Az amerikai bombák 85 százaléka célba talált

Vágólapra másolva!
Az USA egy magas rangú katonai vezetője szerint az Afganisztánra ledobott bombák 85%-a célba talált. Egy kivételével az összes repülőtér használhatatlanná vált Afganisztánban. Az alábbi összeállításból kiderül: melyik várost milyen csapás érte.
Vágólapra másolva!

az ENSZ egyik épületét találta el egy becsapódó rakéta

Egy amerikai katonai vezető a CNN-nek azt mondta, hogy a célpontokat 85 százalékos pontossággal sikerült eltalálni. Az összes afganisztáni repülőteret bombázták már, egyetlen kivétellel, melyre a légicsapások után esetleg a szövetségeseknek is szükségük lehet. Alább a légizámadások eredményeiről olvashatnak, városokra lebontva.

Kabul

Kabuli utcakép

Az ENSZ jelentése szerint egy robotrepülőgép csapódott a város központtól 1-2 kilométerre lévő dombot, amin egy rádió- és televízió átjátszó torony volt, de ugyanitt elpusztult egy ENSZ aknamentesítő iroda is. Négy ENSZ-alkalmazott vesztette életét.

Egy pakisztáni hírügynökség szerint egy bomba nem messze a város egyik - 400 ágyas - kórházának közelében csapódott be.

A város közelében hat repülőteret, két légvédelmi állást, négy katonai irányító központot támadtak vasárnap, hétfőn pedig két másik légikikötőt. A Pentagon által kiadott fénykép-páron egy Garmabak Ghar nevű terrorista kiképzőtábor látható, illetve ami a támadás után maradt belőle.

Kandahar

Omár molla rádión keresztül tudatta a hadsereg parancsnokaival, hogy túlélte a háza ellen intézett támadásokat. Az amerikai védelmi minisztérium szerint Omár háza katonai központként is működött, ezért szerepelt a célpontok között.

Egy tálib tisztviselő szerint egy ember vesztette életét, mikor a szövetséges repülők támadást intéztek a reptér és néhány külváros ellen. Mások szerint hárman haltak meg és négyen megsebesültek.

Maiwand

A Kandahartól 70 kilométerre nyugatra elhelyezkedő település közelében állítólag terrorista kiképzőtábor található. A területet ért támadásokról nem állnak rendelkkezésre részletek.

Dzsalalabad

Az Afganisztán észak-keleti részén fekvő városban kedden lőtték a támadók gépeit - állítják a tálibok. A hétfői támadásokban nagy mértékben károsodott a repülőtér, és egy utánpótlás raktár is megsemmisült. Hétfő éjjel robbanást hallottak a 20 kilométerre délre fekvő Farmada felől, ahol állítólag bin Laden egyik kiképzőtábora található.

A repülőteret ért robotrepülőgépes támadásban hárman megsérültek köztük egy tálib harcos, de állítólag a légikikötőben nem keletkeztek jelentős károk. A tálibok szerint két másik lövedék célt tévesztve kilométereklre a reptértől csapódott be, ahol két ember megsebesült, az egyik állítólag egy 14 éves fiatal.

Mazar-i Sarif

Az északon fekvő város stratégiailag fontos repülőtere gyakorlatilag megsemmisült - jelentette az Északi Szövetség. A gépek hétfő éjjel tálib páncélozott járműveket támadtak a település térségében.

Más források a Mazar-i Sariftől keletre fekvő Konduzból, a nyugatra fekvő Sebergánból és a délnyugati Herátból jelentettek támadásokat, melyeket kedden este ismét támadtak az amerikai gépek.

"Nem kimondottan célpont-gazdag környezet"

USS Enterprise

Mivel szigorú parancsot kaptak arra, hogy a bombák vegy rakéták kioldása előtt még egyszer ellenőrizzék a célpontokat, gyakran előfordul, hogy nem sikerül pontosan beazonosítani az elpusztítandó objektumot. Ezért időnként előfordul, hogy a gépek visszaviszik magukkal bombáikat, rakétáikat.

A hordozó admirálisa közölte, hogy gépeik "egy pár" afgán harci repülőt a földön semmisítettek meg, majd hozzátette: "Nem kimondottan célpont-gazdag környezet".