Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Főszerepet kaphat a Kitty Hawk

Vágólapra másolva!
A szárazföldi erők bevetésének közeledését alátámaszjta, hogy sokatmondóan repülőgépek nélkül érkezett meg az amerikai egységek támogatására a Kitty Hawk anyahajó.
Vágólapra másolva!

Nem csupán katonai szakértők, hanem az amerikai médiában nyilatkozó, jól tájékozott törvényhozók is úgy vélekednek, hogy a logika szerint most már hamarosan számítani lehet amerikai szárazföldi erők afganisztáni bevetésére. Ezek a bevetések "még nem állnak a küszöbön" - mondják egyes források, de sokatmondó, hogy a közeli vizekre érkezett a Kitty Hawk repülőgép-hordozó hajó - repülőgépek nélkül.

Többek feltételezése szerint a Kitty Hawk ezúttal a legfőbb helikopterbázis szerepét fogja betölteni: a fedélzetéről felszálló helikopterekről - több száz kilométeres légi út után - különlegesen kiképzett kommandósokat dobnak majd le az afgán hegyek közt, és a kitűzött feladat elvégeztével ugyanezen a módon fognak visszatérni a speciális egységek katonái a Kitty Hawkra.

Magas rangú amerikai illetékesek tudni vélik egyébként, hogy már a légi csapások első éjszakáján sikerült megölni több kiemelkedő tálib személyiséget - köztük Omar molla "szellemi vezető" két férfi rokonát. A terepre küldendő amerikai kommandósokra azonban ennél sokkal veszélyesebb küldetés vár: az al-Kaida terrorhálózat fő fészkeibe való közvetlen behatolás lesz a feladatuk.

Colin Powell amerikai külügyminiszter szerdán, Lord Robertson NATO-főtitkárral folytatott megbeszélése után, újságírók kérdésére válaszolva megerősítette: miközben a terrorizmus elleni küzdelem szerteágazó és kitartást igénylő feladat, jelenleg a fő figyelem az Oszama bin Laden vezetése alatt álló al-Kaida szervezetre - és a terroristahálózatot támogatásban részesítő, bújtató afganisztáni tálib rezsimre - irányul.

Ezzel szorosan összefügg, hogy egymással beszélő viszonyban levőnek is alig mondható államok kölcsönös biztosítékokat adtak egymásnak a konfliktus mederben tartását illetően. Irak megígérte az amerikaiaknak, hogy nem próbál a zavarosban halászni, és nem indít erőszakos akciót saját kurd kisebbsége ellen. Az amerikaiak ugyanakkor megígérték Iránnak, hogy az afgán térség elleni akcióik során is szigorúan tiszteletben fogják tartani az iráni légteret.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről