Utcagyerekek lázadása Kongóban

Vágólapra másolva!
Több tucatnyi utcagyerek lázadt fel Kongó fővárosában, Kinshasában, miután egyik társukat lelőtte egy rendőr. A gyerekek megtámadtak egy rendőrőrsöt, és a rendfenntartók csak könnygázzal tudták megfékezni őket.
Vágólapra másolva!

Egy társuk meggyilkolása robbantott ki felkelést a kinshasai utcagyerekek között. Kongó fővárosának központi piacán ugyanis egy rendőr lelőtt egy utcagyereket, aki valamit ellopott az egyik árustól. A szemtanúk szerint a kisfiú menekülés közben ráborított egy forró vízzel teli edényt a rendőrre, aki erre előrántotta a fegyverét, és lelőtte őt.

Az incidens után több tucatnyi feldühödött utcagyerek rohamozta meg a piactéren található kis rendőrőrsöt, nagy riadalmat okozva ezzel a piacon dolgozó árusok között.

A feldühödött gyerekcsapatot csak könnygázzal tudták megfékezni a rendőrök, de a szemtanúk szerint így is legalább harminc percbe telt, míg helyreállt a rend. Arról nem szól a BBC cikke, hogy megsérült-e valaki az utcagyerekek közül.

A városban működő emberjogi szervezet szerint legalább 78 gyermeket tartóztattak le az eset után. A kongói főváros utcáin a becslések szerint legalább 15 ezer utcagyerek él, akik gyakori áldozatai a bűncselekményeknek és a járványoknak.

[origo]