Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Puccsista a fidzsi parlamentben

Vágólapra másolva!
Mandátumot szerzett a Fidzsi-szigetek törvényhozásában az az üzletember, aki puccskísérlete miatt börtönben várja a tárgyalás befejezését.
Vágólapra másolva!

George Speight

Speight választási sikeréről testvére tett bejelentést a helyi televízióban.

A megválasztás nem jelenti azt, hogy Speight el is foglalhatja helyét a parlament padsoraiban: bűnügyének lezárásáig a képviselők eskütételén sem vehet részt, nemhogy a törvényhozás munkájában.

Hívei úgy könyvelték el beválasztását a törvényhozók testületébe, mint az általa képviselt ügy széles körű támogatásának megnyilvánulását.

Speight a fidzsi őslakosság jogainak - a bevándorolt indiaiakkal szembeni - védelme miatt indította el puccskísérletét 2000. május 19-én. Az volt a célja, hogy visszavonassa az alkotmánymódosítást, és megdöntse az indiai származású Mahendra Chaudhry kormányfő hatalmát.

Egészen 1998 júliusáig kizárta az ország alkotmánya, hogy nem fidzsi származású személy álljon az ország kormányának élén. Az alkotmánymódosítás után hamarosan Chaudhry lett a miniszterelnök.

Chaudhry egyébként szintén győzött a maga - túlnyomórészt indiaiak lakta - választókörzetében, így ő is tagja lesz az új összetételű parlamentnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről