Bush kutyát sétáltatott és golfozott a háború bejelentése előtt

Vágólapra másolva!
Bush múlt hét kedden már eldöntötte: megindítja a támadást a tálibok és Oszama bin Laden ellen. A hosszúnak jósolt harcot megelőző döntés meghozatala sem tartott rövid ideig. Keddtől vasárnapig tanácskozások, diplomáciai erőfeszítések, megemlékezések, kutyasétáltatás és golfozás előzte meg a légicsapások megindítását. Alább az elnök támadások előtti szűk hetének rövid krónikáját olvashatják.
Vágólapra másolva!

Bush védelmi tanácsadóival Camp Davidben

A légicsapások sorozata, melyeket katonai célpontok ellen indítottak Afganisztánban, az első katonai akció abban a harcban, melyet a nemzetközi terrorizmus ellen folyik, és amelyet többek között az amerikai elnök is hosszan elhúzódónak jósol - írja az ABCNews.

Condoleezza Rice elnöki tanácsadó szerint Bush a múlt héten kedden döntött a "Tartós szabadság hadművelet" megindítása mellett. Ekkor közölték a Pentagonnal is, hogy készüljenek fel a támadásra. Rumsfeld védelmi minisztert a közel-keletre küldték, hogy még több támogatót szerezzen, Karen Hughest, a Fehér Ház ügyvédjét pedig megbízták az elnöki beszéd megírásával.

"Behívott az ovális irodába és közölte velem, hogy a katonai akció elrendelésére készül, és megkért, hogy kezdjek el gondolkodni egy beszéden, melyet a nemzethez intéz majd" - mondja Hughes. "Tisztában volt vele, hogy meg kell magyaráznia a hadműveletek céljait."

A Bush-rendszer érvényesíteni fogja doktrínáját", mondta az elnök bizalmas tanácsadójának, arra kérve egyben, hogy a beszédbe építse bele azt a levelet is, melyet egy a terrorcselekmények után behívott tartalékos katona negyedik osztályos kislánya írt hozzá.

"Készen állunk"

"Igen uram" - mondta Myers.

"Akkor rendben" - így az elnök - "készen állunk".

Az egyetlen dolog, ami megakadályozhatta volna a légicsapásokat az az egyik "frontállam" 11 órán át tartó tiltakozása volt. A térséget - Szaúd-Arábiát, Egyiptomot, Ománt és Üzbegisztánt - négy nap alatt végiglátogató amerikai védelmi miniszter hazaértekor azonban már nem tett jelentést akadályokról.

Egy utolsó egyeztetést követően a biztonsági tanáccsal - Rumsfeld védelmi miniszterrel, Colin Powell külügyminiszterrel és George Tenettel a CIA igazgatójával - Bush engedélyt adott a támadások megindítására. "Közölte, hogy a bombázók elhagyhatják támaszpontjaikat" - mondta Rice.

Az elnök szombat reggel - szokásos heti rádióbeszédében - figyelmeztette a tálibokat: lassan kicsúsznak az időből, hogy átadják az Egyesült Államoknak Oszama bin Ladent - írja az ABCNews.

Aznap délután Bush és kísérete az elnök bátyját is beleértve kis szórakozást is megengedett magának Camp Davidben. A kis társaság megtekintett egy amerikai futball mérkőzést az oklahomai és a texasi egyetem csapatai között. A hangulat Hughes szerint komor volt. "Érezni lehetett, a levegőben a nehéz döntést" - mondta a bizalmas.

Barney, George W. Bush és Spot

Bush ezután visszatért az ovális irodába, fél órával a tanácsadóival megbeszélt találkozó előtt. Az újabb nehéz döntések előtt az elnök kutyáival sétált egyet a Fehér Házat övező parkban, majd golfozott egy pár ütés erejéig az új kis golfpályán.

"...nem fogunk kudarcot vallani"

Annak megakadályozására, hogy bin Laden és más szélsőséges iszlám csoportok a muzulmánok elleni háborúnak nyilvánítsák a csapásokat, az elnök kiemelte, hogy ételt, gyógyszereket és egyéb utánpótlást juttatnak "Afganisztán szenvedő és éhező férfiainak, asszonyainak és gyermekeinek ". "Az Egyesült Államok az afgán nép barátja, és valamennyi iszlám hitű ember barátja is " - mondta Bush.

Az elnök beszédét annak a mondatnak az ismétlésével zárta, amit szeptember 20-án mondott, amikor felvázolta a szeptember 11-i támadásokra tervezett válaszlépéseket, a kongresszus előtt. "Nem fogunk habozni, nem fogunk kifáradni, nem fogunk bizonytalankodni és nem fogunk kudarcot vallani" - fogadta meg Bush.

Később tanácsadóival együtt a Fehér Ház Roosevelt szobájában fogyasztotta el szendvicsekből álló vacsoráját. "Most mit teszünk" - kérdezte Hughes, mire a csapat nevetésben tört ki. "Várunk" - idézte Ricet az ABCNews.