatók a károkra figyelmeztető feliratok.

A parlamenti képviselők szerint a dobozok csúnyák lesznek, azonban a rajtuk feltüntettet felirat olvashatóbbá válik, ugyanakkor marad rajtuk elég hely ahhoz is, hogy a dohánygyárak elhelyezhessék védjegyeiket rajtuk.

A Philip Morris cigarettagyár szerint az EU javaslata lehetne méltányosabb.

A terv elfogadása esetén annak bevezetésére még várni kell, mert azt a tagországok kormányainak is jóvá kell hagyniuk.


Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000.01.20.)