Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Magyar bírónő érkezett a napokban Koszovóba bíráskodni. Kárpáti Hajnal - akinek az út miatt le kellett mondania magyar bírói tisztségéről - a következő fél évben az albán határ mellett ítélkezik. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatában létrehozott Koszovói Ideiglenes Misszió (UNMIK) még tavaly hirdetett pályázatot koszovói bírói állásokra. A nemzetközi bírákra a helyi igazságszolgáltatás helyreállítása és a helyi bíróságok pártatlanságának biztosítása miatt van szükség. A pályázatra több magyar bíró is jelentkezett, ám Kárpáti Hajnal az egyetlen, akit az ideiglenes közigazgatási misszió vezetője kinevezett.

A II-III. kerületi bíróságon leginkább gazdasági ügyekkel foglalkozó bírónő a jövő héttől elsősorban a lezajlott háborúval kapcsolatos és a nemzetiségi ellentétekkel összefüggő büntetőügyeket bírál majd el német kollégájával együtt egy határ menti településen. De alkalmanként a helyi albán és szerb bírókból álló négytagú bírói tanács tagjaként is ítélkezik majd. Háborús és emberiség elleni bűnökkel a Koszovóban dolgozó nemzetközi bírák nem foglalkoznak.

Kárpáti Hajnal szerződése hat hónapra szól, amit szükség szerint meghosszabbítanak. Koszovói munkájuk alatt biztonságukra kiemelten vigyáz az ENSZ: a munkába járáshoz fegyveres kíséretet biztosítanak.