A holland szélsőjobb Laekenben járt

Vágólapra másolva!
Az EU laekeni értekezlete alatt több tüntetés volt a városban. A rendőrség több személyt előállított, és eddig hat személy ellen indult eljárás. Az anyagi kár mértéke még ismeretlen.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió laekeni csúcsértekezletének két napja alatt a különböző tüntetések erőszakos cselekményei és rombolásai miatt mintegy 80 személyt vettek őrizetbe. Közülük hatot a rendőrség átadott az ügyészségnek, mert büntetendő cselekményeket követtek el.

A szombati napon tíz személyt vettek őrizetbe. Közülük nyolcról a kihallgatáskor kiderült, hogy egy holland szélsőjobboldali szervezet tagjai. Két kocsijuk átkutatásakor benzineskannákat és két, használatra kész benzines palackot találtak. A kihallgatás után szabadon bocsátották őket.

A kilencedik az egyik globalizációellenes mozgalom köré szerveződött ügyvédek egyike volt. A hatóságok kihallgatták, aztán őt is szabadlábra helyezték, bár őrizetbe vételekor ellenállást tanusított. A tizedik személy, akit még kihallgatás alatt tartanak, a tüntetés alatti garázdálkodását azzal mentegette, hogy túl sokat ivott és kábítószert is szívott előtte.

A Fekete tömb néven ismert fekete ruhás és álarcosok pénteki akciója utáni kár mértéke még nem ismert: a csoport gépkocsikat, bankfiókokat, valamint két rendőrséi épületet rongált meg.