A titkosszolgálat hibázott Gázában

Vágólapra másolva!
A hadsereg vizsgálatai szerint a titkosszolgálat hibás jelentése miatt halt meg több civil személy a múlt heti gázai légitámadásban, melyet Szalah Sehada Hamasz-vezető ellen indítottak. Az akcióban életét vesztette Sehada, de rajta kívül meghalt 14 civil személy is, köztük kilenc gyermek és nők.
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg vizsgálata szerint hibás titkosszolgálati jelentések vezettek ahhoz, hogy a múlt héten, a Hamasz terrorszervezet egyik vezetője ellen indított bombatámadásban 14 civil - köztük 9 gyermek - életét vesztette. A hadsereg közleményében sajnálatát fejezte ki a civil áldozatok miatt, és közölte, ha tudták volna, hogy az akció idején gyermekek és nők is tartózkodnak az épületben, más módszerrel, vagy máskor intéztek volna támadást Szalah Sehada ellen.

A támadás nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, George Bush amerikai elnök például zsarnokinak és a közel-keleti béke érdekeivel szembenállónak nyilvánította az akciót.

Ostromállapot Jeruzsálemben/nagyvilag/20020801ostromallapot.html

Pénteken az izraeli hadsereg katonái körülbelül 100 tank kíséretében benyomultak Nábluszba, zárt katonai övezetnek nyilvánítva a várost. A Hamasz elleni akciónak nevezett hadművelet során 2 palesztin vesztette életét. Az akcióban két feltételezett bombakészítő műhelyt romboltak le.

A hadművelet Izrael válasza volt a csütörtöki jeruzsálemi robbantásra, amelyben hét - köztük öt amerikai nemzetiségű - diák halt meg. A merényletért a Hamasz vállalta a felelősséget. Mint közölték, az akcióval a gázai támadásra válaszoltak - jelentette a BBC.