A magyar kormány is támogatja a Szabadkai Népszínház felújítását

Vágólapra másolva!
A magyar kormány ígéretet tett arra, hogy támogatást nyújt Szerbiának a Szabadkai Népszínház felújításához. Kasza József szerbiai kormányalelnök, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kedden a szerbiai kulturális minisztérium magas szintű delegációja élén járt Budapesten, ahol tárgyalt a többi között Halász Jánossal, a magyar kultusztárca politikai államtitkárával.
Vágólapra másolva!

A Szabadkai Népszínház épülete
A SzabadkaiNépszinház
Kasza József szerbiai kormányalelnök, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke közölte: a megbeszéléseken felvetette, hogy Magyarország nyújtson segítséget az életveszélyes állapotban lévő Szabadkai Népszínház felújításához. A miniszterelnök-helyettes emlékeztetett arra, hogy a színház létfontosságú a vajdasági magyar közönségnek. Szerbiának nincs elegendő pénze a tatarozásra, az épület pedig olyan állapotban van, hogy nem lehet tovább halogatni a felújítást.

Kasza szerint számítanak az európai közösség támogatására is, hiszen a népszínház az Észak-Bácskában élő többi nemzetiség művelődését is szolgálja.

Halász János, a magyar kultusztárca politikai államtitkára ígéretet tett arra, hogy a magyar állam is támogatni fogja a népszínház felújítását. A tárca szakértői a legrövidebb időn belül megtekintik az épület állagát, illetve a tatarozás készülő tervdokumentációját.

A 150 éves impozáns műemléképület felújításának költségeit korábban 25 millió euróra becsülték, de Kasza szerint nem kizárt, hogy eltúlzott a számítás. Az épület nagyon rossz állapotban van, néhány hete beomlott az előtér mennyezete, s életveszély miatt le kellett zárni a színház egyik szárnyát.