Mégis lesz Arafat-Powell találkozó

Vágólapra másolva!
Colin Powell amerikai külügyminiszter bár lemondta szombatra tervezett találkozóját Jasszer Arafat palesztin elnökkel, vasárnap délelőtt mégis létrejön az egyeztetés. Ezalatt folytatódtak a harcok Ciszjordániában, Náblusznál lelőtték a Hamasz szélsőséges szervezet egy vezetőjét.
Vágólapra másolva!

Colin Powell amerikai külügyminiszter vasárnap találkozik Jasszer Arafat palesztin vezetővel. Ezt megerősítették amerikai források is. Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő szombaton este bejelentette, hogy Powell és Arafat Rámalláhban, vasárnap délelőtt tárgyal egymással.

A találkozót eredetileg szombatra tűzték ki, de Powell lemondta miután tudomást szerzett a pénteken Jeruzsálemben végrehajtott öngyilkos merényletről, amelynek hat áldozata és több tucat sérültje volt. Powell azért változtatta meg álláspontját a találkozóról, mert úgy vélte, hogy Jasszer Arafat terrorizmust elítélő nyilatkozatában voltak pozitív elemek. (Arafat nyilatkozatát izraeli részről visszautasították.) Az amerikai külügyek irányítója arra kérte Izraelt, hogy tanúsítson önmérsékletet.

Lelőtték a Hamasz egyik vezetőjét

Újabb lövöldözés volt szombaton este Betlehemben, a Születés Templománál. Az izraeli katonák Náblusznál lelőtték a Hamasz szélsőséges palesztin szervezet egyik vezetőjét.

Betlehemben palesztinok azt mondták, hogy az izraeliek beléptek a templom körüli épületegység területére, több lövést adtak le, és egy civil palesztint lelőttek. Az izraeli rádió szerint fegyveres palesztinról volt szó, és éppen használni készült a fegyverét, amikor rálőttek. Az izraeli hadsereg tagadta, hogy lövéseket irányzott volna a templom belsejébe.

Colin Powell amerikai külügyminiszterrel szombaton találkozva keresztény szerzetesek azt javasolták, hogy Izrael tegye lehetővé a Jézus szülőhelye felett emelt templomban lévő fegyveresek eltávozását palesztin területre, és cserében a palesztinok tegyék le fegyverüket. A szerzetesek állítólag menekültként kezelik a palesztinokat, Izrael viszont fegyveres terroristának tartja őket.

A magát iszlám ellenállási mozgalomnak nevező Hamasz helyi vezetőjét, Mohammed Hadzsi Alit egy Náblusz melletti falu közelében, izraeli ellenőrzés alatt álló úton lőtték le egy összetűzés során - közölték palesztin források. Nem tudni, hogy politikai felelősről vagy a katonai szárny egyik parancsnokáról van-e szó.

Az al-Dzsazíra arab televízió közölte, hogy az izraeli hadsereg őrizetbe vett egy palesztin politikai felelőst, Haszan Aszfurt, a független palesztin szervezetek államminiszterét.

Korábban:

Lemondták a Powell-Arafat találkozót

Hat halott, nyolcvan sebesült a jeruzsálemi robbantásban

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilber: Izrael története