Nagy-Britanniában a szülők visszakapják elhunyt gyermekeik illegálisan kivett szerveit<br/>

Vágólapra másolva!
Kedden két jelentés látott napvilágot a brit szervbotránnyal kapcsolatosan. Az egyik az Alder Hey kórházban történteket vizsgálta ki, a másik ennek angliai vonatkozásait tárta fel. Az Alder Hey kórházban élő gyerekek szerveit vették ki, és adták el gyógyszergyáraknak. A kórház több tisztségviselője lemondott, Alan Milburn egészségügyi miniszter törvényi szabályozás szigorítását ígéri. A botrány családok ezreit érinti szigetország szerte.
Vágólapra másolva!

Mint ahogyan arról korábban az [origo]-ban beszámoltunk,a liverpooli Adler Hey kórházban súlyos hiányosságok derültek ki. A jelentések gyermeki szervekkel való kereskedelemről, illegális szervkiemelésekről szóltak.

A tavaly novemberben kirobbant botrány ügyében végzett vizsgálatok részleteit kedden hozták napvilágra.

A jelentés szerint az Adler Hey gyermekkórház patológusa, Dick van Velzen professzor szülői engedély nélkül, több ezer szervet operált ki halott kisgyermekekből. A professzor szisztematikusan eltávolította halott gyermekek összes belső szervét, a szülőknek hazudott és az orvosi kartonokat is meghamisította.

A The Independent által horrorisztikusnak bélyegzett eset családok ezreit érintheti Anglia szerte.

A The Independent szerint olyan feljegyzéseket találtak a professzortól, mint "felpuffadt szörnyeteg" vagy "digi-dagi" egy kilenc hetes magzatról avagy "A nyak erősen sérült. Szedd ízekre és selejtezd ki." egy hét hetes magzatról.

A holland születésű patológust, aki 1988 és 1995 között dolgozott az Alder Hey kórházban, és most Hollandiában tartózkodik, az Általános Orvosi Tanács elé idézték.

Az ügy iratait átadták további vizsgálatra a merseyside-i rendőrségnek, és az ügyészségnek is. A hivatalok munkatársai a patológus cselekedetét "illegális, etikátlan és érzéketlen" tettnek nyilvánították.

Az Alder Hey több vezető orvosa lemondott tisztségéről. A gyermekkórházban bizottságot állítottak fel, hogy segítsenek az elhunyt gyermekek testrészeit visszaszolgáltatni hozzátartozóiknak.

A bizottság feladata lesz, hogy megvizsgálja, szeretnék-e a hozzátartozók visszakapni elhunytjaik szerveit. A nem azonosítható és nem visszaigényelt testrészek sorsát természetesen illő méltósággal rendezik el – mondta a kórház vezetője, Margot Brazier professzorasszony.

Az Általános Orvosi Tanács átmeneti intézkedéseket fontolgat, hogy megakadályozzák van Velzen professzor további működését.

Alan Milburn egészségügyi miniszter szerint a professzor viselkedése megbocsáthatatlan.

Az Egyesült Királyság kórházaiban mintegy 105 ezer szervet tárolnak, többségüket rokoni, szülői hozzájárulás nélkül. Ez egy másik, Liam Donaldson vezető egészségügyi tisztviselő által elkészített jelentésből derült ki. A szervek nagy részét még csak nem is hasznosították tudományos kutatásokra.

Az egészségügyi miniszter megígérte, törvény teszi majd kötelezővé az orvosok számára, hogy folyamodjanak hozzátartozói engedélyért, mielőtt szerveket emelnének ki halott pácienseikből.

Ajánló:

angolul

Korábban:

(2001. január 26.)