A tálibok nem tudnak idegen csapatokról Afganisztánban 

Vágólapra másolva!
Afganisztánban szárazföldi speciális csapatok kezdték meg hadműveletüket. A hírt hivatalos forrás nem erősítette meg. A tálibok is cáfolták, hogy amerikai harcosok lennének az országban. Ellenzékük, az Északi Szövetség azonban megerősítette a hírt.
Vágólapra másolva!

Az afgán földön lévő amerikai és brit csapatok információt gyűjtenek, és készülnek a tálib csapatok elleni harcra - írja a CNN. Egy magas rangú amerikai hivatalnok Washingtonban elmondta, hogy az amerikai csapatokat az elmúlt napokban telepítették a feladatok elvégzésére. A CNN-nek nyilatkozó forrás nem mondott több részletet a csapatok számáról vagy az akcióról. Csak annyit árult el, hogy ilyen műveletek részét képezik Amerika harci akciójának.

Az Enterprise anyahajó

Korábban megbízható források már hírt adtak arról, hogy jelen vannak amerikai speciális egységek és a brit SAS nevű speciális légi egység katonái a térségben, de ez az első alkalom, hogy megerősítették - igaz, egyelőre név nélkül nyilatkozó források - a szárazföldi erők jelenlétét.

A Kínában tartózkodó Bush elnököt Csiang Cö-min kínai elnökkel közös sajtótájékoztatóján kérdezték a szárazföldi erőkről, de visszautasította a hír kommentálását. Abdul Szalam Zaif, Pakisztán tálib nagykövete Kandahárból érkezett vissza, a tálibokkal folytatott tárgyalásairól. Ő is arról számolt be, hogy nem találkozott szárazföldi csapatokkal, és nem is tud Afganisztánban tartózkodó ilyen csapatokról. A tálibok illetékese már korábban a nap folyamán tagadta, hogy amerikai csapatok lennének Afganisztánban.

Eközben az afgán tálibellenes ellenzék hivatalosan is megerősítette a különleges amerikai egység jelenlétét. Az erről nyilatkozó parancsnok nem tudta megmondani, hogy felderítő misszióra érkeztek-e, vagy valami más parancsot kaptak az egyelőre Dosztum tábornokot, az Északi Szövetség főparancsnokát kísérő amerikaiak.

A tálibok katonai sikerekről számolnak be

Tálib harcosok

Abdul Szalam Zaif, a tálibok pakisztáni nagykövete Iszlámábádban úgy nyilatkozott, hogy Mohammed Omar molla és hívei teljes egészében urai a helyzetnek Afganisztánban, és ismét cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint komoly nézeteltérések alakultak ki az amerikai légitámadások kezdete óta a mérsékeltebb és a keményvonalas tálibok között.

Pakisztánban is lázas katonai tevékenységről számoltak be

Egy pakisztáni tálibbarát iszlám párt vezetője szerint az iszlámábádi kormány az amerikai légierő rendelkezésére bocsátott egy harmadik támaszpontot a beludzsisztáni Dalbandinban, 270 kilométerre a tartományi fővárostól, Kvettától és 45 kilométerre az afgán határtól. Hafiz Huszain Ahmed, a Dzsamiati Ulema párt alelnöke közölte, hogy pártja tiltakozást tervez a kormány döntése ellen Dalbandinban. A Reuters beszámolt arról, hogy a helyi lakosok ugyan nem láttak amerikaiakat, de a környéken "lázas katonai tevékenység" folyt, és éjszaka robotrepülőgépeket láttak az égen.

A tálibok örülnek az amerikai csapatoknak

A The Washington Post pénteken védelmi minisztériumi forrásra hivatkozva arról számol be, hogy amerikai speciális csapatok megkezdték hadműveletüket Afganisztánban. Az ország déli részén, a tálibok területén kis csapatokban támadnak, a CIA támogatásával. Sem Bush elnök, sem a védelmi miniszter, Donald Rumsfeld nem erősítette meg a támadás tényét.

A tálibok egyik kormánytisztviselője szerint az irányításuk alatt álló afgán területekről kormánya nem kapott olyan információt, hogy amerikai csapatok földi támadást indítottak volna. A tálibok egyik szóvivője örömét fejezte ki arra a hírre, mely szerint az amerikai különleges erők már Afganisztán területén vannak, mert így legalább "bosszút állhatnak a bombázásokért".

Korábban:

Megkezdődött a szárazföldi hadművelet Afganisztánban