Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Erdogan alakít kormányt Törökországban

Vágólapra másolva!
A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja vezetőjét, Erdogant bízta meg kedden kormányalakítással a török államfő. Az új miniszterelnök egyik első feladata lesz, hogy megszerezze a parlament jóváhagyását a törökországi támaszpontok amerikai használatához egy Irak elleni háborúban.
Vágólapra másolva!

Ahmet Necdet Sezer török köztársasági elnök kedden kormányalakításra kérte fel Recep Tayyip Erdogant. Ezt maga Erdogan, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja 49 éves vezetője jelentette be Ankarában, azután hogy a jelenlegi kormányfő, Abdullah Gül benyújtotta lemondását. A politikus vasárnap a délkelet-anatóliai Siirt tartományban rendezett pótválasztáson aratott elsöprő győzelmet.

Kétezer magyar gázálarcot küldhetünk Törökországba/itthon/20030310megis.html

Gül, Erdogan párton belüli helyettese a párt novemberi választási sikerét követően kapott kormányfői megbízást. Erdogan jelölése akkor nem kerülhetett szóba, mert elítélték vallási gyűlöletkeltésért, de azóta megszüntették a politikai szereplésére vonatkozó tilalmat.

Miniszterelnökké választása után Erdogannak egyik első feladata lesz, hogy megszerezze a parlament jóváhagyását a törökországi támaszpontok amerikai használatához egy Irak elleni háborúban - írja az MTI. A képviselők a hónap elején meglepetésre elutasították a kormány ezzel kapcsolatos kezdeményezését. Abdullah Gül kedden kijelentette: Erdogan kormánya dönt majd arról, lesz-e újabb parlamenti szavazás az Irak ellen készülő amerikai haderő 62 ezer katonájának befogadásáról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről