Arafat nem jutott el Betlehembe

Vágólapra másolva!
Izrael az amerikai és európai nyomás ellenére sem engedélyezte, hogy Jasszer Arafat Izrael területén keresztül utazzon otthonából, Ramallahból Betlehembe, a keresztény karácsonyi ünnepségre, ahol 1995 óta minden évben megjelent.
Vágólapra másolva!

Az izraeli kormány azzal indokolta döntését, hogy Arafat nem lép fel a terroristák ellen. Azt a feltételt szabták, hogy ha a Palesztin Hatóság napnyugtáig őrizetbe veszi az ősszel lelőtt izraeli miniszter, Rahavam Zeévi gyilkosait, Arafat útnak indulhat. A palesztinok azonban azzal válaszoltak, hogy nincs tudomásuk a tettesek hollétéről, még az a szervezet sem találja őket, amelyikhez tartoznak. A betlehemi karácsonyi körmenet így Arafan nélkül kezdődött meg.

Tiltakozik a Vatikán

Vatikán állam a szokásostól élesebb hangú nyilatkozatban ítélte el, hogy Izrael megtiltotta Jasszer Arafatnak az utazást Betlehembe. A szentszék megpróbált diplomáciai lépéseket tenni a tiltás feloldása érdekében - közölte a Vatikán külügyminisztere. Izrael magatartását önkényesnek nevezte. Korábban Izrael elnöke is döntése megválatoztatására próbálta bírni Ariel Saron miniszerelnököt, de nem járt sikerrel - jelentette a dpa.