Djindjic szerint nincs kormányválság

Vágólapra másolva!
A szerb kormányfő szerint jelenleg nincs mit beszélni a köztársasági kormány átalakításáról, mert a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) nyíltan, "kissé inkvizitorikus stílusban" mondott ítéletet a kabinet munkájáról.
Vágólapra másolva!

Zoran Djindjic kifejtette, hogy tervbe volt véve a szerb kormány átalakítása, de erre olyan körülmények között került volna sor, amikor jó a viszony a kormányzó párttömörülés, Szerbiai Demokratikus Ellenzéken (DOS) belül. Vojislav Kostunica jugoszláv elnök pártja, a DSS - amely ugyancsak tagja a DOS-nak - a múlt héten pénteken jelentette be, hogy visszahívja minisztereit a szerb kormányból, mert a kabinet nem volt képes hatékonyan fellépni a szervezett bűnözés ellen, mi több, e káros jelenség még nagyobb teret nyert.

A DSS bejelentette: ezek után felmerül a kérdés, hogy a szervezett bűnözés élvezi-e egyes hatalmi körök a támogatását. A DSS lépése, illetve annak indoklása villámcsapásként érte a szerbiai belpolitika amúgy sem nyugalmas mezejét, s egyes elemzők szerint válságba sodorta mind a szerb kormányt, mind pedig a DOS-t. A szerb kormányfő több ízben azt hangoztatta, hogy a DSS-nek bizonyítania kell a vádak helytállóságát, s ha nem teszi, akkor felelnie kell kijelentéseiért. A szerbiai kormányválsággal kapcsolatos kijelentésekről Djindjic elmondta: jelenleg meglehetősen világos a helyzet, a szerb kormányt láthatóan 18 párt támogatja a parlamentben. Djindjic meggyőződését fejezte ki, hogy a kormány stabil, s az emberek többsége Szerbiában "érti a kormány programját..., és belátja, hogy a kabinet a nehéz körülményekhez képest nagy előrehaladást ért el". A szerb kormányfő közölte, hogy kedd este részt vesz a kormányzó Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) elnökségi ülésén, amelyen a Vajdaság autonómiájáról lesz szó.

Az elnökségi ülésen - tette hozzá - a DOS-os pártok megkísérlik meghatározni, melyek azok a területek, amelyekben Vajdaságnak valódi autonómiát lehet adni úgy, hogy közben ne kelljen módosítani az alkotmányt, és túlzott mértékben ne kelljen változtatni a törvényeken.

***

Újvidéken kedden este megkezdődött a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) elnökségi ülése, amelyen a vajdasági "autonómiaplatformról" van szó. Az ülésre megérkezett a szerbiai kormányzó pártszövetséghez, a DOS-hoz tartozó majd minden pártnak a vezetője, közöttük Zoran Djindjic szerb miniszterelnök, a Demokrata Párt (DS) elnöke, illetve Dragan Marsicanin, a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) alelnöke, a köztársasági parlament elnöke. Vojislav Kostunica jugoszláv államfő, a DSS elnöke nem vesz részt az ülésen. Közvetlenül az ülés előtt a DOS-hoz tartozó pártvezetők többsége úgy nyilatkozott, hogy az elnökségen csak a vajdasági autonómiáról lesz szó, s nem hozzák szóba a szerbiai belpolitikai válságot. Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke és Miodrag Isakov, a Vajdasági Reformisták (RV) elnöke reményét fejezte ki, hogy az elnökség el is fogadja az autonómiaplatformot. Hétfőn három vezető vajdasági párt vezetője, illetve több tartománybeli nem kormányzati szervezet képviselője egységes álláspontot, "platformot" fogadott el Vajdaság teljes autonómiájának a visszaállításáról, s követelte, hogy a DOS elnöksége mihamarabb üljön össze, megvitatni a dokumentumot.