Zavargások Venezuelában

Vágólapra másolva!
Zavargások és lövöldözés tört ki csütörtökön Venezuelában, a tüntetők és a rendfenntartók közti összecsapásokban öten meghaltak. A sztrájk a vezetés gazdaságpolitikája ellen, Hugo Chávez elnök lemondása eléréséért indult.
Vágólapra másolva!

A dél-amerikai országban harmadik napja általános sztrájk folyik a vezetés gazdaságpolitikája elleni tiltakozásul. Hugo Chávez elnököt több ízben lemondásra szólították fel. Csütörtökön 150 ezren vonultak fel a fővárosban. Az elnöki palota környékén tüntetőket lövések érték a palota környéki háztetőkről. A zavargásokat a belvárosban és a főváros más részein a rendfenntartók könnygázzal és más eszközökkel megpróbálták megakadályozni, de az incidensek ezt követően tovább szaporodtak.

Hírek szerint öten meghaltak, és 38-an megsebesültek Caracasban, közöttük egy televíziós újságírót is halálos lövés ért.

Chávez csütörtökön úgy döntött, hogy három televíziós magáncsatornának nem engedélyezi tovább a sugárzást, mert szerinte a híradások eltúlozzák a sztrájk méretét, és a kormányzat ellen szítják a közhangulatot. Chávez szerint a kedden kezdődött sztrájk ellenére a munkások nagy része dolgozik.

A sztrájkolók megpróbálták a hadsereg vezetését is az elnök ellen fordítani. Lucas Rincón főparancsnok azonban jelezte, hogy a katonaság vezetése az elnököt támogatja, és párbeszédet szorgalmaz.