<P class="MsoNormal">Azonosítottak több afgán célpontot

Vágólapra másolva!
Az amerikai hírszerzés eddig 23 terrorista kiképzőtábort, valamint több tálib katonai állomást beazonosított már Afganisztán területén. Ezek a táborok lehetnek egy amerikai támadás célpontjai. Hivatalos információk szerint jelenleg kínai csapatok menetelnek Afganisztán felé.
Vágólapra másolva!

A Washington Times napilap - amely nem azonos a tekintélyes The Washington Post amerikai napilappal, hanem egy távol-keleti tulajdonban lévő és Washingtonban megjelenő újság - kormányzati tisztviselőkre hivatkozva azt állítja, hogy eddig 23 afganisztáni kiképzőtábor elhelyezkedését sikerült bemérniük a hírszerzés munkatársainak, ezek egy része Kabul és Dzsalálábád közelében fekszik. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter a múlt héten már néhány volt amerikai kormánytisztviselőnek elmondta, hogy több "nagyon fontos" bázis fekvéséről biztos adataik vannak.

Egy esetleges támadás esetén az amerikai hadsereg célpontjai között a New York-i és washingtoni terrortámadások kitervelésével vádolt Oszama bin Ladent rejtegető tálibok bizonyos katonai bázisai is szerepelnének, amelyek Afganisztán észak-keleti részétől, egészen az ország déli és keleti részeibe is átnyúlnak.

Oroszország korábban közölte az ENSZ Biztonsági Tanácsával, hogy információi szerint a szaúdi származású terroristavezérnek Afganisztán területén 55 tábora, több búvóhelye és saját "terrorista infrastruktúrája" van.

Hivatalos forrásokra hivatkozva a Times tájékoztat a tálib haderő készültségeiről is. Információk szerint a tálib csapatok több MiG-21-es repülőgépet is bevethetnek. Haderejük többek között mintegy ezer darab orosz T-54es, T-55-ös és T-62-es tankból, harminc föld-föld rakétából, illetve más felfegyverzett járműből áll.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 1999-ben egy titkos akció keretében mintegy 60 pakisztáni titkos ügynököt képzett ki Oszama bin Laden kézre kerítésére, illetve megölésére. Az Egyesült Államok az együttműködés fejében állítólag ígéretet tett a Pakisztánt atomkísérletei miatt sújtó szankciók feloldására, valamint egy gazdasági segélycsomag biztosítására.

A napilap ezenkívül azt is tudni véli, hogy Kína, készen az amerikai haderő esetleges bevetésére, már egy hete fokozott riadókészültségben helyezte csapatait, amelyek az afgán határ felé menetelnek. A Times úgy tudja, hogy jelenleg mintegy 4000 főből álló kínai hadsereg tartózkodik a térségben.

[origo]