Törvénymódosítással teszik lehetővé Milosevics kiadását Jugoszláviában<br/>

Vágólapra másolva!
A jugoszláv parlament a héten vitatja meg a háborús bűnösök kiadatásával kapcsolatos törvényt. Ha elfogadják a nemzetközi nyomásra beadott törvénymódosítást, lehetőség nyílik akár Szlobodan Milosevics volt elnök kiadására is. A jelenlegi szerb szabályozás nem engedi, hogy a gyanúsítottakat kiadják külföldre.
Vágólapra másolva!

A jugoszláv hatóságok részleteket adtak közre abból a törvénytervezetből, amelynek elfogadása esetén lehetőség nyílik háborús bűnökkel gyanúsított személyek, köztük a volt elnök, Szlobodan Milosevics nemzetközi kiadására - jelentette a BBC. A törvény a kiadatási kérelmeket jugoszláv bíróságoknak továbbítaná.

A gyanúsítottaknak jogukban áll majd, hogy felülvizsgáltassák az ítéletet esetleges kiadásukról. A jugoszláv parlament a héten vitatja meg a törvénymódosítási beadványt.

Az indítvány válasz azokra a nemzetközi igényekre, hogy Szerbia mutasson nagyobb hajlandóságot az együttműködésre a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel. A jelenlegi szerb szabályozás nem engedi, hogy a gyanúsítottakat kiadják külföldre.

A Hágai Nemzetközi Törvényszék csütörtökön jelentette be, hogy további 12 titkos vádiratot készítettek el a balkáni atrocitásokért felelős vezetők ellen. A vádlottak neveit és a vádirat tartalmát nem közölték.

A lepecsételt vádiratokat addig nem is teszik közzé, amíg a gyanúsítottakat le nem tartóztatták, nehogy bárki is figyelmeztesse az érintetteket. A 12 újabb gyanúsítotton kívül még 26-ot vádolnak nyilvánosan. Mindannyiuk szökésben van - írja a BBC. A vád szóvivője Florence Hartmann elmondta, hogy feltételezéseik szerint a gyanúsítottak közül 26-an a Boszniai Szerb Köztársaságban, 12-en pedig Jugoszláviában tartózkodnak. A szóvivő nem fedte fel a gyanúsítottak etnikai hovatartozását.

A volt szerb elnököt Milosevicset idén április elsején tartóztatták le, hatalommal való visszaéléssel. A jelenlegi szerb politikai vezetés többször is kijelentette, hogy a volt elnököt otthon ültetik a vádlottak padjára, többek között háborús bűnök miatt. Milosevicset négy segítőjével együtt még 1999-ben vádolta meg az ENSZ-bíróság a szerb csapatok koszovói rémtettei miatt.

Több más szerb háborús bűnösről szintén azt feltételezik, hogy Jugoszláviában tartózkodnak, többek között a volt boszniai szerb vezető Radovan Karadzsics, és volt katonai parancsnoka Ratko Mladics tábornok - írja a BBC.

Ajánló:

(angolul)