Bin Laden a boszniai muzulmánokat is támogatta

Vágólapra másolva!
Valószínű, hogy bin Laden arra használta fel a balkáni konfliktust, hogy terrorhálózatát Európában is kiépítse. A kilencvenes évek első felében a boszniai muzulmánokat is támogatta pénzzel, fegyverrel és zsodosokkal.
Vágólapra másolva!

Oszama bin Laden szaúdi milliárdos, aki az amerikaiak első számú gyanúsítottja, egy olyan bécsi székhelyű szervezet adományozói között is szerepelt, amely a Milosevic elleni erők megsegítésének leple alatt a boszniai muzulmánokat támogatta pénzzel, fegyverrel és zsodosokkal a kilencvenes évek első felében. Erről a Profil című osztrák hetilap számolt be hétfői számában. A szervezet munkatársai között volt a Magyarországon 1993-ban államtitok megsértése miatt őrizetbe vett osztrák Dieter Hofmann is.

A Third World Relief Agency (TWRA) - vagyis Harmadik Világ Segély Ügynökség - tevékenységéről a hatóságok viszonylag korán tudomást szereztek, de mivel az összegek élvezője Alija Izetbegovic, a boszniai muzulmánok vezérével a nyugatiak rokonszenveztek, eleinte nem tettek ellene. Egy amerikai diplomata 1996-ban a The Washington Post című lapnak elmondta: "Bosznia fegyvert akart szerezni, s mi nem tehettünk mást, mint hogy távol tartottuk magunkat a dologtól".

A szervezet vezetője El-Fatik Haszanein orvos, a szudáni Nemzeti Iszlám Front kelet-európai kéviselője volt. Ez a szudáni párt szoros kapcsolatot ápolt bin Ladennel, s segítségével a szaúdi mágnás számos kiképző tábort épített Szudánban. Haszanein 1992-ben Szudán bécsi nagykövetségére került kultúrattasénak, s Izetbegovic még abban az évben közbenjárt, hogy egy bécsi banknál nyisson számlát a TWRA-nak, amelyre abban az évben 80 millió, 1995-ig összesen 350 millió dollár folyt be.

Valószínű, hogy bin Laden arra használta fel a balkáni konfliktust, hogy terrorhálózatát Európában is kiépítse. Bosznia bécsi nagykövetségén állítólag útlevelet is kapott, de tény, hogy a háború idején a nagykövetség mintegy 11 ezer útlevelet állított ki iszlám zsoldosok számára, s hogy ilyen útleveleket akkor Bécsben vásárolni is lehetett.

Bin Laden nem csak pénzt adott a szervezetnek, hanem részt vett a fegyverüzletekben is. A TWRA-nak akkor alkonyult be, amikor 1993-ban Szlovéniában fény derült egy nagy fegyverüzletre: Marburgba Szudánból, Bin Laden akkori székhelyéről érkezett a szállítmány, s azért lepleződött le, mert a lebonyolítással megbízott munkatárs, az osztrák Dieter Hofmann szélhámos és amatőr titkos ügynök Budapesten börtönbe került államtitok megsértésének gyanújával. Haszaneint a TWRA-irodák 1995 őszi átkutatása után az osztrák államrendőrség kiutasította a "diplomatát" Ausztriából.