Óránként tájékozódik Putyin a dagesztáni fejleményekről

Vágólapra másolva!
Tovább nőtt a dagesztáni merénylet áldozatainak száma. Putyin a titkosszolgálat igazgatóját bízta meg a nyomozás helyszíni koordinálásával. Állítólag már azonosították a kört, amelyikben az elkövetőket keresni kell.
Vágólapra másolva!

A merénylet a május 9-i, a győzelem napja alkalmából rendezett parádén történt az Oroszországhoz tartozó kaukázusi köztársaság Kaszpijszk nevű városának központjában.

A robbanószerkezetet bokorban rejtették el, és akkor robbant, amikor a katonazenekar elhaladt mellette. A halálos áldozatok között 13 gyermek is van: ők a zenekart kísérték az utcán.

Dagesztánban gyásznappá nyilvánították május 10-ét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Nyikolaj Patrusevet, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatóját bízta meg a nyomozás helyszíni koordinálásával. Az elnök óránként tájékozódik a nyomozás fejleményeiről.

Viktor Kazancev tábornok, Putyin észak-kaukázusi megbízottja szerint sikerült azonosítani azt a kört, amelyikben keresni kell az elkövetőket. A nyomozó hatóságok szerint biztató fordulatot vett a művelet, de egyelőre nem erősítették meg a feltevést, hogy csecsen szakadárok követték el a terrorcselekményt.

A dagesztáni belügyminisztérium közlése szerint a tettesek mindent pontosan kiszámítottak: a helyszín és az időpont kiválasztásával az volt a céljuk, hogy minél több embert öljenek meg.

Az Eho Moszkvi szerint a dagesztáni belügyminisztérium Rapani Halipov csecsen hadurat gyanúsítja a merénylettel. Halipov egyike azoknak, akik 1999-ben - az úgynevezett második csecsen háború nyitányaként - fegyvereseikkel betörtek Dagesztán területére.

A Kaszpi-tenger partján fekvő városban terroristák 1996-ban lakóházat robbantottak fel. A merényletnek 69 áldozata volt.

Korábban:

Robbantás Dagesztánban - 20 halott [2002. május 9.]

Állítólag Dagesztán elleni támadásra készülnek a csecsen lázadók [2000. július 21.]

Pokolgép robbant Dagesztánban [2000. március 27.]

Az oroszok mielőbb véget akarnak vetni a dagesztáni harcoknak [1999. augusztus 17.]