Arafat tárgyalna Peresszel

Vágólapra másolva!
Valószínűleg hamarosan tárgyalóasztalhoz ül Jasszer Arafat palesztin vezető és Simon Peresz izraeli külügyminiszter. A megbeszélés legfontosabb témája a tűzszünet felújítása lehet.
Vágólapra másolva!

Simon Peresz izraeli külügyminiszter már szombaton közölte, hogy a közeljövőben szeretne egyeztetni Arafattal. Palesztin források szerint azóta Peresz már kapcsolatba is lépett a palesztin elnöki hivatallal, Arafat elfogadta a meghívást. A két politikus valószínűleg a júniusban elhatározott tűzszünet megvalósításáról, valamint a palesztin önkormányzatú területek körüli izraeli zárlat enyhítéséről tárgyal.

A találkozó fordulatot jelenthet az izraeli-palesztin kapcsolatokban. Saron miniszterelnök ugyanis mindeddig az Izrael elleni támadások megszüntetését szabta a palesztinokkal folytatandó megbeszélések előfeltételének, és határozottan ellenezte a tárgyalást Arafattal. Az izraeli külügyminiszter néhány napja ismertette legújabb javaslatát, amely szerint a tűzszünetet fokozatosan léptetnék életbe, figyelembe véve a palesztin területek különböző térségeiben kialakult, eltérő viszonyokat.

Eközben a keddi Fischer-Arafat találkozón már a Peresz és Arafat közötti megbeszélések előkészítése folyt. A mostani találkozón is azok a témák kerületek előtérbe, amelyekről a palesztin és az izraeli politikusok is tárgyalni akarnak: az izraeli-palesztin párbeszéd újrafelvétele, valamint a tűzszünet megvalósítása.

Fischer, aki hétfőn Kairóban kezdte meg közel-keleti körútját, még kedden találkozik Ariel Saron izraeli kormányfővel. Az Arafattal tartott megbeszélése előtt tárgyalt Simon Peresszel, és az izraeli külügyminiszter javaslatait vitte a palesztin vezetőnek. "Vannak konkrét elképzelések arra, hogy több szakaszban megoldódjon a konfliktus és vége legyen az erőszaknak" - jelentette ki Joschka Fischer.