Norvégiában kinevezték az első bevallottan meleg lelkészt<br/>

Vágólapra másolva!
A norvég evangélikus egyházban csütörtökön segédlelkészi szolgálatba lépett az ország első homoszexualitását nyíltan vállaló papja. Trond Giske vallásügyi miniszter jelentette be, hogy az oslói egyházmegye folyamodványát elutasítva az 51 éves Jens Torstein Olsent bízta meg a segédlelkészi teendőkkel a fővárosi Majorstuen gyülekezetben, mert a jelentkezők között egyértelműen a homoszexuális párkapcsolatban élő férfi rendelkezett az állás betöltéséhez szükséges legjobb képesítéssel.
Vágólapra másolva!

Olsen sem pályázatában, sem a felvételi beszélgetéseken nem titkolta el, hogy az egyik oslói városi tanácsossal, a Konzervatív Párthoz tartozó férfivel, Erling Leavel él együtt. A vallásügyi miniszter döntése precedens értékű: a norvég evangélikus egyházban most először alkalmaznak olyan papot, aki nyíltan vállalja az azonos neműek iránti vonzalmát.

A Homoszexuálisok és Leszbikusok Norvég Egyesületének vezetője üdvözölte, és helyesnek nevezte a döntést. Norvégia egyetlen püspöknőjének esete tavaly szakadáshoz vezetett az egyházban, mert a leszbikus lelkésznő folytathatta hivatása gyakorlását annak dacára, hogy ígéretét megszegve házasságra lépett kedvesével.

A miniszter mostani döntése ellentmond az evangélikus egyház legmagasabb fórumán, a 85 tagú országos zsinatban 1997-ben hozott határozatnak, amely szerint homoszexuális kapcsolatot létesítő pap nem tölthet be felszentelt munkakört.

(MTI)

Ajánló: