Orosz-ukrán közös bizottság a Tu-154-es balesetének kivizsgálására

Vágólapra másolva!
Az oroszok és az ukránok közösen folytatják a vizsgálatot a csütörtökön lezuhant orosz utasszállítógép ügyében. Erről a két állam elnöke állapodott meg. A szerencsétlenség körzetében nagy erőkkel folyik a kutatás, de egyelőre nincs kézzelfogható eredmény.
Vágólapra másolva!

Leonyid Kucsma ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök megállapodott, hogy a csütörtökön szerencsétlenül járt utasszállítógép balesetének körülményeit a két állam közösen vizsgálja tovább. Az elnökök szombaton telefonon folytattak eszmecserét, melynek keretén belül tájékoztatták egymást a vizsgálat legújabb eredményeiről. A vezetők megállapodása szerint az orosz vizsgálóbizottsághoz egy ukrán csapat is csatlakozik majd - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Eközben nagy erőkkel - több mint húsz hajóval - folyik a kutatás a Tu-154-es orosz utasszállító maradványai után a Fekete-tengeren. Az orosz hatóságok minden elérhető hajót - mentő-, halász- és kutatóhajókat mélytengeri kutató felszereléssel is - a körzetbe vezényeltek.

Az orosz biztonsági főnök, Vlagyimir Rusaljo szerint a balesetet robbanás okozta. Rusaljo a vezetője annak a bizottságnak is, amely a katasztrófa körülményeit vizsgálja. A lezuhant Tu-154-es tengerből kihalászott darabjain számos olyan lyukat találtak, amelyek hasonló méretűek, valamint olyan tárgyakat is találtak, amelyek nem a gép részei voltak. A tengerből több áldozat földi maradványait is kiemelték, és azonosították az általuk elszenvedett sérülések okát is - közölte Rusaljo Szocsiban.

A gép - melynek fedélzetén 78 ember utazott, többségében izraeli állampolgárok - lezuhanásának oka egyelőre ismeretlen. Korábban felmerült, hogy terrorcselekmény, vagy egy eltévedt ukrán rakéta okozta a katasztrófát. Az oroszok kizárják a műszaki hiba lehetőségét, és kezdetektől terrorcselekményre gyanakodnak. Az ukránok - kormányfőjük kivételével - cáfolták azt a feltételezést, hogy a haditengerészet éppen gyakorlatozó légiereje lőtte volna le a gépet, mondván, hogy a katasztrófa messze a légvédelmi rakétáik hatótávolságán kívül történt.

Az ukrán hadsereg folytatja a hadgyakorlatokat a Krím-félszigeten, noha a lőgyakorlatot azonnal leállították, amint hírt kaptak a repülőgép-szerencsétlenségről. A hadsereg egyik magas rangú tisztje szerint nem is terveztek további lőgyakorlatot, jelenleg szárazföldi gyakorlóakciókat folytatnak a tervek szerint - írja az Intrefax.

[origo]

Korábban:

Az ukrán kormányfő nem zárja ki, hogy eltalálták az orosz gépet
2001. október 5.

A oroszok terrorról, az amerikaiak véletlenről beszélnek
2001. október 5.