Győzött a Néppárt Ausztriában

Vágólapra másolva!
Az Osztrák Néppárt története legjobb szereplésével győzött az osztrák választásokon vasárnap. Azonban teljesen bizonytalan, hogy milyen kormány alakul Bécsben, mert az ÖVP elnöke a pártjától balra és jobbra álló pártokkal is kész tárgyalni a koalícióról.
Vágólapra másolva!

Ausztriában hatalmas győzelmet aratott az előre hozott parlamenti választásokon az Osztrák Néppárt (ÖVP). Az ÖVP 42,27%-ot szerzett, 15,36%-kal többet, mint 1999-ben. Harminchat év után először fordult elő, hogy a Néppárt szerezte a legtöbb szavazatot Ausztriában, megtörve ezzel a szociáldemokraták megdönthetetlennek tűnő győzelmi sorozatát. Pedig a szociáldemokraták (SPÖ) is javítottak 1999-hez képest, igaz csak 3,75%-kal. Az osztrák baloldal legnagyobb pártja 36,9%-kal második lett. Harmadik lett a Szabadságpárt (FPÖ), 10,16%-kal. Az FPÖ az egyetlen parlamenti párt, mely rontott 1999-es eredményéhez képest, mégpedig igen jelentősen, több mint 16%-kal kaptak kevesebbet, mint három évvel ezelőtt. A negyedik helyen a Zöldek végeztek, 8,96%-kal, mely másfél százalékkal jobb, mint előző eredményük. A négy eddig is parlamentben lévő párton kívül más erő nem ért el értékelhető eredményt, a többi induló még 1%-ot sem kapott.

Wolfgang Schüssel, a Néppárt elnöke, aki 1999 óta Ausztria kancellárja is, kijelentette, hogy mindhárom párttal tárgyalni fog a kormányalakításról. Így lehetséges, hogy Ausztriát újra néppárti-szociáldemokrata nagykoalíció vezeti, mint 1999 előtt harminc éven át. De az sem kizárt, hogy a Néppárt újra a Szabadságpárttal egyezik meg, és marad a jobboldali kormány Bécsben. Egy Zöld-Néppárti kormánynak is meglenne a parlamenti többsége, azonban nem valószínű, hogy épp a leginkább balra húzó párttal egyezne meg az ÖVP, miután három évet kormányzott a szélsőjobboldali Szabadságpárttal. A szociáldemokrata-zöld szövetségnek nem lenne többsége, és az kizártnak tűnik, hogy a két baloldali párt megyegyezzen az általuk pokolba kívánt Szabadságpárttal.

Ausztriában évtizedeken keresztül a jobbközép ÖVP és a balközép SPÖ koalíciója kormányzott, melyhez végig az SPÖ adta a nagyobb frakciót. 1999-ben is az SPÖ győzött, de nem tudott kormányt alakítani, mert az ÖVP nem volt hajlandó folytatni a közös kormányzást. Így az ÖVP a vele egyenlő számú szavazatot kapó Szabadságpárttal alakított kormányt. Ausztriát a koalíció miatt az Európai Unió rövid időre kiközösítette, mert a Szabadságpárt több politikusa szélsőséges, kirekesztő, idegenellenes kijelentéseket tett. Különösen Jörg Haider pártelnök antiszemita megjegyzései zavarták az EU kormányait. Haider a választások után lemondott a párt vezetéséről, és az Ausztria vizsgálatára kijelölt uniós Bölcsek Tanácsa megállapította, hogy az új kormány nem hozott az európai normákkal ellentétes intézkedéseket. Így ismét szóba álltak az osztrák kormány tagjaival Európa-szerte.

A problémák idén nyár végén kezdődtek újra a koalíció körül. A Szabadságpárton belül befolyását megőrző Jörg Haider egyre elégedetlenebb volt pártja minisztereivel, mert nem ellenezték eléggé az Európai Unió bővítését. Haider mindenképpen megakadályozná, hogy 2004-ben Magyarország és még kilenc meghívott állam csatlakozzék az Unióhoz. Háromszor választottak új elnököt a Szabadságpárt küldöttei az elmúlt hónapokban, és ezzel teljesen szétzilálódott a párt. A szabadságpárti miniszterek végül kiléptek a kormányból, így előrehozott választásokat kellett tartani. Herbert Haupt, a párt mostani elnöke Haider embere, és várhatóan az ő politikáját képviseli majd. Haider most ismét közellenségnek számít nyugaton, ugyanis Szaddám Huszein iraki elnökkel barátkozik, a közelmúltban Bagdadban látogatta meg immár harmadszor a diktátort.

Schüssel egyrészt örülhet a nagy győzelemnek, másrészt nincs könnyű helyzetben. A 42% kormányalakításhoz kevés, ahhoz viszont hogy szívesen támogassa valaki, túl sok. Igazából egyik pártnak sem akaródzik koalícióra lépni az ÖVP-vel. Gusenbauer SPÖ elnök azt mondta, ellenzi a nagykoalíciót, bár vasárnap este azt is hozzátette, hogy leül tárgyalni Schüssellel. A zöld politikusok eddig azt nyilatkozták, hogy inkább ellenzékben maradnának. Haupt szabadságpárti elnök 10% alatti eredmény esetén biztos ellenzékiséget ígért. Pártja pont ennyit ért el, így elvben fennmaradhat a szabadságpárti-néppárti szövetség. Az ÖVP-nek azonban kellemetlen lehet egy radikalizálódó, Haider által befolyásolt partner.

A választás végeredménye meglepte a közvélemény-kutatókat. Egyrészt nem számítottak a rendkívül magas, 80%-os részvételre. Másrészt pedig az ÖVP és az SPÖ támogatottsága közel azonosnak tűnt a felmérések alapján.