Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Közel-keleti körúton a brit külügyminiszter

Vágólapra másolva!
Jack Straw brit külügyminiszter cáfolta, hogy keddi teheráni látogatásán bármiféle üzenetet vinne az iráni vezetésnek az Egyesült Államoktól a terrorizmus elleni nemzetközi koalíció összekovácsolása céljából.
Vágólapra másolva!

A brit külügyminiszter, aki hétfőn indult négynapos közel-keleti körútra, elmondta, hogy iráni tárgyalásainak legfontosabb célja a húszévi szünet után 1999-ben helyreállított brit-iráni politikai, diplomáciai kapcsolatok elmélyítése. "Természetesen tárgyalni kívánok az iráni kormány képviselőivel az afganisztáni tálib kormányzat politikájának térségbeli hatásairól. Mint Afganisztánnal szomszédos országnak, Iránnak hatalmas tapasztalata van a tálibokat illetően, és segítségünkre lehet abban, hogy jobban megértsük a térségbeli helyzetet. A határán lévő kétmillió afgán menekült miatt Irán a térségbeli országok közül a leginkább tudatában van a tálib szélsőségesség borzasztó következményeinek" - közölte, és létfontosságúnak nevezte Irán megnyerését a terrorizmus elleni nemzetközi összefogáshoz.

Straw cáfolta, hogy bármilyen üzenetet vinne az Egyesült Államoktól, amelynek nincs diplomáciai kapcsolata Iránnal, sőt az ország szerepel a washingtoni kormányzatnak azon a listáján, amely a nemzetközi terrorizmust támogató államok nevét tartalmazza. Straw közölte: teheráni látogatása novemberre volt esedékes, az Egyesült Államok elleni terrortámadások miatt döntöttek előre hozataláról. A brit külügyminiszter Teheránban találkozik iráni partnerével, Kamal Harazival, és fogadja őt Mohammed Hatami elnök. Négynapos közel-keleti körútján tárgyalásokat folytat továbbá Jordániában, Izraelben, Egyiptomban és a Palesztin Hatóság képviselőivel.

Jack Straw brit külügyminiszter nem erősítette meg azt a lapértesülést, hogy tárgyalásai során kérni fogja Mohammed Hatami iráni elnököt, hogy adjon felvilágosítást terrorista Imád Mugnijeh tartózkodási helyéről, akit azzal gyanúsítanak, hogy meghatározó szerepet játszott a szeptember 11-i egyesült államokbeli merényletekben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről