Ausztria: megalakult az új kormány

Vágólapra másolva!
Ausztriában újra az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) részvételével alakult pénteken kormány, amely már le is tette a hivatali esküt az államfő előtt.
Vágólapra másolva!

A megállapodásra 96 nappal azután került sor, hogy előrehozott választásokat tartottak, amelyeket Wolfgang Schüssel kancellár azért tartott szükségesnek, mert az FPÖ-n belüli puccs nyomán széthullott az addigi kormány. Ez a második köztársaság történetében a harmadik kis koalíció, s az első kettő - beleértve az előző kormányt is - nem tudta kitölteni a teljes periódust.

Arra a kérdésre, hogy ha minden marad a régiben, miért kellett választani, Wolfgang Schüssel kancellár, az ÖVP elnöke a parlament összetételére hívta fel a figyelmet, arra, hogy az 1999-ben 27 százalékot szerzett ÖVP jelentősen megerősödött, míg az akkor szintén 27 százalékot elért FPÖ most csupán 10 százalékot szerzett.

A részben már nyilvánosságra hozott kormányprogram leszögezi, hogy Ausztria nem fog vétót emelni az Európai Unió keleti bővítése ellen. A dokumentumban az áll, hogy a kormány elkötelezi magát az EU bővítése mellett, kötelezettséget vállal a csatlakozási szerződés időben történő aláírására és mielőbbi ratifikálására, azaz a minisztertanácsi határozat meghozatalára és a parlamenti döntésre.

A Benes-dekrétumok ügyében, amelyben az FPÖ korábban többször vétóval fenyegetőzött, a kormány programja értelmében a csatlakozási szerződés ratifikálásáig az emberi jogok korszerű értelmezésének és az európai értékeknek megfelelő megoldásra törekszik.

Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt volt elnöke, akinek nagy része volt az előző kormány széteséséhez vezető puccsban, pénteken kijelentette: a koalíciós szerződés "méregfogait sikerült kihúzni". Ezen az érti - mondta -, hogy a koalíciós tárgyalások során későbbre tervezett adóreform a végleges dokumentum szerint 2004-ben kezdődik, egyelőre elmarad az ásványolajadó tervezett emelése, s nem vezetik be azt, hogy a biztosítottaknak az orvos felkeresésekor "önrészt" kelljen fizetni. Haider csütörtökön éppen ezeket a terveket élesen bírálta. Hogy Karintia mennyire támogatja a kormányt, az attól függ, hogy a kormány mennyire teljesíti a tartomány követeléseit - tette hozzá. Ezzel alapot adott azoknak az aggodalmaknak, amelyek arra figyelmeztettek az eddigi koalíció "felmelegítése" kapcsán, hogy a meggyengült, széthúzó és eladósodott FPÖ nem stabil és megbízható partner azért sem, mert kétségtelenül még mindig Haideré a döntő szó a pártban.

Az előzőhöz hasonló összetételű új kormány ellen már az operabál elleni csütörtök éjszakai tüntetés transzparensein is tiltakoztak, pénteken délelőtt pedig két tüntetés is volt a Ballhausplatzon, ahol a kancellári hivatal épülete áll. A kormány tagjainak ugyan 2000 februárjától eltérő módon nem föld alatti titkos folyosón kellett megközelíteni az eskütétel színhelyét, a tér másik oldalán álló elnöki hivatalt, de a rendőrség a teret a délelőtti tüntetések után mindenesetre lezárta, a közeli Hősök teréről pedig még így is füttykoncert kísérte a politikusokat.