Felülvizsgálják az ENSZ-békefenntartók tevékenységét<br/>

Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi bizottság szerdán jelentést ad közzé az ENSZ békefenntartók jövőjéről. Jelentések szerint egy olyan terv készül, mely gyakorlati tanácsokkal látja el az ENSZ csapatait arról, miként kerüljék el a fegyveres konfliktusokat és hogyan érjék el a helyi hatóságok közbelépését, ha kegyetlenségek szemtanúi lesznek.
Vágólapra másolva!

A 10 tagú bizottságot egy algériai diplomata, Lakhtar Brahimi vezeti, akit Kofi Annan ENSZ-főtitkár nevezett ki. A testület azt szeretné elérni, hogy a világszervezet csapatainak soha többé ne kelljen tehetetlenül néznie, amint polgári személyeket mészárolnak le körülöttük.

Az ENSZ már mentegetőzött azért, mert békefenntartói nem tudtak gátat vetni a ruandai fajirtásnak, illetve a boszniai kegyetlenkedéseknek, ugyanakkor Srebrenicában sem tudnak békét teremteni.

Jelentések szerint egy olyan terv készül, mely gyakorlati tanácsokkal látja el az ENSZ csapatait arról, miként kerüljék el a fegyveres konfliktusokat és hogyan érjék el a helyi hatóságok közbelépését, ha kegyetlenségek szemtanúi lesznek.

Korábban az ENSZ-békefenntartók fegyverszüneti megállapodások betartását felügyelték, illetve akkor hívták őket, ha egy háború befejeződött. Manapság azonban egyre gyakrabban azért kell egy-egy konfliktushoz kivonulniuk, hogy polgárháborúknak vessenek véget, illetve hogy lázadókkal harcoljanak.

Tekintve, hogy az ENSZ-katonákat meggyilkolhatják, illetve túszul ejthetik - mint az az év elején Sierra Leonéban történt ?, ezért most már a veszély is együtt jár egy-egy békefenntartási művelettel.

Brahimi jelentése valószínűleg arról fog szólni, hogy a békefenntartóknak a jövőben különböző feladatokat kell ellátniuk. Diplomaták szerint a jövőben meg kell határozni, hogy kik azok a katonák, akik a háborús gócpontokat biztosítják, kik azok, akik a felszerelésért és a készletekért felelősek, és kik azok, akik az ENSZ New York-i központjából irányítják majd a békefenntartókat.

Ajánló:

Több mint 50 éve küld békefenntartókat a világ országaiba az ENSZ. (angolul)