Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Iljics Lenin lett Oroszországban az évszázad embere egy közvélemény-kutatás szerint. A megkérdezett 1500 személy 14 százaléka tartja Lenint a XX. század legfontosabb orosz személyiségének. A második helyen Sztálin végzett.
Vágólapra másolva!

Egy decemberben elkészített oroszországi közvélemény-kutatáson a megkérdezett 1500 személy 14 százaléka nevezte meg Lenint a XX. század legfontosabb orosz személyiségének. A népszerűségi listán Lenint utóda, Sztálin követi a népszerűségi rangsorban 9 százalékkal, a harmadik pedig a Nobel-díjas Andrej Szaharov emberi jogi harcos lett (8 százalék).

Sztálint az oroszok egyöntetűen kegyetlen diktátornak tekintik, aki több millió honfitársuk haláláért, munkatáborok felállításáért felelős. Ennek ellenére vannak olyan csoportok, amelyek máig a sztálini rendszert tartják a rend és fegyelem eszményképének, olyannak, amilyenre a jelenlegi káosz eloszlatására is szükség volna.

Szaharov atomfizikus azáltal vált híressé, hogy felhívta a figyelmet a szovjet rendszer barbárságára. Ezzel a kommunizmus örökségét lerázni kívánó Oroszország jelképévé vált. Az évszázad híres orosz személyiségeinek rangsorában Jurij Gagarin, az első űrutazó került a negyedik helyre, Mihail Gorbacsov volt pártvezető, reformer pedig az ötödikre.

A Public Opinion Foundation nevű közvélemény-kutató cég december 16-án végezte el a felmérést, méghozzá úgy, hogy nem volt előre elkészített lista, hanem a megkérdezetteknek maguknak kellett megnevezniük választottjukat.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről