Terrortámadásoktól félnek az amerikai külügyi képviseletek<br/>

Vágólapra másolva!
Négy terrorizmussal vádolt férfi elítélése miatt bosszútámadásokra számítanak az amerikaiak. A vádlottakat bűnösnek mondta ki a bíróság, az USA kenyai és tanzániai nagykövetsége elleni 1998-as merényletben. A támadások feltételezések szerint Oszama Bin Laden szaúdi származású terroristavezér utasítására követték el.
Vágólapra másolva!

A washingtoni külügyminisztérium szerint fokozódott annak a veszélye, hogy iszlám terroristák amerikaiakat támadjanak meg, miután az Egyesült Államokban bűnösnek találták Oszama bin Laden szélsőséges nézeteket valló szaúd-arábiai milliárdos négy hívét. A vádlottak amerikai követségek elleni terrorakciókban vettek részt.

Az amerikaiak külföldi létesítményekben magasabb riadókészültséget vezettek be, konkrét bosszútámadásokra utaló jeleket azonban nem tapasztaltak. Az illetékes New York-i bíróság esküdtszéke kedden bűnösnek mondott ki négy férfit abban, hogy részt vett két afrikai amerikai nagykövetség felrobbantásában, 1998 nyarán.

Az Egyesült Államok nairobi (Kenya) és Dar es Salaam-i (Tanzánia) nagykövetségének épülete ellen 1998. augusztus 7-én pokolgépes merényletet hajtottak végre, szinte percre azonos időben. A robbanóanyagot teherautóval juttatták az épületekhez. A két hatalmas erejű robbantásban összesen 224-en haltak meg, köztük
12 amerikai. A nairobi detonáció következtében a nagykövetség épülete mellett álló irodaház is összedőlt, és ott volt a legtöbb - zömmel kenyai - áldozat.

A vád szerint a cselekményeket Oszama bin Laden, a szaúdi származású, jelenleg Afganisztánban rejtőzködő terroristavezér, az al-Kaida nevű szervezet főnöke utasítására hajtották végre.

(MTI)